Όσα δεν σας είχε πει κανείς για τον τοκετό

Όσα δεν σας είχε πει κανείς για τον τοκετό

Το θαύμα της γέννας περνά από ένα μονοπάτι δύσκολο αλλά και συγκλονιστικό, για το οποίο λίγοι θα σας μιλήσουν με ειλικρίνεια, φοβούμενοι μη σας τρομάξουν. Γνωρίζοντας, όμως, ότι κάθε τοκετός είναι διαφορετικός και εξίσου φανταστικός, λίγη παραπάνω προετοιμασία μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε μέχρι εκεί πιο ψύχραιμη.

Θα έρθουν στιγμές που όλοι θα σας εκνευρίζουν

Τις στιγμές πριν από τον τοκετό τα άτομα που θα βρίσκονται μαζί σας στο δωμάτιο μπορεί να σας σπάσουν τα νεύρα. Η μαμά σας θα έχει περισσότερο άγχος από εσάς, ο σύντροφός σας θα σας ρωτά συνέχεια πώς νιώθετε, ο αδερφός σας θα αλλάζει αδιάκοπα κανάλια στην τηλεόραση και όλοι μαζί θα προσπαθούν να σας εμψυχώσουν σε ενοχλητικό βαθμό.

Όσα έχετε προγραμματίσει θα γίνουν αλλιώς

Έχετε διαβάσει τα πάντα, έχετε μάθει απ'έξω κάθε βήμα του τοκετού, θυμάστε τις αναπνοές και έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας ότι θα τα καταφέρετε χωρίς επισκληρίδιο. Το πιθανότερο είναι, όμως, πως τη στιγμή που θα γεννάτε θα ξεχάσετε τα πάντα και το μόνο που θα σκέφτεστε θα είναι «βοηθήστε με να βγει όσο πιο γρήγορα γίνεται!!»

Οι στιγμές του τοκετού θα είναι οι πιο εξαντλητικές που έχετε βιώσει ποτέ

Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των στιγμών αυτών, ενώ το σώμα σας θα εκτελεί κινήσεις και θα ασκεί δυνάμεις που ούτε καν φανταζόσασταν ποτέ ότι είχατε.

Οι νοσηλεύτριες θα γίνουν για μερικές ημέρες οι καλύτερές σας φίλες

Θα είναι αυτές που θα σας φροντίζουν, που θα σας φέρνουν ό,τι ζητήσετε και που θα κάνουν τα «στραβά μάτια» όταν οι επισκέπτες σας θα θέλουν να μείνουν μέχρι αργά μαζί σας στο δωμάτιο. Πείτε, λοιπόν, στον σύντροφό σας να τους φέρνει μπισκότα και γλυκά σε καθημερινή βάση!

Η σεμνότητα είναι μία λέξη που θα ξεχάσετε

Τουλάχιστον για λίγες μέρες. Τόσο τη στιγμή του τοκετού όσο και για μερικές ημέρες μετά το γυμνό σώμα σας θα βρίσκεται σε κοινή θέα σε ανθρώπους που βλέπετε για πρώτη και ίσως τελευταία φορά στη ζωή σας. Και, εντάξει, μπροστά στους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες δεν έχετε, έτσι κι αλλιώς, αναστολές. Το περίεργο θα είναι ότι δεν θα έχετε ούτε μπροστά στους επισκέπτες σας, στους επισκέπτες της λεχώνας που βρίσκεται στο διπλανό κρεβάτι, ακόμα και στο κούριερ του ανθοπωλείου.

Θα χάσετε κάθε επαφή με τον χρόνο

Θα έρθουν στιγμές στον τοκετό, ενώ ωθείτε και προσπαθείτε, που θα πιστεύετε ότι απομένουν μόνο μερικά λεπτά για να γεννήσετε, ενώ στην πραγματικότητα θα έχετε ακόμα πολλές ώρες μπροστά σας. Μπορεί να είστε ιδιαίτερα τυχερή και να γεννήσετε πολύ γρήγορα, μπορεί και όχι. Να θυμάστε, πάντως, πως κάποια στιγμή η διαδικασία θα τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύντομα θα κρατάτε το πολύτιμο μωράκι σας στην αγκαλιά σας.

Θα σας συγκλονίσει η αντίδραση του συντρόφου σας

Τα δάκρυα του συντρόφου σας, τη στιγμή που θα αντικρύσει για πρώτη φορά το μωρό σας, θα σας συγκλονίσουν. Και θα είναι εκείνη η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε πόσο πολύ αγαπάτε αυτόν τον άνθρωπο. Είναι δεδομένο πως δάκρυα θα πλημμυρίσουν και τα δικά σας μάτια. Λίγες στιγμές στον έγγαμο βίο σας θα είναι τόσο ισχυρές όσο αυτή.

Όταν θα έχουν τελειώσει όλα θα νιώθετε... θεά

Αυτό είναι κάτι που θα επιβεβαιώσει κάθε γυναίκα που έχει γίνει μαμά: Κανένα σωματικό κατόρθωμα στον κόσμο δε μπορεί να συγκριθεί με τη δημιουργία ανθρώπινης ζωής και τον αγώνα του τοκετού. Ό,τι κι αν σκεφτόσασταν για το σώμα σας πριν γεννήσετε, από εδώ και πέρα θα μάθετε να το σέβεστε για την σοφία και την τελειότητά του (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ανυπομονείτε να χάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα κιλά της εγκυμοσύνης).

Πώς είχατε φανταστεί το μωρό σας;

Όλες οι έγκυοι σχηματίζουν στο μυαλό τους εικόνες για το πώς θα είναι το μωρό τους όταν θα γεννηθεί, επηρεασμένες συνήθως από τις φωτογραφίες των υπερήχων, αλλά και από... τις ταινίες. Το πιθανότερο είναι ότι η εικόνα του μωρού σας θα είναι τελείως ή κατά πολύ διαφορετική από ό,τι έχετε φανταστεί. Τα περισσότερα νεογέννητα «βγαίνουν» κατακόκκινα, με μία κιτρινωπή βλέννα κολλημένη πάνω τους, συνήθως με τρίχες σε όλο τους το σώμα (που πέφτουν σταδιακά), συχνά με κεφάλια «ζουλιγμένα» από τον τοκετό, με γεννητικά όργανα ανησυχητικά πρησμένα (η μαία θα σας διαβεβαιώσει ότι είναι φυσιολογικό) και με μπλε πόδια και χέρια. Για εσάς, όμως, το νεογέννητό σας θα είναι το πιο όμορφο στον κόσμο όλο.

Θα ξεχάσετε τον πόνο πιο γρήγορα από όσο φανταζόσασταν

...και πιθανώς να σκεφτείτε εξίσου γρήγορα να το επαναλάβετε! Πραγματικά, όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το πρώτο δευτερόλεπτο που θα κρατήσετε το μωρό σας στα χέρια σας θα τα ξεχάσετε όλα! Πρόκειται, μάλλον, για «κόλπο» της Μητέρας Φύσης, προκειμένου να σας πείσει να αποκτήσετε κι άλλα παιδιά. Τα καλά νέα είναι, μάλιστα, ότι η δεύτερη γέννα είναι κατά κανόνα πιο γρήγορη και πιο εύκολη από την πρώτη. Την επόμενη φορά, λοιπόν, θα είστε πλέον επαγγελματίας!

v