Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι

Χορτοφαγία στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία η γυναίκα χρειάζεται να τρέφεται σωστά και με πολύ προσοχή, μιας και έχει να μεγαλώσει έναν ακόμη οργανισμό μέσα της. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι νέες μητέρες που ακολουθούν χορτοφαγικό πρόγραμμα διατροφής και επιθυμούν να το προσαρμόσουν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποια είναι η άποψη των ειδικών για μια τέτοια επιλογή;

Vegetarian και έγκυος

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρουργό γυναικολόγο κ. Χάρη Χηνιάδη, μια γυναίκα που είναι έγκυος μπορεί να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή, αλλά αυτό είναι κάτι που γενικά δεν συνιστάται από τους γιατρούς. Η εγκυμοσύνη έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πλήρη διατροφή τις οποίες η χορτοφαγική δίαιτα δεν μπορεί να καλύψει. Ο κ. Χηνιάδης υπογραμμίζει πως μια έγκυος δεν θα "πάθει" κάτι αν ακολουθήσει χορτοφαγική δίαιτα (αν δηλαδή δεν τρώει καθόλου κρέας) αλλά θα έχει βασικές ελλείψεις σε πρωτεΐνη η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανανέωση των κυττάρων, για την ανάπτυξη και το σχηματισμό των ιστών και για την παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Ο κίνδυνος στη χορτοφαγική δίαιτα δεν έχει να κάνει, δηλαδή, με βιταμίνες ή με ασβέστιο, ούτε με λίπη και υδατάνθρακες αλλά με την έλλειψη πρωτεϊνών τις οποίες δεν μπορεί η έγκυος να αντικαταστήσει ουσιαστικά με άλλο τρόπο.

Εναλλακτικές για πρωτεΐνη

Αν μια γυναίκα δε θέλει να φάει κρέας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες από όσπρια. Αλλά και πάλι, όπως επισημαίνει ο κ. Χηνιάδης, αυτό από μόνο του δε θα μπορέσει να καλύψει την ημερήσια ποσότητα που η ίδια χρειάζεται. Μπορεί, επίσης, να καταναλώσει όσπρια μαζί με μεγάλες ποσότητες από γαλακτοκομικά, ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει δισαναρρόφηση του σιδήρου και ως συνέπεια να πέσει ο αιματοκρίτης της. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στο πώς μία έγκυος θα αντικαταστήσει διατροφικά την πρωτεΐνη.

Τα καλά της χορτοφαγίας

Ο κ. Χηνιάδης επισημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά είναι εξαιρετικά σημαντική μιας και βοηθά στη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα (που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη), συντελεί στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, είναι αρωγός στην αποφυγή αιμορροΐδων και σε γενικές γραμμές δημιουργεί τις βάσεις για μια πιο ισορροπημένη διατροφή τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Ωστόσο, το θέμα της πρωτεΐνης -για την οποία μια μητέρα δεν μπορεί να πάρει συμπληρώματα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το ασβέστιο, το μαγνήσιο ή με τον σίδηρο- είναι υψηλής σημασίας και υπό την έννοια αυτή η χορτοφαγική δίαιτα δε συνιστάται εύκολα σε γυναίκες που εγκυμονούν.

Η γνώμη του διατροφολόγου

Ο διατροφολόφος κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος συμφωνεί ότι η χορτοφαγική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντενδείκνυται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρωτεΐνες που λαμβάνονται από το κρέας δύσκολα αντικαθιστώνται επαρκώς με άλλες τροφές. Αυτό που μπορεί να κάνει μια έγκυος που δε θέλει να καταναλώσει κρέας είναι να βάλει στο καθημερινό της τραπέζι πολλές μερίδες από αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως ασπράδια από αβγό και τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ώστε να καλύπτεται η απαραίτητη πρόσληψη αμινοξέων.

Τα όσπρια επίσης αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, χαμηλής όμως βιολογικής αξίας λόγω της έλλειψης ορισμένων απαραίτητων για την ανάπτυξη αμινοξέων, και ο συνδυασμός τους με τα δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα κ.α.) φαίνεται να αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση του κρέατος, ειδικά αν τα συνδυάσετε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Σε κάθε περίπτωση, η χορτοφαγική διατροφή στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντα υπό τις οδηγίες και την παρακολούθηση των ειδικών. 

v