Θηλασμός και εγκυμοσύνη: Οι πιθανότητες και τα συμπτώματα

Θηλασμός και εγκυμοσύνη: Οι πιθανότητες και τα συμπτώματα

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι ο θηλασμός σας προστατεύει από ενδεχόμενη νέα εγκυμοσύνη, μάλλον πρέπει να στραφείτε σε ασφαλέστερα μέτρα αντισύλληψης! Ο μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος εξηγεί γιατί είναι πιθανό μία γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ θηλάζει και πώς θα το καταλάβει, αν δεν έχει ακόμα έμμηνο ρύση.

Θηλασμός και περίοδος

«Μετά τον τοκετό η περίοδος μπορεί να έρθει από τις πρώτες 40 ημέρες της λεχώνας, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την διάρκεια του θηλασμού», λέει ο κ. Αρμενιάκος. Οι πρώτες 2-3 περίοδοι μετά τον τοκετό δεν είναι χαρακτηριστικές του πώς θα συνεχίσει να είναι η περίοδος της γυναίκας (μπορεί να έχει πολύ ή λίγο αίμα, ανάλογα με τις ορμόνες της και με τον τρόπο που γέννησε). Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, μετά τις πρώτες αυτές περιόδους, ο κύκλος διορθώνεται και διατηρείται σταθερός, συνεχίζει ο ίδιος.

Διευκρινίζει, πάντως, ο γιατρός ότι, ανεξάρτητα με το αν θηλάζει ή όχι, η γυναίκα πρώτα είναι γόνιμη και μετά βλέπει την περίοδο, δηλαδή πρώτα γίνεται ωορρηξία και μετά έρχεται η έμμηνος ρύση. Έτσι, αν κατά την πρώτη ωορρηξία μετά τον τοκετό η γυναίκα έχει ελεύθερες σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφό της, μπορεί να μείνει έγκυος και να μην δει, τελικά, καθόλου περίοδο.

«Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο θηλασμός τις προστατεύει 100% από το να μείνουν έγκυοι και έτσι κάνουν ελεύθερα σεξ όσο θηλάζουν. Το πραγματικό ποσοστό 'προστασίας΄ όμως είναι 70%», διευκρινίζει ο ειδικός.
Έτσι, η γυναίκα που θα μείνει έγκυος ενώ θηλάζει μπορεί να θεωρεί ότι δεν της έρχεται περίοδος ακριβώς επειδή θηλάζει και να αργήσει να αναγνωρίσει -ή να παρερμηνεύσει- τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης της.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά τον θηλασμό

Πώς θα καταλάβει, λοιπόν, η γυναίκα που θηλάζει ότι έχει μείνει έγκυος; «Καταρχάς θα αρχίσει να νιώθει έντονη κούραση, καθώς η πίεσή της θα πέσει κατά 2-3 μονάδες το φυσιολογικό –αυτό, βέβαια, η γυναίκα μπορεί να το παρερμηνεύσει ως κόπωση εξαιτίας της λοχείας», λέει ο κ. Αρμενιάκος.

Στη συνέχεια, θα έχει τα υπόλοιπα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η ευαισθητοποίηση του στήθους και των θηλών και οι ναυτίες. «Το 40% των εγκύων, παραδείγματος χάριν, παρουσιάζουν εμετούς και ζαλάδες –και πάλι, όμως, η γυναίκα που θηλάζει μπορεί να παρερμηνεύσει τα συμπτώματα αυτά ως π.χ. γαστρεντερίτιδα», συμπληρώνει ο γιατρός.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της γυναίκας που έμεινε έγκυος ενώ θηλάζει μπορεί να είναι η σχετικά μειωμένη παραγωγή γάλακτος, λόγω των ορμονικών μεταβολών που θα έχει. Ωστόσο, καθώς η παραγωγή γάλακτος διατηρείται και με τον μηχανικό ερεθισμό του στήθους, από το μωρό, δεν είναι δεδομένο ότι η γυναίκα θα παρατηρήσει τη μεταβολή αυτή.

Θηλασμός και νέα εγκυμοσύνη

Μπορεί, όμως, η θηλάζουσα που θα μείνει έγκυος να συνεχίσει να θηλάζει; Ο κ. Αρμενιάκος είναι σαφής: «Στην περίπτωση αυτή προτιμάμε να διακόψουμε τον θηλασμό, γιατί οι ορμόνες που χρειάζονται για να εμφυτευθεί σωστά το έμβρυο πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό αν η γυναίκα κυοφορεί και θηλάζει ταυτόχρονα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v