15 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τη ζωή μετά τον τοκετό

15 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τη ζωή μετά τον τοκετό

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι νέα μαμά. Το «κακό» είναι να είσαι η πρώτη ανάμεσα σε όλους τους φίλους και τους συγγενείς σου που αποκτά μωρό, με αποτέλεσμα να έχεις μαύρα μεσάνυχτα όχι μόνο για το τι ακριβώς θα σου συμβεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για τη ζωή μετά τον τοκετό, με το πολύτιμο, μικροσκοπικό πλασματάκι σου στο σπίτι!

Και εντάξει, ενημερώνεσαι: Διαβάζεις βιβλία, ψάχνεις ό,τι σου «κατέβει» στο διαδίκτυο, ρωτάς τη μαμά σου, τον γυναικολόγο σου, την τρίτη σου ξαδέρφη... Κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, όλοι αυτοί σου μιλούν κυρίως για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για το τι να προσέχεις, πώς να τρως... Το πολύ να ακούσεις και καμία πρωτότυπη ιστορία τοκετού. Για το τι γίνεται από τη στιγμή που θα πάρεις το «πακετάκι» σου στο σπίτι, όμως, είναι λες και έχουν συνεννοηθεί όλοι τηρήσουν σιγή ιχθύος!

Λίγοι είναι αυτοί που θα σου μιλήσουν για τα εξαντλητικά ξενύχτια, για την κοιλιά σου που δε λέει να ξεφουσκώσει και για την τρομερή αγωνία που νιώθεις αν το μωρό πιει 10ml λιγότερο γάλα από το συνηθισμένο.

Για εσάς, λοιπόν, που θέλετε να είστε καλύτερα προετοιμασμένες για τη ζωή σας μετά το μωρό, μάθετε ορισμένα πράγματα που οι γύρω σας μπορεί ...ύπουλα να σας αποκρύπτουν:

1. Το σώμα σας θα δείχνει σαν 7 μηνών, για πολύ καιρό μετά τον τοκετό. Δε μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα για πόσο –εξαρτάται από τον χρόνο που θέλει η μήτρα για να επανέλθει στο κανονικό της μέγεθος και από το πόσα κιλά πήρατε κατά την εγκυμοσύνη. Υπομονή, λοιπόν...

2. Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο θα τρομάζετε στη σκέψη ότι πρέπει να ενεργηθείτε. Κάποιοι γυναικολόγοι, μάλιστα, μπορεί να μην υπογράψουν εξιτήριο μέχρι να πάτε στην τουαλέτα για το «νούμερο 2». Θα τα καταφέρετε, όμως, κάποια στιγμή και δεν θα το πιστεύετε!

3. Δεν είναι απαραίτητο να ερωτευτείτε το μωρό σας τη στιγμή που θα το δείτε. Μη νιώσετε άσχημα, μάλιστα, αν σας φανεί και ασχημούλικο-αυτό, βέβαια, δεν θα το παραδεχτείτε σε κανέναν.

4. Δεν θα πιστεύετε ότι το μωρό που κρατάτε στα χέρια σας βγήκε από την κοιλίτσα σας. Δεν θα πιστεύετε ότι γίνατε μαμά κάποιου. Και την πρώτη φορά που θα πείτε «ο γιος μου» ή «η κόρη μου» θα νομίζετε ότι μιλά κάποιος άλλος (πιθανώς να συνεχίσετε να νιώθετε έτσι για χρόνια μετά).

5. Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση –για την ακρίβεια, τις πρώτες ημέρες μπορεί να σας φανεί μαρτύριο, ενώ η αγωνία για το αν το μωρό έφαγε επαρκώς θα είναι απερίγραπτη! Αξίζει, όμως, να προσπαθήσετε με όλη σας τη δύναμη να θηλάσετε, για όσο περισσότερο καιρό μπορέσετε.

6. Όλοι θα έχουν άποψη για όλα αναφορικά με το μωρό (και πιθανότατα θα σας εκνευρίζουν). Προτιμήστε να ακούτε μόνο όσους πραγματικά εμπιστεύεστε και τους γιατρούς σας.

7. Θα κοιτάζεστε στον καθρέφτη και θα νιώθετε η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο. Επίσης, δεν θα βρίσκετε ρούχα να φορέσετε που να σας κάνουν να νιώθετε κάπως συμπαθητική. Κι, όμως, η γλύκα που θα έχει το πρόσωπό σας θα είναι πρωτοφανής.

8. Τον πρώτο καιρό ένα μπάνιο θα αποτελεί πολυτέλεια! Όλες τις υπόλοιπες ώρες θα πρέπει να θηλάζετε, να κοιμίζετε, να αλλάζετε πάνες, να κοιμάστε, να τρώτε, να θηλάζετε και να κάνετε όλες τις υπόλοιπες δουλειές.

9. Η συμβουλή που θα σας δώσουν όλοι είναι να κοιμάστε τις ώρες που κοιμάται το μωρό. Όποια το έχει καταφέρει αυτό να έρθει να της δώσουμε βραβείο. Το πλυντήριο ρούχων δυστυχώς δε «μπαίνει» ακόμα μόνο του...

10. Τις πρώτες ημέρες, ακόμα κι αν δεν περάσετε επιλόχειο κατάθλιψη, είναι πιθανό να είστε τρομερά ευερέθιστη και ευσυγκίνητη και να κλαίτε απαρηγόρητα με το παραμικρό. Μη νιώθετε άσχημα. Δεν είστε εσείς –είναι οι ορμόνες!

11. Δεν θα πιστεύετε το πόσες πάνες μπορεί να χρειάζεται ένα μωρό σε μία μέρα!

12. Όταν θα κοιμάται το μωρό σας πολλές φορές θα ελέγχετε την αναπνοή του, από φόβο μη τυχόν δεν αναπνέει.

13. Θα κοιτάζετε τον άνδρα σας με το μωρό και θα τον ερωτεύεστε ξανά.

14. Θα τον μισείτε, όμως, όταν το μωρό θα ουρλιάζει μέσα στη νύχτα, εσείς θα τρέχετε να θηλάσετε πανικόβλητη και εκείνος θα ροχαλίζει. (Μετά θα τον ξανακοιτάζετε με το μωρό και θα σας περνάει!)

15. Από τη μία θα ανυπομονείτε το μωρό σας να μεγαλώνει και να κάνει καινούργια πράγματα και από την άλλη θα θέλετε να το έχετε πάντα έτσι μικροσκοπικούλι στην αγκαλιά σας! Και μετά θα αναρωτιέστε αν έχετε διχασμένη προσωπικότητα.

v