Γυμναστική στο σπίτι: Τι να προσέξετε για τέλεια αποτελέσματα

Γυμναστική στο σπίτι: Τι να προσέξετε για τέλεια αποτελέσματα

Το Personal Training δεν έχει γίνει τυχαία μόδα. Το να έχει κανείς έναν γυμναστή «από πάνω του» την ώρα που ασκείται, ο οποίος θα προτείνει ασκήσεις που απευθύνονται ακριβώς στις ανάγκες του, θα φροντίσει να εκτελεστούν σωστά, θα προσέξει να μην τραυματιστεί ο ασκούμενος, θα τον εμψυχώσει και θα τον παροτρύνει να συνεχίσει όταν δεν αντέχει άλλο, μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Τα αποτελέσματα στο σώμα του ασκούμενου είναι πολύ πιο γρήγορα ορατά, ενώ μεταξύ των δύο δημιουργείται και προσωπική σχέση που είναι αρκετή για να δεσμεύσει κάποιον να μην εγκαταλείψει τη γυμναστική –όπως στον αντίποδα συμβαίνει με το γυμναστήριο.

Ωστόσο, στις μέρες μας ο προσωπικός γυμναστής αποτελεί πολυτέλεια. Το κόστος του Personal Training ανέρχεται τουλάχιστον σε 15 ευρώ ανά μάθημα (αν πρόκειται για ολιγομελή group), ενώ για αποκλειστικά προσωπική εκγύμναση μπορεί να φτάσει και τα 25-30 ευρώ ανά μάθημα (ή και παραπάνω).

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, εσείς που χρειάζεστε στοχευμένες, προσωποποιημένες ασκήσεις γυμναστικής, αλλά δεν έχετε τα χρήματα για personal training; Θα γίνετε εσείς ο προσωπικός σας γυμναστής! O personal trainer κ. Νικόλας Γεωργιακώδης εξηγεί πώς:

Σωστή στάση σώματος

Ο βασικός ρόλος του γυμναστή είναι να φροντίζει να εκτελεί ο ασκούμενος σωστά την άσκηση. Η σωστή στάση είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στο αν θα δείτε ή όχι αποτελέσματα με τη γυμναστική ή αν θα υποφέρετε από τραυματισμούς.
Τι να κάνετε: Καταρχήν, παρακολουθήστε ασκήσεις online, από πιστοποιημένους γυμναστές (δείτε για παράδειγμα εδώ) και παρατηρήστε προσεκτικά τις οδηγίες τους –μην αρκεστείτε σε videos από ερασιτέχνες.

Δείτε εδώ αποτελεσματικές ασκήσεις για απώλεια βάρους στο σπίτι.

Συνέπεια

Όταν έχετε πληρώσει έναν personal trainer προκαταβολικά είναι δύσκολο να ακυρώσετε ένα ραντεβού. Όταν κάνετε γυμναστική μόνοι σας, όμως, μπορεί να γίνετε λίγο πιο ελαστικοί με τον εαυτό σας και να προτιμήσετε να... κοιμηθείτε. Αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγετε.
Τι να κάνετε: Το «δεν έχω χρόνο για να γυμναστώ» δεν αποτελεί σοβαρή δικαιολογία. Τον χρόνο πρέπει να τον δημιουργήσετε και το καλύτερο είναι να βάλετε τη γυμναστική στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και να την αντιμετωπίσετε σα να ήταν ένα ραντεβού με γιατρό ή μία άλλη σημαντική υποχρέωση που θα φροντίζατε να μην χάσετε για κανέναν λόγο. Εν ανάγκη, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας την ημέρα και την ώρα της γυμναστικής!

Κάντε το «κάτι» παραπάνω

Το να ακολουθείτε κάθε φορά το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων μπορεί να σας «βολεύει», όμως πρέπει να γνωρίζετε πως οι μύες προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ασκήσεις και τα αποτελέσματα μετά από μερικές εβδομάδες δεν είναι πια ευδιάκριτα. Είναι, βέβαια, δύσκολο να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να «δυσκολέψετε» το πρόγραμμά σας, αν δεν έχετε έναν γυμναστή να σας δείξει.
Τι να κάνετε: Το σώμα σας χρειάζεται συνεχώς επιπρόσθετο και εναλλασσόμενο κίνητρο για να συνεχίζετε να βλέπετε ότι βελτιώνεται. Αν έχετε «ξεμείνει» από ασκήσεις στο σπίτι, δοκιμάστε άλλες μορφές άσκησης, όπως ποδήλατο, τρέξιμο, yoga ή χορό.

Δείτε εδώ πώς θα χάσετε 9 κιλά μόνο με περπάτημα.

Καταγράφετε τα αποτελέσματά σας

Καταγράφοντας τα αποτελέσματά σας κάθε φορά που ασκείστε σας βοηθά να παρακολουθείτε υπεύθυνα την πρόοδό σας αλλά και να ελέγχετε αν καταφέρατε να πετύχετε τους στόχους σας (π.χ. να αυξήσετε την αντοχή σας ή να βελτιώσετε την αναπνοή σας).
Τι να κάνετε: Μία καλή ιδέα για ασφαλή καταγραφή των αποτελεσμάτων σας είναι να «κατεβάσετε» κάποιο δωρεάν application που θα κάνει τη δουλειά για εσάς.

Δείτε εδώ τα καλύτερα δωρεάν application για fitness και άσκηση.

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή σας είναι εξίσου -ή και περισσότερο- σημαντική από τις ασκήσεις σας. Ο personal trainer συνήθως θέλει να γνωρίζει τι τρώτε κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα, ενώ μπορεί ακόμα και να σας προτείνει κάποια ενδεικτική διατροφή, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Τι να κάνετε: Αν σας ενδιαφέρει να χάσετε κιλά άμεσα θα πρέπει να παρακολουθείτε πόσες θερμίδες λαμβάνετε καθημερινά και πόσες καίτε. Και αν αυτές που λαμβάνετε είναι περισσότερες από αυτές που καίτε, θα χρειαστεί από μόνοι σας να αφαιρέσετε κάποιες τροφές από τη διατροφή σας. Το εργαλείο «Θερμιδομετρητής» του Mama365 θα σας βοηθήσει.

Διαβάστε εδώ πώς μπορείτε να «γλιτώσετε» θερμίδες από κάθε σας γεύμα.

Κίνητρο

Τα στατιστικά λένε ότι περισσότεροι από τους μισούς νέους ασκούμενους εγκαταλείπουν τη γυμναστική στους πρώτους έξι μήνες. Το να βρίσκετε, όμως, πάντα κίνητρο να συνεχίζετε, χωρίς κάποιον γυμναστή να σας παροτρύνει δεν είναι πάντα εύκολο.
Τι να κάνετε: Γράψτε σε χαρτάκια τις αγαπημένες σας ατάκες που σας δίνουν κίνητρο να συνεχίσετε και κολλήστε τις σε διάφορα σημεία του σπιτιού που θα τις βλέπετε καθημερινά και τοποθετήστε στο μπάνιο ή στο ψυγείο φωτογραφίες με το σώμα των ονείρων σας!

Δείτε εδώ 10 αποφθέγματα που θα σας δώσουν κίνητρο να συνεχίσετε.

v