Φαγητό για μωρά: 10 λαχταριστές συνταγές

Φαγητό για μωρά: 10 λαχταριστές συνταγές

Οι περισσότεροι νέοι γονείς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με την διατροφή του μωρού τους. Και ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίζετε ότι το παιδί σας θα λαμβάνει μόνο θρεπτικές και υγιεινές τροφές ετοιμάζοντας σπιτικά γεύματα, από αγνά, φρέσκα υλικά (όσο γίνεται), με ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων.

Δείτε παρακάτω δέκα συνταγές για τα πρώτα βρεφικά γεύματα, τα οποία μάλιστα, αν φτιάξετε σε μεγάλη ποσότητα, μπορείτε να καταψύξετε και να σερβίρετε περισσότερες από μία φορές.

Μπιζέλια πουρές

Ένα νόστιμο πιάτο για το μωρό σας είναι τα μπιζέλια σε πουρέ με λίγο φρεσκοστυμμένο λεμόνι.

Για να τα ετοιμάσετε βράστε κατεψυγμένα ή φρέσκα μπιζέλια (αρακά) για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και στραγγίξτε τα. Στη συνέχεια αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.

Βάλτε τα στο μπλέντερ, προσθέστε λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται και λιώστε τα καλά μέχρι να γίνουν πουρές.
Σερβίρετε με μερικές σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού και αποθηκεύστε την υπόλοιπη ποσότητα σε μερίδες, στην κατάψυξη.

Κρέμα μήλου

Γλυκάνετε το μωρό σας με αυτή την υπέροχη κρέμα μήλου.

Απλά ξεφλουδίστε και καθαρίστε από κουκούτσια τα μήλα, κόβοντάς τα σε τεταρτημόρια. Βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι με νερό, το οποίο θα καλύψετε και θα αφήσετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν.

Στη συνέχεια, βγάλτε τα μήλα από το νερό, αφήστε τα να κρυώσουν και λιώστε τα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές.

Σερβίρετε και αποθηκεύστε το υπόλοιπο στην κατάψυξη, σε μικρές μερίδες.

Καρότα πουρές

Τα καρότα είναι γεμάτα βιταμίνες, προσφέροντας στο μωρό σας ένα πολύ θρεπτικό γεύμα.

Για να τα κάνετε πουρέ θα χρειαστεί απλά να τα καθαρίσετε και να τα βράσετε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Την ώρα που θα βράζουν μπορείτε να στύψετε λίγο λεμόνι στην κατσαρόλα για να ενισχύσετε τη γεύση τους.

Όταν θα είναι έτοιμα αφαιρέστε τα καρότα από την κατσαρόλα, αφήστε τα να κρυώσουν και τοποθετήστε τα σε μπλέντερ με λίγο ζεστό νερό. Λιώστε τα καρότα μέχρι να γίνουν πουρές και σερβίρετε, αποθηκεύοντας την υπόλοιπη ποσότητα σε μερίδες, στην κατάψυξη.

Κρέμα από αχλάδι

Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξατε την κρέμα μήλου μπορείτε να φτιάξετε και κρέμα από αχλάδι. Αρκεί να βράσετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά καθαρισμένες φέτες από αχλάδι, τις οποίες στη συνέχεια θα λιώσετε στο μπλέντερ.
Έπειτα, αφού το μείγμα έχει κρυώσει, σερβίρετε την κρέμα στο μωρό σας, διατηρώντας την υπόλοιπη ποσότητα στην κατάψυξη.

Πουτίγκα από καλαμπόκι

Το καλαμπόκι έχει υπέροχη, γλυκιά γεύση που θα λατρέψουν τα παιδιά! Η παρακάτω συνταγή απευθύνεται σε μωρά άνω του ενός έτους, γιατί περιέχει μέλι.

Για να ετοιμάσετε μία πουτίγκα από καλαμπόκι, θα χρειαστείτε τα εξής:

2 κούπες γάλα (αν χρησιμοποιείτε γάλα φόρμουλας)
3 αυγά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κούπα φρέσκο, κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα καλαμπόκι

Τι θα κάνετε; Καταρχήν προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε καλά το γάλα και τα αυγά. Απαλά ανακατέψτε στο μείγμα το μέλι και το καλαμπόκι. Απλώστε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψάκι το οποίο έχετε βουτυρώσει ελαφρώς.

