Στραβό δάχτυλο στο πόδι

Στραβό δάχτυλο στο πόδι

Ερώτηση:
Το 4ο δαχτυλάκι και στα δύο ποδαράκια της κόρης μας είναι κρυμμένο προς τα κάτω και αριστερά, σαν να το κουβαλάει το 3ο. Τείνει να είναι και ελαφρώς μεγαλύτερο των άλλων. Είναι έτσι από τη γέννησή της και τώρα είναι 6 μηνών. Ο παιδίατρος-νεογνολόγος που την είδε στο μαιευτήριο είπε ότι θα συνέλθει. Η παιδίατρος που την παρακολουθεί είπε ότι δε νομίζει να καλυτερέψει. Μήπως θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε να «ισιώσουν»; Μήπως θα της δημιουργήσει προβλήματα στο περπάτημα; Ίσως αστάθεια;
Απάντηση:

Η παραμόρφωση την οποία μάλλον έχει το μωράκι σας ονομάζεται καμπτοδακτυλία ή αλλιώς curly toes. To curly toe είναι μία ανωμαλία του άκρου ποδός κατά την οποία ένα ή περισσότερα δάκτυλα παρουσιάζουν έντονη κάμψη στην εγγύ φαλαγγοφαλαγγική (Φ/Φ) άρθρωση και ραιβότητα με ταυτόχρονη έξω στροφή στην άπω Φ/Φ άρθρωση.

Είναι αγνώστου αιτιολογίας αλλά η κατάσταση συνήθως σχετίζεται με αυξημένη τάση των καμπτήρων. Το 3ο και το 4ο δάκτυλο εμπλέκονται συχνότερα ενώ η παραμόρφωση συχνά είναι οικογενής και συμμετρικά αμφοτερόπλευρη. Τα curly toes συνήθως δε δημιουργούν προβλήματα παρά την παραμένουσα παραμόρφωση αλλά μόνο το 25% παρουσιάζουν αυτόματη διόρθωση και βεβαίως είναι οι πιο ήπιες περιπτώσεις. Συνεπώς για την περίπτωση σας, για την οποία δεν έχω ιδία άποψη, η πιθανότητα να διορθωθεί το πρόβλημα εξαρτάται από την βαρύτητα του.

Προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από τα curly toes δεν εμφανίζονται σε μικρά παιδιά αλλά σε μεγαλύτερα παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Σχετίζονται κυρίως με τα νύχια των ανώμαλων δακτύλων που εισέρχονται και τραυματίζουν το δέρμα των υπερκείμενων δακτύλων, με δύσμορφα νύχια καθώς και με αυξημένη πίεση επάνω στα υπερκείμενα δάκτυλα τα οποία παραμορφώνονται και αυτά σε δεύτερο χρόνο. Τα curly toes δεν δημιουργούν άμεσα προβλήματα στο περπάτημα ή αστάθεια.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η σωστή ενημέρωση των γονέων πως τα συντηρητικά μέσα (stretching or taping) δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Έχει αποδειχθεί πως σε λίγες περιπτώσεις οι ασκήσεις διάτασης ή η συνεπίδεση μπορεί να βοηθήσουν μερικώς. Η μόνη θεραπεία εφόσον παραμένει έντονη η παραμόρφωση είναι η ανοικτή τενοτομή των καμπτήρων.

* Ο Δημήτριος Πετράτος, Επιμελητής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ευρωκλινική Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v