Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013: Οι τάσεις της μόδας

Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013: Οι τάσεις της μόδας

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο χρώμα, φλουό στοιχεία, ευμεγέθη αξεσουάρ και πολύ ασπρόμαυρο, ο χειμώνας στη μόδα προβλέπεται μουντός, συντηρητικός και με λίγες εκκεντρικές λεπτομέρειες που δύσκολα θα τολμήσει η μέση γυναίκα. Δεν απογοητευόμαστε, όμως. Διακρίνουμε τις τάσεις που θα επικρατήσουν και παίρνουμε ιδέες για το πώς θα τις ενσωματώσουμε καλύτερα στο look μας.

Οι σχεδιαστές έδωσαν φέτος ιδιαίτερη έμφαση στα πανωφόρια. Το μήνυμα που παίρνουμε εμείς από αυτό είναι ότι ακόμα κι αν δεν θέλετε ή δε μπορείτε να ανανεώσετε εφ όλης της ύλης τη γκαρνταρόμπα σας, ένα "it" παλτό αρκεί για να κερδίσει τις εντυπώσεις και να σας κρατήσει στα όρια της fashion-conscious καταναλώτριας. Το "it" στα παλτό φέτος μεταφράζεται ως : παστέλ, ανδρόγυνα ή μεσάτα.

Τα πανκ στοιχεία είναι μία ακόμα τάση που θα συζητηθεί –αναρωτιόμαστε, βέβαια, πόσες βιτρίνες θα επιβιώσουν λανσάροντας αλυσίδες και καρφιά σε leather jackets σε μία χώρα που καθιερώνει ως τρίτο κόμμα την Χρυσή Αυγή.
Τέλος, για εσάς που αγαπάτε το ανδρόγυνο look θα το συναντήσετε σε υφάσματα που παραπέμπουν σε ανδρικό κοστούμι (π.χ. ψαροκόκαλο), αλλά προσαρμόζονται σε φούστες και φορέματα, ενώ αν αναρωτιέστε πού εξαφανίστηκε η θηλυκότητα, αναζητήστε την στα film noir και σε μεσάτα σακάκια και ογκώδεις, εντυπωσιακές φούστες, όπως αυτές που φοριούνταν στα μέσα του αιώνα.

Η επιστροφή του πανκ

(από αριστερά: Versace, Chanel, Moschino, Diesel Black Gold)

Δεν ξέρουμε αν ήταν η πρόσφατη έκθεση του μουσείου Metropolitan «Punk: Chaos to Couture» ή κάποια εσωτερική ανάγκη να θυμηθούν τα άγρια νιάτα τους που οδήγησε πολλούς σχεδιαστές να εντάξουν στις φθινοπωρινές συλλογές τους υλικά, γραμμές και σχέδια που παραπέμπουν στις ένδοξες μέρες των Sex Pistols. Δεν ξέρουμε, επίσης, κατά πόσο θα βρείτε το θάρρος να (ξανα)φορέσετε σκοτσέζικα καρό με vinyl λεπτομέρειες, αλυσίδες, τρουκς και καρφιά, πάντως αν το κάνετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θεωρηθείτε ντεμοντέ!

Παστέλ πανωφόρια

(από αριστερά: Celine, Rochas, Louis Vuitton, Iceberg)

Οι σχεδιαστές μας καλούν να ξορκίσουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου με πανωφόρια που φτιάχνουν τη διάθεση χάρη στα φωτεινά παστέλ χρώματά τους, όπως γαλάζιο, κίτρινο, μωβ της λεβάντας και απαλό ροζ. Πιστέψτε μας, δύσκολα θα μπορέσετε να αντισταθείτε στην τάση.

Ανδρόγυνο look

(από αριστερά: Stella McCartney, Alexander Wang, Trussardi, Max Mara)

Στον αντίποδα των πολύ θηλυκών και ρομαντικών παστέλ παλτό συναντάμε την πρόταση των νεώτερων και λιγότερο «κλασικών» σχεδιαστών, όπως ο Alexander Wang και η Stella McCartney, οι οποίοι λανσάρουν μονόπετα και σταυρωτά παλτό σε φαρδιά, ανδρική γραμμή. Προτιμήστε τα για να ενισχύσετε το business look σας.

Τρελές γούνες

(από αριστερά: Fendi, Lanvin, Tom Ford, Marc Jacobs)

Η γούνα -και μιλάμε πάντα για fake- είναι μία αμφιλεγόμενη τάση. Ή θα την αγαπήσει ή θα την αγαπήσει μια γυναίκα. Μπορεί, βέβαια, να νιώσει και τα δύο ταυτόχρονα και να επιλέξει τελικά με χιουμοριστική διάθεση ένα άκρως εκκεντρικό, ευμέγεθες, πολύχρωμο πανωφόρι με γούνα που θα αποτελέσει το clue της χειμερινής της γκαρνταρόμπας. Τολμάτε;

Αρρενωπά υφάσματα

(από αριστερά: Haider Ackermann, Lanvin, Dries van Noten, Billy Reid)

Ένα ακόμα στοιχείο της ανδρικής γκαρνταρόμπας επικρατεί στη φθινοπωρινή μόδα και δεν είναι άλλο από υφάσματα όπως ψαροκόκαλο, πιε ντε πουλ, ριγέ και καρό που συνηθίζονται στα ανδρικά κοστούμια. Τα είδαμε στις συλλογές των Lanvin, Alber Elbaz και Dries Van Noten να παίρνουν μορφές αέρινες, να κοσμούνται με φτερά και να αποδίδουν ένα low-profile χαρακτήρα που συμβαδίζει με τους καιρούς που διανύουμε.

Film noir και ρομαντισμός

(από αριστερά: Rochas, Prada, Louis Vuitton, Oscar de la Renta)

Κι αν αναζητάτε μια θηλυκή νότα στις φετινές φθινοπωρινές τάσεις της μόδας, δεν θα την βρείτε παρά σε λίγες αλλά καλές αναφορές σε κινηματογραφικά (και δε film-noir) look από τα παλιά και τα παλιότερα. Περισσότερη εντύπωση δημιούργησαν τα μεσάτα σακάκια, με ζωνάκι και οι τεράστιες φούστες που τονίζουν τη γυναικεία μέση και παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Μπορεί οι συγκεκριμένες φούστες να είναι κάπως εκκεντρικές και να φοριούνται μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις, αλλά ο τονισμός της μέσης με ζωνάκια σε πανωφόρια μας αρέσει πολύ.

Πηγή: Style.com

v