Παιδί 8 ετών με προβλήματα κοινωνικοποίησης

Παιδί 8 ετών με προβλήματα κοινωνικοποίησης

Ερώτηση:

Καλησπέρα. Ο γιος μου είναι 8 ετών, μαθητής Τρίτης Δημοτικού. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζει προβλήματα κοινωνικοποίησης και ανασφάλειας. Η κυρία του μου είπε ότι είναι ο καλύτερος μαθητής, αλλά δεν είναι χαρούμενο παιδί, και ότι φαίνεται ότι κάτι τον προβληματίζει. Οικογενειακά προβλήματα δεν έχουμε. Συχνά μας παίρνει τηλέφωνο από το σχολείο ότι πονά η κοιλιά του ή το κεφάλι. Δεν έχει παρέες. Οι πλειονότητα των συμμαθητών του είναι παιδιά αρκετά ζωηρά με επιθετικές τάσεις και κάνουν όλοι μαζί παρέα εκτός από τον γιο μου που ως επί το πλείστον είναι μόνος του. Παραπονιέται ότι τα παιδιά τον χτυπάνε. Ο γιος μου δεν θέλει να τους συναναστρέφεται, από ό,τι μου λέει.

Σήμερα μας είπε ότι τον χτύπησαν χωρίς λόγο δύο παιδιά της Πέμπτης τάξης. Έχει ξαναγίνει, όχι από τα συγκεκριμένα παιδιά, και ποτέ δεν αντιδρά. Δεν αντέδρασε διότι μπορεί να τον πήγαιναν στον Διευθυντή και να τον μάλωνε ή να έπαιρνε αποβολή ή να του έλεγαν ότι δεν είναι καλό παιδί. Επίσης, ότι όλοι σήμερα έπαιζαν τρενάκι και αυτός ήταν μόνος διότι «τον χειμώνα δε χρειάζεται να έχει κανείς παρέα». Τι τον συμβουλεύουμε; Όταν κάποιος τον χτυπά να αμύνεται, να μη φοβάται την τιμωρία αν έχει δίκιο διότι εμείς θα τον υποστηρίξουμε, να προσεγγίσει παιδιά με τα οποία θέλει να κάνει παρέα, να είναι πιο ευχάριστος και δραστήριος. Όλα, όμως, εις μάτην.

Μήπως τον αγχώνουμε ρωτώντας τον τι γίνεται στο σχολείο κάθε μέρα και επαναλαμβάνοντάς του τα ίδια; Πώς να τον χειριστώ; Να τον αφήσουμε να βρει μόνος το δρόμο του; Κάτι, εκτός από τα λεγόμενα της δασκάλας του, που με στεναχώρησε είναι ότι μου είπε ότι δε θα μας ξαναπεί τι έγινε σχολείο (επειδή του είπαμε ότι έπρεπε να αντιδράσει όταν του επιτίθεται κάποιος) και μια μέρα μου είπε να καλέσουμε σπίτι μας έναν συμμαθητή του και στη δική μου αντιπρόταση να πάμε παιδότοπο, μου είπε ότι καλύτερα σπίτι γιατί δε θα μπορεί να πάει πουθενά ο συμμαθητής του και αναγκαστικά θα παίξει με τον γιο μου.  

Απάντηση:

Το παιδί σας φαίνεται να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να είναι μάλλον φοβικό. Το ζητούμενο είναι να του τονώσετε την αυτοεκτίμηση του χωρίς να του προτείνετε το πώς να φερθεί. Ακούστε τον για το πώς αισθάνεται, δείξτε σεβασμό στο πώς βιώνει τις καταστάσεις και αποφύγετε κάθε μορφή υποτίμησης. Χρειάζεται αρκετή υποστήριξη και ενίσχυση, επιβράβευση και ενθάρρυνση. Θα ήταν φρόνιμο να επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο για να μιλήσετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια μήπως και μπορέσετε να αλλάξετε κάποιες λεπτομέρειες ενδοοικογενειακές και βοηθηθεί μέσα από αυτό ο γιος σας. 

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v