Ψήστε για 40 λεπτά, ή μέχρι η επιφάνεια του ταψιού να έχει γίνει χρυσαφί, και αφήστε να κρυώσει πριν σερβίρετε. Με τα υλικά αυτά θα προκύψουν 2-3 μερίδες.

Φρούτα πουρές

Σχεδόν όλα τα φρέσκα φρούτα μπορούν να πολτοποιηθούν και να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε πουρέ με δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα ή νεκταρίνια, στα οποία μάλιστα καλό είναι να κρατήσετε την εξωτερική φλούδα αν έχουν καλλιεργηθεί οργανικά. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να την αφαιρέσετε.

Αφού καθαρίσετε τα φρούτα από κουκούτσια, τοποθετήστε τα σε κατσαρολάκι με νερό και βράστε τα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ή όσο χρειάζεται μέχρι το φρούτο να μαλακώσει, αλλά όχι να διαλυθεί.

Ξεσκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε το περιεχόμενο να κρυώσει. Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα λίγα-λίγα τα κομμάτια των φρούτων και τοποθετήστε τα στο μπλέντερ, λιώνοντάς τα καλά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Σερβίρετε και φυλάξτε την υπόλοιπη ποσότητα σε μερίδες, στην κατάψυξη. Προτιμήστε να μην αναμείξετε τα φρούτα κατά το βράσιμο και το λιώσιμο. Καταψύξτε τα ξεχωριστά και αν θέλετε αναμείξτε τα στο σερβίρισμα.

Κοτόπουλο με μήλο

Όταν φτάσει η ώρα να ξεκινήσει το μωρό σας να τρώει κρέας, το κοτόπουλο θα είναι πιθανότατα η πρώτη σας επιλογή. Ένα απλό, νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, το οποίο θα αποδεχτεί εύκολα είναι το κοτόπουλο με μήλο.

Πώς θα το ετοιμάσετε; Βράστε καλά ένα φιλέτο κοτόπουλο και ζεστάνετε μισό μήλο μέχρι να μαλακώσει.

Όταν και τα δύο υλικά θα είναι έτοιμα, ψιλοκόψτε το κοτόπουλο και τοποθετήστε το μαζί με το μήλο σε μπλέντερ. «Χτυπήστε» τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα, όσο μαλακό χρειάζεται για να μπορεί να το φάει το μωρό σας, και σερβίρετε.

Πουρές από κολοκύθι και κολοκύθα

Για ένα θρεπτικό γεύμα όλο γλύκα, αναμείξτε πράσινα κολοκυθάκια με πορτοκαλί κολοκύθα!

Είναι πολύ απλό: Απλά καθαρίστε μισό κιλό κολοκύθια και «ψύχα» από κολοκύθα και βράστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τον βρασμό στύψτε λίγο χυμό από λεμόνι.

Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν, στραγγίξτε και τοποθετήστε τα λαχανικά στο μπλέντερ και λιώστε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Σερβίρετε και αποθηκεύστε την υπόλοιπη ποσότητα στην κατάψυξη.

Baby-carrots ως σνακ

Όταν το μωρό έχει πλέον βγάλει τα πρώτα του δοντάκια, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλει διαρκώς να δαγκώνει. Καλύψτε αυτή του την ανάγκη προσφέροντάς του μερικά φρέσκα baby-carrots, τα οποία θα μπορεί να μασουλά ως σνακ.

Για να τα ετοιμάσετε, αφού τα πλύνετε και τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώνουν. Μπορείτε αν θέλετε στο βράσιμο να ρίξετε και μερικές σταγόνες φρεσκοστυμμένο λεμόνι.

Όταν θα είναι έτοιμα στραγγίξτε τα και περιμένετε να κρυώσουν πριν τα προσφέρετε στο μωρό σας.

Κοτόπουλο με κολοκύθι και σπανάκι

Μία ακόμα πεντανόστιμη και άκρως δυναμωτική συνταγή με κοτόπουλο είναι και η εξής:

Βράστε καλά ένα φιλέτο κοτόπουλο. Πλύνετε και καθαρίστε μία κούπα φρέσκο σπανάκι και 1 φρέσκο κολοκύθι. Βράστε τα και αυτά τόσο όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν αλλά όχι να διαλύονται.

Όταν τα επιμέρους υλικά είναι έτοιμα αναμείξτε τα στο μπλέντερ, όσο κρίνετε ότι χρειάζεται ώστε να είναι μαλακά για το μωρό σας. Σερβίρετε με μερικές σταγόνες φρεσκοστυμμένο λεμόνι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v