5 παράξενες αλλά φυσιολογικές συνήθειες των παιδιών

5 παράξενες αλλά φυσιολογικές συνήθειες των παιδιών

Έχει συμβεί και σε εσάς κάποιες φορές να κοιτάζετε το παιδί σας και να νομίζετε ότι έχει κατέβει από άλλον πλανήτη; Κι όμως, αν μιλήσετε με άλλες μαμάδες σύντομα θα καταλάβετε πως τα «περίεργα» που κάνουν τα παιδιά όχι μόνο είναι συνηθισμένα αλλά, τις περισσότερες φορές, είναι και άκρως φυσιολογικά. Τι εννοούμε;

Το καταφύγιο της μύτης

Είτε πρόκειται για δάχτυλο είτε για κάποιο άλλο μικροαντικείμενο, αμέτρητα παιδιά προσπαθούν να χώνουν πράγματα στα ρουθούνια τους. Οι ειδικοί λένε ότι, ιδιαίτερα για παιδιά κάτω των 4 ετών, αυτή είναι μία σχετικά φυσιολογική συμπεριφορά, και ότι σημασία έχει να μπορέσει να αφαιρεθεί γρήγορα το αντικείμενο που μπήκε στο ρουθούνι του, για να μην δυσκολέψει την αναπνοή του. Εξυπακούεται πως το αν μπλοκαριστεί η αναπνευστική οδός και το αντικείμενο δεν βγαίνει, το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί στα επείγοντα.

Γυμνός δρομέας

Σε πολλά παιδιά αρέσει να πετούν τα ρούχα τους και να τρέχουν γυμνά, ειδικά στο σπίτι. Και παρόλο που οι γονείς διαρκώς εξηγούν ότι αυτό δεν είναι σωστό, τα παιδιά συνεχίζουν να βγάζουν τα ρούχα τους. Οι παιδίατροι λένε πως μέχρι ενός βαθμού αυτό είναι φυσιολογικό και σύνηθες, ειδικά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Κατά κανόνα, μετά τα 7 χρόνια αναπτύσσουν τα παιδιά ένα αίσθημα σεμνότητας και αποφεύγουν πλέον να γδύνονται μπροστά σε άλλους.

Με ποιον μιλάς, παιδί μου;

Και εκεί που παίζει αμέριμνο στο δωμάτιό του, ξαφνικά το ακούτε να πιάνει συζήτηση με... τον αέρα! Πριν πανικοβληθείτε μάθετε ότι η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο είναι φυσιολογική αλλά είναι και ευεργετική για το παιδί. Αμερικανός ερευνητής έχει βρει, μάλιστα, ότι τα παιδιά που μιλούν μόνα τους τη στιγμή που κάνουν κάτι (π.χ. που παίζουν ή φτιάχνουν κάτι), αποδίδουν σε αυτό που κάνουν καλύτερα. Επιπλέον, ερευνητές από το Yale έχουν καταλήξει στο ότι παιδιά που έχουν φανταστικούς φίλους τα πάνε καλύτερα με τα άλλα-πραγματικά- παιδιά.

Όταν κολλά η βελόνα

Σας ρωτά μία φορά. Απαντάτε. Σας ρωτά δεύτερη φορά. Απαντάτε ξανά. Στην τρίτη αρχίζετε να εκνευρίζεστε και στην τέταρτη να ανησυχείτε. Μπορεί οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των παιδιών να είναι μερικές φορές ενοχλητικές, όμως δεν είναι σπάνιες στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πού οφείλονται; Μπορεί το παιδί να περιμένει μία πιο λεπτομερή απάντηση ή μπορεί να δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει την ερώτησή του. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να προσπαθεί το παιδί με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την προσοχή σας ή να περιμένει μία διαφορετική απάντηση από εσάς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα το παιδί να μη μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τις ακουστικές πληροφορίες που λαμβάνει, έτσι αν η συνήθεια αυτή συνεχίσει ή αν το παιδί σας φαίνεται ανήσυχο την ώρα που ρωτά επαναλαμβανόμενα κάτι, ενημερώστε τον/την παιδίατρό σας.

Μασάει τα ρούχα του, χωρίς να πεινάει

Μπορεί να ακούγεται αστείο, όμως, όταν βρίσκετε διαρκώς τα μπλουζάκια του παιδιού σας υγρά και σχεδόν σκισμένα από το δάγκωμα, σιγά-σιγά παύει να είναι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, λένε οι ειδικοί, γιατί πολλά παιδιά συνηθίζουν να μασούν τα ρούχα τους ή άλλα αντικείμενα. Συχνά, ο τρόπος αυτός βοηθά το παιδί να ανακουφίζει ενδεχόμενο άγχος που μπορεί να νιώθει και μεγαλώνοντας θα σταματήσει να το κάνει.

Πηγή: moms.popsugar

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v