Ώρα για 15 λεπτά διάλειμμα!

Ώρα για 15 λεπτά διάλειμμα!

Εργάζεστε μπροστά σε υπολογιστή; Ώρα για 15 λεπτά διάλειμμα! Επικαλούμενο τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αποφάνθηκε ότι όσοι εργάζονται μπροστά σε οθόνες, όπως αυτή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, δικαιούνται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο. Η χορήγησή του, όμως, θα γίνεται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιον τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, ώστε αν αυτοί βρίσκονται σε καθημερινή βάση μπροστά στον υπολογιστή είτε να αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα επαγγελματική δραστηριότητα είτε να διακόπτουν την εργασία τους με περιοδικά διαλείμματα.

Τα 15 λεπτά διάλειμμα ανά δίωρο, ωστόσο, δεν θα μπορούν να προσφέρονται στον εργαζόμενο συγκεντρωτικά, ώστε να μπορεί εκείνος να πηγαίνει αργότερα ή να φεύγει νωρίτερα από τη δουλειά του. Άλλωστε, ο εργαζόμενος θα πρέπει να παίρνει έγκριση από τον εργοδότη του προκειμένου να ξεκινήσει το 15λεπτο διάλειμμά του.

Ο εκδότης εισιτηρίων που έκανε το «κλικ»

Για το εν λόγω ζήτημα, απασχόλησε πρόσφατα τον Άρειο Πάγο εκδότης εισιτήριων στα ΚΤΕΛ του νομού Μαγνησίας, ο οποίος χρησιμοποιούσε κατά την εργασία του ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο ίδιος με επανειλημμένες προσφυγές στη Δικαιοσύνη ζητούσε να αποζημιωθεί για τις ώρες των διαλειμμάτων που δεν έλαβε, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, καθώς και χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Η αίτηση του εκδότη απορρίφθηκε από το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, καθώς δεν υπάρχει δημόσια αποδοχή της υποχρέωσης του ΚΤΕΛ για χορήγηση του 15λεπτου διαλείμματος. Ωστόσο, επισημάνθηκε το δικαίωμα αυτό των εργαζόμενων μπροστά σε υπολογιστή, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας και υγείας κατά την εργασία.

Οι παθήσεις του υπολογιστή

Κι αν ο εργοδότης σας συνεχίζει να μην πείθεται ότι το 15λεπτο διάλειμμα ανά δίωρο είναι απαραίτητο, τονίστε του ότι η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο του CRS: Computer-Related Syndrome ο δρ. Richard Dean Smith. Ποια είναι αυτά;

-Ενοχλήσεις σε ώμους, αυχένα, πλάτη λόγω λάθος στάσης σώματος μπροστά στην οθόνη.

-Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, με μούδιασμα και «μυρμήγκιασμα» στην κάτω πλευρά των δακτύλων και έντονο πόνο που «χτυπά» ψηλά στο χέρι. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου απαιτείται φυσικοθεραπεία.

-Κακώσεις λόγω Επαναλαμβανόμενης Καταπόνησης, λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των νευρών και μυών των χεριών και αντιβραχιόνων μας.

-Κόπωση ματιών, η οποία μπορεί να είναι τόσο ενοχλητική που να εμποδίζει την εργασία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v