Η 4 ετών κόρη μου «τρίβεται» στο χαλί

Η 4 ετών κόρη μου «τρίβεται» στο χαλί

Ερώτηση:

Η κόρη μου, 4μισι ετών, προσπαθεί να μείνει μόνη της και ξαπλώνει στο χαλί και αρχίζει κινήσεις μπρος και πίσω, με το γεννητικό της όργανο, προσπαθώντας να ξυστεί. Όταν με βλέπει σταματάει και όσο κι αν προσπάθησα δε μου λέει γιατί το κάνει. Την έχω μαλώσει, αλλά συνεχίζει. Τι πρέπει να κάνω; Είναι κακό και γιατί το κάνει;

Απάντηση:

Δεν χρειάζεται να ρωτάτε τη μικρή σας τι κάνει, ούτε φυσικά να την μαλώνετε. Κάνει αυτό που ακριβώς που φαντάζεστε, διερευνά το σώμα της και ανακαλύπτει ότι όταν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις ερεθίζεται και νιώθει ευχάριστα. Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά, κατάλληλη για την ηλικία της και δεν υπάρχει λόγος να κάνετε τίποτα. Το ότι σταματάει όταν σας βλέπει είναι απόλυτα επιθυμητό γιατί δείχνει ότι το παιδάκι σας -από μόνο του- αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ιδιωτική πράξη που δεν πρέπει να παρακολουθούν τρίτοι.

Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι κοινά σε παιδιά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όταν εντοπίσουμε το παιδί μας είτε να ασχολείται με τα γεννητικά του όργανα ή να παίζει «σεξουαλικά» παιχνίδια με συνομήλικους του. Από πολύ νωρίς τα παιδιά μπορεί να εκδηλώνουν σεξουαλικές συμπεριφορές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιγράφουν τους μεγάλους.

Το ενδιαφέρον για το σώμα, αλλά και τα σεξουαλικά παιχνίδια είναι έμφυτες συμπεριφορές στον άνθρωπο και μπορεί να εκδηλωθούν από την προσχολική ηλικία. 

Αυτό που είναι σημαντικό να προσέξει ο γονιός είναι να μην καταδικάσει την συμπεριφορά, να μην αντιδράσει έντονα, γιατί δεν θέλουμε το παιδί να θεωρήσει την σεξουαλική συμπεριφορά σαν κάτι κακό. Ο γονιός θα πρέπει επίσης να έχει υπόψη του ότι τα παιδιά αναπτύσσουν φυσικά αίσθημα ντροπής για το σώμα τους καθώς μεγαλώνουν και συνήθως σταματούν αυτά τα παιχνίδια όταν μπαίνουν στη σχολική ηλικία.  

*H Έλενα Γιουρούκου είναι Νευροψυχολόγος Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v