Το δέρμα στην εγκυμοσύνη: Πώς αλλάζει και πώς θα το φροντίσετε

Το δέρμα στην εγκυμοσύνη: Πώς αλλάζει και πώς θα το φροντίσετε

Όταν η γυναίκα μένει έγκυος μία σειρά από αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο σώμα της, με το δέρμα να επηρεάζεται έντονα και να αποκτά νέες ανάγκες, τις οποίες μόνο ένας ειδικός μπορεί να αναγνωρίσει και να δώσει λύσεις. Η δερματολόγος κ. Αμαλία Τσιατούρα μας μιλά για τα δερματικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και δίνει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με το πώς αλλάζει το δέρμα την περίοδο αυτή και πώς θα το φροντίσετε καλύτερα.

Τι γίνεται στο δέρμα μιας γυναίκας όταν μένει έγκυος;

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το δέρμα της εγκύου αλλάζει μέρα με τη μέρα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις ορμόνες, να παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο, αλλά και να προσφέρει στη μητέρα ό,τι χρειάζεται για είναι υγιής. Έτσι, είναι σύνηθες για μία γυναίκα να εμφανίσει επιδερμίδα... εφηβική: Με έντονο σμήγμα, περισσότερη λιπαρότητα στη μύτη, το κούτελο και το πηγούνι, κοκκινίλες, εμφανέστερα τριχοειδή αγγεία. «Κάποιες γυναίκες μπορεί, από την άλλη να εμφανίσουν ξηρότητα, δυσχρωμίες στο πρόσωπο, να αλλάξει το χρώμα των σπίλων τους, ενώ προς το τέλος της εγκυμοσύνης κάνουν την εμφάνισή τους οι ραγάδες», λέει η κ. Τσιατούρα.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι το 2ο ή ακόμα και τις αρχές του 3ου τριμήνου. Μετά το 2ο τρίμηνο συνήθως η επιδερμίδα βελτιώνεται σημαντικά και σε πολλές γυναίκες αποκτά πρωτόγνωρη φυσική λάμψη. Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών στις οποίες η ακμή ή οι ερεθισμοί μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό συμβαίνει σπανιότερα.

Ποιες αισθητικές θεραπείες μπορεί ή δε μπορεί να κάνει μία έγκυος;

Πριν η έγκυος αποφασίσει να κάνει οποιαδήποτε θεραπεία στην επιδερμίδα της, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου της, λέει η δερματολόγος, «όχι μόνο γιατί η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη για το έμβρυο (αν είναι δεν θα την επιτρέψει ούτε ο δερματολόγος), αλλά και γιατί μπορεί να είναι σχετικά επίπονη και δεν θέλουμε να ζορίσουμε την έγκυο».

Έτσι, συνεχίζει η ειδικός, μία έγκυος μπορεί π.χ. να κάνει laser αποτρίχωσης, καθώς τα laser δεν προκαλούν βλάβη στο έμβρυο, μπορεί να κάνει ανάπλαση προσώπου, κάποιο ήπιο peeling ή ακόμα και κάποια θεραπεία με βλαστοκύτταρα από το αίμα της εγκύου (τη λεγόμενη PRP μεσοθεραπεία). Δε μπορεί, όμως, να κάνει χημικό peeling, botox ή θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, ενώ γενικά θα πρέπει να αποφεύγει τις ενέσιμες θεραπείες, ειδικά αν εισάγουν στον οργανισμό κάποιο φάρμακο.

Τι προϊόντα ομορφιάς μπορεί ή δε μπορεί να χρησιμοποιεί η έγκυος;

Αναφορικά με τα καλλυντικά που χρησιμοποιεί η έγκυος, η κ. Τσιατούρα επισημαίνει ότι αυτά δεν πρέπει να περιέχουν ρετινοειδή (βιταμίνη Α). «Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή στο έμβρυο από τοπική χρήση τέτοιων καλλυντικών, όμως υπάρχουν περιστατικά τερατογένεσης όταν λαμβάνεται βιταμίνη Α συστηματικά από το στόμα, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται γενικώς», συμπληρώνει η ίδια. Επίσης, η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει καλλυντικά που προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα, όπως είναι λευκαντικές κρέμες (ή άλλα καλλυντικά με άλφα-υδροξυοξέα).

Είναι προτιμότερο η έγκυος να χρησιμοποιεί φυτικά καλλυντικά με οργανικές πρώτες ύλες, τα οποία είναι πιο ασφαλή, και ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε βαζελίνη (ιδιαίτερα για το σώμα), οι οποίες είναι επίσης ασφαλείς.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος στην εγκυμοσύνη;

Το δέρμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει δυσχρωμίες και πανάδες. Έτσι, συνιστάμε στις εγκύους να χρησιμοποιούν αντηλιακό, με φυσικά και όχι χημικά φίλτρα, ακόμα και τον χειμώνα, λέει η ειδικός.

Γιατί κάποιες έγκυοι παρουσιάζουν αναφυλαξία;

Κάποιες έγκυοι παρουσιάζουν το λεγόμενο πολύμορφο ερύθημα της κύησης, το οποίο εμφανίζεται με τη μορφή αναφυλαξίας που μοιάζει με αλλεργική αντίδραση, λέει η ειδικός. Αυτό οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες και συνήθως παρατηρείται στις αρχές της εγκυμοσύνης. Αν η έγκυος παρατηρήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισκεφθεί δερματολόγο, ο οποίος αφού κάνει τη διάγνωση θα της δώσει συγκεκριμένη θεραπεία με τοπικά κορτικοειδή (τα οποία επιτρέπονται και κατά εγκυμοσύνη) και έτσι θα ξεπεράσει εγκαίρως το πρόβλημα.

Πώς μπορεί η έγκυος να αποφύγει τις ραγάδες;

Κάποιες γυναίκες έχουν κληρονομική προδιάθεση για ραγάδες και τις εμφανίζουν ακόμα κι αν δεν πάρουν υπερβολικό βάρος κατά την κύηση. «Το καλύτερο που έχει να κάνει μία γυναίκα για να τις προλάβει είναι να χρησιμοποιεί ενυδατικές, λιπαντικές κρέμες, πλούσιες σε ουσίες όπως το τοπικό υαλουρονικό οξύ (το οποίο επιτρέπεται), τις οποίες θα συστήσει δερματολόγος. Οι κρέμες αυτές θα πρέπει να απλώνονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εγκυμοσύνης σε όλο το σώμα, με έμφαση στην κοιλιά, το στήθος, τους γλουτούς και τους βραχιόνες. Φυσικά, θα βοηθήσει αν η έγκυος δεν πάρει υπερβολικό βάρος», λέει η κ. Τσιατούρα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν η έγκυος εμφανίσει ραγάδες, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης, υπάρχει τρόπος να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αφού βέβαια γεννήσει, με ειδική θεραπεία με laser, η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με την θεραπεία των βλαστοκυττάρων που αναφέρθηκε παραπάνω. «Μάλιστα, ακόμα περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγεί η γυναίκα οριστικά από τις ραγάδες της εγκυμοσύνης είναι αν ξεκινήσει τη θεραπεία εγκαίρως, όσο οι ραγάδες είναι ακόμα κόκκινες», τονίζει η δερματολόγος.

v