Πώς θα καταλάβετε ότι ο γάμος σας έχει φτάσει στο τέλος του

Πώς θα καταλάβετε ότι ο γάμος σας έχει φτάσει στο τέλος του

Συμβαίνει κάποιες φορές ακόμα και οι σχέσεις που ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις να καταστρέφονται. Παρά τις ελπίδες και τα όνειρα που κάνατε στην αρχή και παρά τις προθέσεις σας να το «παλέψετε», μπορεί να έρθει η στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να κάνετε για να σώσετε τον γάμο σας. Που η ζωή με τον σύντροφό σας γίνεται ανυπόφορη, με καβγάδες και «πληγές» που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης στο ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει θυμός ή οργή σε μία σχέση για να οδηγηθεί κανείς στον χωρισμό. Οι σύμβουλοι γάμου λένε πως ακόμα και η απώλεια του σεβασμού προς τον άλλον μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος. Και ο σεβασμός μπορεί να χαθεί για πολλούς λόγους, π.χ. επειδή ο σύζυγος έχασε όλα τα χρήματα και την περιουσία της οικογένειας στο χρηματιστήριο ή επειδή η γυναίκα εγκατέλειψε την καριέρα και τα ενδιαφέροντά της, τη στιγμή που παντρεύτηκε.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι χωρίζουν απλά επειδή απομακρύνονται –επειδή τους «παίρνει η μπάλα» της ρουτίνας. Αποκτά ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα και όταν συνειδητοποιούν πως δε μοιράζονται πια τίποτα από κοινού, παρά ένα στρώμα, είναι πλέον αργά. Ξαφνικά ο ένας δεν αντέχει να ακούει τη μουσική του άλλου και ο άλλος βαριέται να μαθαίνει τα νέα της δουλειάς του πρώτου. Δεν χρειάζεται να υπάρχει τρίτο πρόσωπο, ούτε μίσος και απέχθεια για τον άλλον. Με λίγα λόγια, απλά δεν υπάρχει τίποτα.

Οι καταστάσεις αυτές, μάλιστα, δε συμβαίνουν μόνο σε ζευγάρια που έχουν περάσει πολλά χρόνια μαζί, αλλά και σε νεώτερους. Όταν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι παντρεύονται σε μικρή ηλικία, μπορεί κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν βιώσει τεράστιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, οι οποίες τους έχουν αλλάξει ως χαρακτήρες και τους έχουν διαφοροποιήσει από τον άλλον. Ενδεχομένως να απέκτησαν, μεγαλώνοντας, ισχυρότερη αίσθηση της ταυτότητάς τους, του τι θέλουν από τη ζωή, και κάτω από αυτό το πρίσμα, να αποφάσισαν ότι σήμερα δεν θα έκαναν ξανά τον ίδιο γάμο. Κατά κανόνα, στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση του διαζυγίου προκύπτει από κοινού και ο γάμος διαλύεται αναίμακτα –ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν παιδιά.

Πότε έχει πραγματικά τελειώσει;

Πώς μπορεί κανείς, όμως, να είναι βέβαιος ότι έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή; Που το να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της σχέσης γίνεται εξαντλητικό; Η απάντηση είναι προσωπική για τον καθέναν. Αν, όμως, διαβάζοντας τις παρακάτω ερωτήσεις η προσωπική σας ζυγαριά γέρνει προς το «ναι», τότε ίσως βρίσκεστε ενώπιον του τέλους:

  • Οδηγήστε με το παραμικρό, ακόμα και με τις πιο ασήμαντες καταστάσεις, σε καβγάδες;
  • Μιλάτε, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, διαρκώς για πράγματα που σας έχουν πληγώσει στο παρελθόν;
  • Έχει φύγει ο σεβασμός από την σχέση σας; Νιώθετε ότι σας είναι αδύνατο να τον επαναφέρετε;
  • Έχουν αλλάξει οι στόχοι και οι κατευθύνσεις σας, τη στιγμή που του συντρόφου σας έχουν μείνει στάσιμα (ή το αντίστροφο);
  • Έχει σταματήσει ο σύντροφός σας να ενισχύει την προσωπική σας ανάπτυξη;
  • Έχετε αλλάξει τόσο πολύ, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, ώστε δεν μοιράζεστε πλέον τις ίδιες ηθικές αξίες και τον ίδιο τρόπο ζωής;
  • Έχετε, εσείς ή ο σύντροφός σας, χάσει την τέχνη του συμβιβασμού; Όταν διαφωνείτε σε κάτι, σας είναι αδύνατο να πάρετε από κοινού μία απόφαση που θα είναι αποδεκτή και από τους δύο;
  • Έχετε, μεταξύ σας, θεμελιώδη σεξουαλική ασυμβατότητα; Νιώθετε να μην ελκύεστε από τον/την σύντροφό σας; Παρά τη βοήθεια που δεχθήκατε από ειδικούς, έχετε σταματήσει να κάνετε σεξ;

Είστε απολύτως βέβαιοι;

Η απόφαση ενός διαζυγίου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από έναν μεγάλο καβγά –εκτός κι αν ο καβγάς περιλαμβάνει σωματική βία ή αν υπάρχουν συχνά περιστατικά βίας στην οικογένεια, οπότε τότε πρέπει να επισπεύδεται.

Το διαζύγιο είναι μία κατάσταση οριστική και θα πρέπει να σκεφτεί κανείς προσεκτικά πριν το αποφασίσει, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Να υπολογίσει, δηλαδή, τις αλλαγές που θα φέρει το διαζύγιο στις ζωές όλων, αλλά και το αν θα μπορέσουν οι γονείς να διατηρήσουν καλή ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους.

Για τα παιδιά κυρίως, θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να σκεφτεί όλα τα θετικά του γάμου του. Να υπολογίσει, ακόμα, όλα αυτά που θα χάσει εξαιτίας του διαζυγίου, π.χ. κάποιους κοινούς φίλους, κάποιους αγαπημένους συγγενείς του/της συντρόφου ή ακόμα και το σπίτι στο οποίο ζει. Να αναλογιστεί τη μοναξιά ή την ζωή ως single, αλλά και το πώς θα καταφέρει να φλερτάρει ξανά.

Ακόμα και όταν το διαζύγιο παραμένει η μοναδική λύση, όμως, μην βιαστείτε. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε, πριν το υπογράψετε, ώστε να συνειδητοποιήσετε και να συμβιβαστείτε πλήρως με την ιδέα όλων αυτών που αναπόφευκτα θα χάσετε.

Πηγή: Familyeducation

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v