Τι να κάνετε αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι

Τι να κάνετε αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι

Όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά, θα χτυπήσουν κάποια στιγμή το κεφάλι τους. Μπορεί να είναι κάτι σχετικά ακίνδυνο, όπως η πτώση στο πάτωμα, καθώς το παιδί μαθαίνει να περπατά, ή μία πιο σοβαρή πτώση, π.χ. από δέντρο. Η κοινή λογική λέει ότι αν το παιδί συμπεριφέρεται φυσιολογικά μετά την πτώση, ακόμα κι αν κλάψει ή ταραχτεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πώς μπορείτε, όμως, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο εσωτερικό αιμάτωμα ή κάποιο άλλο πρόβλημα, το οποίο χρήζει ιατρικής εξέτασης;

Οι παιδίατροι λένε ότι τα σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι, συνήθως δημιουργούνται από πτώση τουλάχιστον 1,5 μέτρου και ότι το γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί εξωτερικό τραύμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δημιουργηθεί εσωτερικό. Δεν είναι τα τραύματα (π.χ. τα καρούμπαλα) που θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς, παρά άλλα συμπτώματα, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε.

Οι οδηγίες που λάβαμε πρόσφατα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παν. και Αγλ. Κυριακού (ύστερα από παρακίνηση αναγνώστριάς μας) είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και κατατοπιστικές:

Σε περίπτωση χτυπήματος κεφαλής, οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν το παιδί για ένα ή δύο 24ωρα.

Το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αν παρουσιάσει:

1. Βαθμιαία απώλεια αισθήσεων
2. Σπασμούς
3. Αδυναμία ή δυσκολία να κινήσει ένα πόδι ή ένα χέρι
4. Εμετούς πάνω από 3-4 φορές μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (μία ώρα περίπου)
5. Όταν κοιμάται, να το ξυπνούν κάθε 2-3 ώρες για να δουν αν αντιδρά φυσιολογικά και μόνο αν αντιδρά να το αφήνουν να κοιμηθεί ξανά.

Σε κάθε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του παιδιού ή όταν υπάρχει υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε οι γονείς θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον εφημερεύοντα γιατρό ή να ξαναφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο για επανεξέταση.

Ακόμα, μετά από τέτοιο ατύχημα, θα πρέπει να αποφεύγεται η σωματική κόπωση, το διαιτολόγιο του παιδιού να είναι ελαφρύ και να μην κουράζονται τα μάτια του (με τηλεόραση, διάβασμα κ.λ.π.)

(Τα ράμματα στο Παίδων Αγλ. Κυριακού κόβονται μετά από ραντεβού, τις πρωινές ώρες στα τηλέφωνα 210-7785214, 210-7714921, 2107714931).

v