Πολύτιμες συμβουλές για μέλλουσες και νέες μαμάδες

Πολύτιμες συμβουλές για μέλλουσες και νέες μαμάδες

Κακά τα ψέματα, πραγματικές συμβουλές για τη μητρότητα μπορούν να δώσουν μόνο γυναίκες που την έχουν βιώσει. Κι αν διανύετε τη φανταστική αυτή περίοδο που περιμένετε το πρώτο σας μωρό ή αν το υποδεχθήκατε σχετικά πρόσφατα, οι παρακάτω συμβουλές είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε!

Αντιμετωπίστε τις ναυτίες με τζίντζερ

Αν είστε έγκυος και υποφέρετε από ναυτίες ένας αποδεδειγμένα αποτελεσματικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι τρώγοντας τζίντζερ, σε κάθε πιθανή εκδοχή του: Σε καραμέλες, μπισκότα, τσάι... Πολλές γυναίκες λένε ότι, πέρα από το τζίντζερ, τις βοηθούν και τα αλμυρά κράκερς.

Αντιμετωπίστε το στρες με βόλτες στη φύση

Είναι λογικό η περίοδος της εγκυμοσύνης ή οι πρώτες ημέρες με το μωρό να σας προκαλούν στρες –οι ορμόνες σας, από μόνες τους, είναι αρκετές για να σας αναστατώσουν! Η επαφή με τη φύση, όμως, βοηθά. Προσπαθήστε, λοιπόν, όσο πιο συχνά μπορείτε να πηγαίνετε βόλτες είτε στην παραλία είτε σε καταπράσινα πάρκα και να παίρνετε βαθιές ανάσες. Δεν υπάρχει καλύτερο φυσικό αγχολυτικό.

Αποκτήσατε ντεκολτέ; Εκμεταλλευτείτε το!

Το σώμα σας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη αλλάζει με τρόπους που μπορεί να μη σας χαροποιούν ιδιαίτερα. Υπάρχει ένα, όμως, σημείο στο σώμα σας το οποίο στρογγυλεύει όσο ποτέ άλλοτε και, αν δεν είχατε ποτέ μεγάλο μπούστο, τώρα είναι η ευκαιρία να το απολαύσετε! Μαζί με αυτό, βελτιώνεται η ποιότητα των μαλλιών σας, ενώ η επιδερμίδα σας γίνεται πιο λαμπερή.

Ελάτε πιο κοντά με τον σύντροφό σας

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, ως οι τελευταίες μέρες της ζωής σας που δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από ένα μωρό. Αφιερώστε, λοιπόν, όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Κάντε βόλτες, πηγαίνετε ταξίδια και χαρείτε ο ένας την συντροφιά του άλλου.

...και προετοιμαστείτε για τις δυσκολίες που θα έρθουν στην σχέση σας

Μπορεί να μην το παραδέχεται κανείς ανοιχτά, όμως όσο καλή σχέση κι αν έχετε με τον άνδρα σας, όταν έρθει το μωρό στο σπίτι θα έρθουν και προβλήματα που ούτε καν φανταζόσασταν. Μπορεί να αυξηθούν τα νεύρα, να έχετε δυσκολία στην επικοινωνία, ακόμα και να μειωθεί η τρυφερότητα μεταξύ σας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και περαστικά. Φροντίστε, όμως, να βρίσκετε χρόνο για επανασύνδεση και... ύπνο!

Εμπιστευτείτε τη φύση

Οι περισσότερες έγκυοι και νέες μαμάδες ανησυχούν για τυχόν «προβλήματα» κατά τον τοκετό ή μετά από αυτόν, π.χ. «μήπως το μωρό μου έχει πολύ μικρό πηγούνι;». Να σκέφτεστε πάντα ότι η φύση κάνει πάντα την καλύτερη δουλειά και πράγματα που εμείς βλέπουμε ως ατέλειες, είναι τέλεια με τον δικό τους τρόπο.

Το μωρό σας μπορεί να κοιμάται δίπλα σας για τους πρώτους έξι μήνες

Στη συνέχεια θα πρέπει να μεταφερθεί σε δικό του δωμάτιο. Από τους έξι μήνες και μετά δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχείτε για το αν αναπνέει στον ύπνο του! Οι ειδικοί λένε ότι μετά τους έξι μήνες ο κίνδυνος για Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου σχεδόν εξαλείφεται.

Ασφαλίστε το σπίτι για το μωρό

Από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίσει να περπατά θα πρέπει να ασφαλίσετε καλά το σπίτι, όχι μόνο για να μην χτυπήσει αλλά κυρίως για να μην καταπιεί κάτι και πνιγεί. Ένας καλός «κανόνας» για να καταλάβετε τι θα μπορούσε να πνίξει ή όχι το μωρό είναι να προσπαθήσετε να περάσετε το αντικείμενο αυτό μέσα από τον χαρτονένιο κύλινδρο του χαρτιού τουαλέτας. Αν περνάει, είναι επικίνδυνο.

Η επιστροφή στη δουλειά είναι δύσκολη!

Είναι λογικό να σας αναστατώνει η σκέψη ότι θα πρέπει να αφήνετε το μωρό σας για ώρες, για να πηγαίνετε κάθε μέρα στη δουλειά –όσο κι αν αγαπάτε τη δουλειά σας. Για να το αντιμετωπίσετε καλύτερα προσπαθήστε, πριν ακόμα επιστρέψετε, να έχετε οργανώσει καλά τα ωράριά σας και το πρόγραμμα του μωρού (π.χ. να έχετε φροντίσει για τα γεύματά του και να βρίσκεστε στο σπίτι τις ώρες που ξέρετε ότι είναι ξύπνιο). Έτσι και στη δουλειά θα είστε πιο χαλαρή και πιο όμορφα θα περνάτε με το μωρό σας όταν θα επιστρέφετε.

Αποδεχθείτε την ανασφάλεια και τις ατέλειες

Οι νέες μαμάδες αναρωτιούνται περισσότερες από μία φορές μέσα στη μέρα αν είναι καλές μαμάδες. Πολύ συχνά νιώθουν σαν μαραθωνοδρόμοι που πρέπει να φέρουν εις πέρας αμέτρητες δουλειές μέσα στη μέρα. Επίσης, εξίσου συχνά κυκλοφορούν με λερωμένες από το μωρό μπλούζες, ασιδέρωτα πουκάμισα, τσάντες που δεν ταιριάζουν με τα παπούτσια τους... Όλα αυτά τις κάνουν να πιστεύουν ότι είναι ανεπαρκείς και τους δημιουργούν ανασφάλεια. Αποδεχθείτε αυτή την ανασφάλεια. Είναι μέρος της ομορφιάς της μητρότητας!

v