Προετοιμάστε ψυχολογικά το παιδί για τα εμβόλια

Προετοιμάστε ψυχολογικά το παιδί για τα εμβόλια

Κανένα παιδί δεν θέλει να κάνει εμβόλιο. Για την ακρίβεια, λίγοι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με βελόνες και ενέσεις –πόσο μάλλον ένα νήπιο. Για κάποια παιδιά, όμως, η εμπειρία είναι... δραματική, σε βαθμό που από το κλάμα και τους σπασμούς είναι σχεδόν αδύνατο -και για τον παιδίατρο και για εσάς- να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εμβολίου.

Ωστόσο, τα εμβόλια είναι απαραίτητα προκειμένου να προστατευθεί το παιδί από ασθένειες αλλά και από την εποχική γρίπη. Πώς θα καταφέρετε να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί έτσι ώστε να δεχτεί το εμβόλιο πιο ψύχραιμα;

Κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

Έχω πει ποτέ στο παιδί ότι το εμβόλιο ΔΕΝ πονάει;
Έχω κατηγορήσει τον «κακό» παιδίατρο που έκανε εμβόλιο στο παιδί;
Έχω απαντήσει ποτέ «όχι» όταν το παιδί με ρώτησε αν θα κάνει εμβόλιο, κάποια φορά που πήγαμε στον παιδίατρο, και τελικά έκανε;

Αν απαντήσατε «ναι» σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, ίσως πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να είστε λίγο πιο ειλικρινείς την επόμενη φορά που θα πάτε με το παιδί στον παιδίατρο. Κάποιες φορές οι γονείς πιστεύουν ότι λέγοντας τη μισή αλήθεια στο παιδί θα ξεμπερδέψουν πιο εύκολα με την όλη διαδικασία, όμως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο να μη θέλει ποτέ το παιδί να πηγαίνει στον γιατρό στο μέλλον –ακόμα και στην ενήλικη ζωή του, το οποίο θα ήταν καταστροφικό από άποψη πρόληψης για την υγεία του.

Τι πρέπει να ξέρει το παιδί για το εμβόλιο

Το παιδί πρέπει να ξέρει ακριβώς πότε και αν θα κάνει εμβόλιο όταν του λέτε ότι θα πάτε στον παιδίατρο, ώστε να το κάνετε να νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε εκείνον κάθε φορά που θα τον συναντά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του πείτε: Σήμερα θα πάμε στον παιδίατρο για να δει ότι όλα είναι καλά. Θα μετρήσει πόσο ψήλωσες και πόσο βάρος πήρες. Θα κοιτάξει, επίσης, τα μάτια και τα αυτιά σου, θα ακούσει την καρδούλα σου και την αναπνοή σου και θα σου κάνει μερικές ερωτήσεις. Μετά από αυτό θα σου κάνει ένα εμβόλιο για να συνεχίσεις να είσαι υγιής!».

Αν το παιδί ρωτήσει αν το εμβόλιο θα πονέσει, μπορείτε να πείτε (ήρεμα): «Θα πονέσει λίγο μόνο εκείνη τη στιγμή και μετά δεν θα πονά καθόλου. Μάλιστα, θα σου βάλει και ένα ωραίο αυτοκόλλητο!». Το παιδί, λοιπόν, θα πονέσει τη στιγμή εκείνη του εμβολίου, αλλά θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη, γιατί θα του λέτε την αλήθεια κάθε φορά που θα σας ρωτά αν κάτι θα πονέσει ή όχι.

Συμβουλές «προετοιμασίας» για το εμβόλιο

Είναι προτιμότερο είναι είστε ψύχραιμοι κάθε φορά που θα λέτε στο παιδί ότι πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο. Πείτε του ότι όλα τα παιδιά της ηλικίας του κάνουν εμβόλια για να παραμένουν υγιή. Διατηρώντας χαλαρή και ήρεμη συμπεριφορά ενθαρρύνετε και το παιδί να είναι εξίσου ήρεμο κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό.

Αν το παιδί αρχίσει να πανικοβάλλεται, συνεχίστε να είστε ψύχραιμοι και να του λέτε ότι ακόμα κι αν πονέσει λίγο, θα τελειώσει πολύ γρήγορα.

Δείτε τι δεν πρέπει να κάνετε πριν, κατά την διάρκεια και μετά την επίσκεψη στον παιδίατρο:

Μην μπείτε σε διαδικασία μακροσκελών εξηγήσεων.
Μην διαπραγματευτείτε.
Μην υποσχεθείτε τίποτα.
Μη φωνάξετε.
Μην γίνετε υπερβολικά συναισθηματικοί.

*Οι συμβουλές προέρχονται από την καθηγήτρια Νοσηλευτικής και σύμβουλο ασθενών στο Children's Hospital του Los Angeles, Cheryl Franco.

v