Πρωτότυπες συνταγές για γλυκά του κουταλιού

Πρωτότυπες συνταγές για γλυκά του κουταλιού

Το γλυκό του κουταλιού είναι πιθανώς το πρώτο γλυκό που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε το πατρικό μας σπίτι. Μαζί με καφεδάκι ή μόνο του ως επιδόρπιο, το γλυκό του κουταλιού έχει μοναδική χάρη.. ειδικά όταν είναι χειροποίητο. Βρήκαμε πρωτότυπες συνταγές που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μόνη σας για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και ταυτόχρονα για να προσφέρετε μια νοσταλγία στις νέες παραδόσεις.

Γλυκό κουταλιού με σύκα

 

Yλικά:

150 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
800 γρ. νερό
300 γρ. ξερά σύκα
4-5 μοσχοκάρφια (καρφάκια γαρίφαλο)

Eκτέλεση:

Πλένετε καλά τα ξερά σύκα. Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε ελαφρώς. Αφήνετε το σιρόπι να βράσει χωρίς να ανακατέψετε ξανά.

Μόλις η ζάχαρη λιώσει και το σιρόπι αρχίσει να κοχλάζει προσθέτετε τα σύκα και τα μοσχοκάρφια. Αφήνετε το γλυκό να πάρει ξανά βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσουν τα υλικά αλλά να μην εξατμίζεται γρήγορα το σιρόπι.

Το μείγμα πρέπει να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά έως ότου δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο σιρόπι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζετε σε ζεστό, αποστειρωμένο βάζο. Κλείνετε καλά με το καπάκι και αφήνετε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει.

Συνταγή: tantekiki.blogspot.de

Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Yλικά:

8 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
2 κιλά ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

Ξύνετε εξωτερικά τα πορτοκάλια και τα βάζετε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει εντελώς. Τα βάζετε στην φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό τα βράζετε για 30 λεπτά. Τα βγάζετε και αλλάζετε το νερό 3-4 φορές σε διάρκεια 2,5-3 ωρών.

Όταν πετάξετε το τελευταίο νερό κόβετε το κάθε πορτοκάλι σε 6 ή 8 κομμάτια. Βράζετε την ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και το ξαφρίζετε. Έπειτα ρίχνετε μέσα τα πορτοκάλια και βράζετε για 30 λεπτά. Τα αφήνετε ως την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. 

Συνταγή: sintagespareas.gr

Καρυδάκι γλυκό του κουταλιού

Υλικά:

1 κιλό καρυδάκι πράσινο
1 κιλό ζάχαρη
1½ ποτήρι νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Λίγα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)

Εκτέλεση:

Διαλέγετε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια. Φοράτε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα. Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζετε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβετε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι. Τα ζεματάτε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Τα στραγγίζετε.

Αφού κρυώσουν, τα τρυπάτε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάτε να στραγγίσουν καλά. Καρφώνετε σε καθένα από 1 μοσχοκάρφι. Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Προσθέτετε τα καρυδάκια. Ξαφρίζετε. Τα βράζετε για 15΄-20΄ και μετά αφήνετε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα.

Ξαναβάζετε το γλυκό στη φωτιά για να δέσετε σωστά το σιρόπι. Αφού δέσει, προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Μόλις κρυώσει, βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Συνταγή: argiro.gr

Γλυκό κουταλιού ακτινίδιο 

Υλικά:

800 γρ. ακτινίδια (ζυγισμένα αφού καθαριστούν)
800 γρ. ζάχαρη λευκή
1 και ¾ κούπας νερό

Eκτέλεση:

Πλένετε με και καθαρίζετε τα ακτινίδια. Τα κόβετε σε φέτες μισού εκατοστού. Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά. Χρονομετράτε αφού πάρει βράση.

Ρίχνετε τα ακτινίδια. Βράζετε κι αυτά για 10 λεπτά. Ξαφρίζετε και δεν απομακρύνεστε γιατί φουσκώνει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να σταθεί, μέχρι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα, ξαναβράζετε το γλυκό για 10 λεπτά. Φυλάτε σε καθαρά βάζα.

Συνταγή: mikrikouzina.blogspot.de

Γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Υλικά:

350 γρ. βρώσιμα ροδοπέταλα (από αράντιστα εκατόφυλλα τριαντάφυλλα κήπου)
1½ λίτρο νερό
χυμός από 1 λεμόνι
350 γρ. νερό
1½ κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:

Αφαιρείτε τη λευκή βάση από τα ροδοπέταλα. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το 1½ λίτρο νερό και όταν βράσει ρίχνετε τα ροδοπέταλα. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά να βράσουν. Τα σουρώνετε και ρίχνετε από πάνω τον χυμό λεμονιού. Τα ξεχωρίζετε με τα δάχτυλά σας.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα 350 γραμμ. νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε να βράσει χωρίς να ανακατεύετε έως ότου η θερμοκρασία φτάσει στους 105-106οC (θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα σε αυτό το σιρόπι τα ροδοπέταλα. Αφήνετε για 12 ώρες και ξαναβράζετε σε σιγανή φωτιά έως ότου τα ροδοπέταλα γίνουν διάφανα.

Συνταγή: homefood.gr

v