Τι φυτεύουμε το φθινόπωρο

Τι φυτεύουμε το φθινόπωρο

Η θερμοκρασία πέφτει όλο και περισσότερο τις τελευταίες μέρες δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες, στον κήπο ή τη βεράντα μας, για να φυτέψουμε τα κατεξοχήν φθινοπωρινά φυτά και λαχανικά. Δείτε τι και πώς να τα φυτέψετε αυτή την εποχή.

Πρώτα από όλα κλάδεμα και τάισμα

Πριν αποφασίσετε τι προτιμάτε να φυτέψετε αυτή την εποχή για να στολίσετε τη βεράντα σας, φροντίστε καταρχήν να καθαρίσετε τις γλάστρες και τα παρτέρια σας. Έτσι, πάρτε τα κλαδευτήρια ανά χείρας, κόψτε τις «αγριάδες» και τα ξερά κλαδιά και φύλλα, αφαιρέστε τις νεκρές κορυφές, ξεχορταριάστε και επιτρέψτε στα υπάρχοντα φυτά σας να αναπτυχθούν ανεμπόδιστα.

Στη συνέχεια, λίγο πριν έρθει ο βαρύς χειμώνας, ταΐστε τα φυτά σας με λίγο λίπασμα, κατά προτίμηση οργανικό, που θα τα προστατεύσει από σαλιγκάρια και άλλες «απειλές», τις οποίες μπορεί να μην αντιληφθείτε καθώς δεν θα περνάτε πια τόσο χρόνο στον κήπο ή την βεράντα σας.

Φυτά και βολβοί του φθινοπώρου

Αυτή την εποχή ανθίζουν και μπορούν να κοπούν ή να ξεριζωθούν οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και οι ορτανσίες, τα οποία θα έχετε προφανώς φροντίσει να φυτέψετε πριν το καλοκαίρι.

Τώρα μπορείτε, επίσης, να φυτέψετε βολβούς, οι οποίοι για να βλαστήσουν χρειάζονται εδάφη γόνιμα και ελαφριά, με αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας, αλλά χωρίς πολύ πότισμα (όποτε βλέπετε να στεγνώνει το χώμα). Αν θέλετε να φυτέψετε βολβούς, για να απολαύσετε τα χρώματα και τα αρώματα των ανθών τους την ερχόμενη άνοιξη, οι κατάλληλοι για την εποχή είναι οι:

Νεραγκούλες (ανθίζουν τις τελευταίες ημέρες του χειμώνα ή τις πρώτες της άνοιξης, με πανέμορφα άνθη που διατηρούνται εντός και εκτός σπιτιού).

Φρέζες (ανθίζουν στα τέλη του χειμώνα, μέχρι την αρχή της άνοιξης, όμως είναι ακατάλληλες για περιοχές με θερμοκρασίες που μπορούν να πέσουν κάτω από το 0).

Τουλίπες (ανθίζουν από Μάρτιο μέχρι Μάιο, ανάλογα με την ποικιλία).

Ανεμώνες (ανθίζουν από Μάρτιο μέχρι Μάιο. Προσοχή: Πριν τις φυτέψετε τοποθετήστε τις κονδυλόμορφες ρίζες τους σε νερό για 2 μέρες).

Υάκινθοι (ανθίζουν φυσιολογικά από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ μπορούν να φυτευτούν και σε εσωτερικούς χώρους, σε μικρά γυάλινα δοχεία, σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 18 βαθμούς).

Λαχανικά του φθινοπώρου

Διανύουμε την ιδανική εποχή για φύτεμα λαχανικών, τα οποία μπορούν άνετα να αναπτυχθούν τόσο σε μποστάνια όσο και σε μεγαλούτσικες ζαρντινιέρες. Για να τα φυτέψετε φροντίστε να έχετε πρώτα σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και εκεί να τοποθετήσετε μία μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Ένας γενικός κανόνας για τη φύτευση είναι το βάθος να είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου.

Τα ιδανικά λαχανικά για αυτή την εποχή είναι: Αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανό, μπρόκολο, παντζάρι, ραδίκι, ραπανάκι, σέλινο, μαρούλια, σπανάκι, καρότα.

Οι χρόνοι ωρίμανσης των καρπών του κάθε λαχανικού κυμαίνονται κατά κανόνα από 50 έως 90 ημέρες, ενώ το πότισμά τους πρέπει να είναι συχνό και σταθερό, π.χ. κάθε 48 ώρες, κατά προτίμηση νωρίς το πρωί. Αναφορικά με το πότισμα των λαχανικών περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο Γεωπόνος από τον οποίον θα αγοράσετε του καρπούς.

v