Συνταγές με όσπρια που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Συνταγές με όσπρια που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Μπορεί τα όσπρια να μην είναι το αγαπημένο σας φαγητό, όμως κάτι μας λέει ότι μόλις δείτε τα παρακάτω πιάτα θα αλλάξετε γνώμη... Ανακαλύψαμε συνταγές με όσπρια σε διαφορετικές (και πιο νόστιμες) εκδοχές που θα σας κάνουν να τα αγαπήσετε και να τα συμπεριλάβετε ευκολότερα στη διατροφή σας. 

Φασόλια α λα κρεμ γκουρμέ

Υλικά:

2 φλ. φασόλια άσπρα ξερά μεσαίου μεγέθους
5 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
200 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο κλασικό
½ φλ. ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
½ φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 λωρίδες καπνιστό σύγκλινο
1 ½ κιλό νερό
3 μερίδες σπιτικό ζωμό κότας
1 κ.γ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. θυμάρι
½ κουτί κρέμα γάλακτος
30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

Εκτέλεση:

Αφού ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά το κρεμύδι, το πράσο, τα ραπανάκια, και το σέλινο, με το καπάκι κλειστό.

Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε το σύγκλινο. Όταν αρχίσει να βγάζει το λίπος του, ρίξτε το σκόρδο. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο.

Ρίξτε στην κατσαρόλα τα φασόλια, τα οποία έχετε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ, τα μανιτάρια, την ντομάτα καθώς και το νερό με τον ζωμό.

Όταν πάρουν μια βράση, προσθέστε το μπέικον, το σκόρδο, το δενδρολίβανο και το θυμάρι. Με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 60-90 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Τέλος, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και μόλις χυλώσουν τα φασόλια α λα κρεμ γκουρμέ είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Συνταγή: cookoo.gr

Φάβα με σουπιές, προσούτο και λάδι βασιλικού

Υλικά:

200 γρ. σουπιές μικρές
50 γρ. προσούτο σε λεπτές φέτες
1 μάτσο φρέσκο βασιλικό
Eλαιόλαδο
Ξίδι από λευκό κρασί
Χυμός 1 λεμονιού
1 φλ. λευκό κρασί
Φάβα έτοιμη μαγειρεμένη

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε καλά τις σουπιές και τις κόβετε σε πολύ λεπτές λωρίδες. Τις σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τις σβήνετε με το χυμό λεμονιού. Συμπληρώνετε με το κρασί και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, συμπληρώνοντας λίγο νερό αν χρειαστεί.

Αφήνετε τις σουπιές να κρυώσουν και τις τυλίγετε σε μπουκετάκια με το προσούτο. Μπορείτε να τις σερβίρετε χλιαρές ή να τις γκρατινάρετε ελαφρά στον φούρνο.

Ετοιμάζετε τη φάβα με τον γνωστό τρόπο και σερβίρετε στο πιάτο. Γαρνίρετε με τις σουπιές και το προσούτο και περιχύνετε με ένα ντρέσινγκ που θα κάνετε ανακατεύοντας 1/2 φλ. ελαιόλαδο με 1/4 φλ. ξίδι και αρκετό ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Συνταγή: gourmed.gr

Ρεβύθια με μπέικον και πράσο

Υλικά:

2 φλ. ρεβύθια
Μπέικον κομμένο σε φέτες (όσο θέλετε) 
2 πράσα ψιλοκομμένα
Χυμός ενός λεμονιού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουλιάζετε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ. Τα νεροβράζετε 15 λεπτά στη χύτρα για να μαλακώσουν.

Ταυτόχονα σε ένα πυρέξ ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο τα πράσα με το μπέικον, με ελάχιστο νεράκι. 

Προσθέτετε τα ρεβύθια, αλατοπίπερο και λαδολέμονο. Το αφήνετε να ψηθεί για 20-25 λεπτά και ...ήρθε η ώρα του σερβιρίσματος!

Συνταγή: sintagespareas.gr

Κουκοφρουτάλια (ομελέτα με κουκιά και χοιρινά λουκάνικα)

Υλικά:

500 γρ. φρέσκια κουκιά
200 γρ. φρέσκο ντόπιο χοιρινό λουκάνικο ή οποιοδήποτε ήπιο φρέσκο χοιρινό λουκάνικο κομμένο
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
5 μεγάλα αυγά
1-2 κ.γ. ξερό δυόσμο ή μαντζουράνα, ανάλογα με την προτίμηση
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τα κουκιά και τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι. Τα ζεματάτε για 5-7 λεπτά και τα ξεπλένετε με κρύο νερό.

Σε ένα βαρύ τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ροδίζετε το λουκάνικο. Σουρώνετε όλο το λίπος του λουκάνικου από το τηγάνι εκτός από 1 κουταλιά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κουκιά. Σκεπάζετε και σοτάρετε μέχρι τα κουκιά να είναι τρυφερά, για 8-10 λεπτά.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε ελαφρά τα αυγά και καρυκεύετε με το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε το μείγμα στο τηγάνι, γέρνοντάς το ώστε να καλύψετε τα κουκιά και να απλωθούν τα αυγά ομοιόμορφα στο σκεύος.

Σκεπάζετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά. Μετά από 4-5 λεπτά, ή μόλις ψηθεί η ομελέτα από την κάτω πλευρά, την αναποδογυρίζετε χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιάτο. Ξαναβάζετε την ομελέτα στο τηγάνι να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, για 3-4 λεπτά. Την βάζετε σε πιάτο και σερβίρετε.

Συνταγή: aegeancuisine.eu

Φακές µε σπανάκι και κόλιαντρο

Υλικά:

400 γρ. φακές
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
1 πράσο, ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκοµµένη
50 γρ. φινόκιο, ψιλοκοµµένο
300 γρ. σπανάκι, µόνο τα φύλλα, κοµµένα σε λεπτές λωρίδες
Ξύσµα από 1 λεµόνι, ακέρωτο
1 λίτρο ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)
2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκοµµένο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε µια κατσαρόλα µε κρύο νερό βάζετε τις φακές να βράσουν. Χύνετε το πρώτο νερό και τις βράζετε ξανά, µε χλιαρό νερό, για περίπου 1 ώρα, έως ότου µαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.

Σε µια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεµµύδι, το πράσο, το σκόρδο και το φινόκιο και τα σοτάρετε έως ότου µαλακώσουν. Προσθέτετε το σπανάκι και μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόµη.

Προσθέτετε τις φακές, το ξύσµα λεµονιού και τον ζωµό, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοµαγειρεύετε για 20 λεπτά χωρίς καπάκι. Στο τέλος προσθέτετε τοn κόλιαντρο, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Σερβίρετε αµέσως.

Συνταγή: tovima.gr

v