Κατασκευές: 5 απίθανα παιχνίδια από χαρτόνι

Κατασκευές: 5 απίθανα παιχνίδια από χαρτόνι

Είτε από συσκευασίες ηλεκτρικών συσκευών, είτε από τα κουτιά των δημητριακών, είτε από τα ρολά χαρτιού, το βέβαιο είναι ότι στο σπίτι κατά καιρούς «εμφανίζονται» διαφόρων ειδών χαρτόνια, τα οποία με λίγη φαντασία -και με τη βοήθεια των παιδιών- μπορείτε να αξιοποιήσετε σε απίθανα παιχνίδια! Δείτε πώς:

Σπίτι για ζωάκια

Φτιάξτε ένα όμορφο σπιτάκια για να φιλοξενούνται όλα τα ζωάκια του παιδιού.

Τι θα χρειαστείτε:

2 χαρτονένια κουτιά (ιδανικό ύψος πλευράς 40-25 εκ.)
Κοπίδι
Ακρυλική μπογιά
Πιάτο ή δίσκος από αφρώδες υλικό
Αφρώδες ρολό (για τη μπογιά) πλάτους 7,5 εκ.
Χαρτοταινία
Ψαλίδι
Καφέ χαρτί χειροτεχνίας
Κόλα σε μορφή στικ
Κομμάτια από χαρτόνι
Μαρκαδοράκι

Τι θα κάνετε:

Κάντε φλατ ένα από τα δύο χαρτονένια κουτιά. Με το κοπίδι κόψτε τη μία του πλευρά για να ανοίξει, ώστε το κουτί να απλώσει εντελώς, με την πλευρά χωρίς σχέδια από την πάνω πλευρά.

Ρίξτε την ακρυλική μπογιά στο αφρώδες πιατάκι και χρησιμοποιώντας το αφρώδες ρολό βάψτε ρίγες στο ανοιγμένο κουτί (όπως στο κάτω κουτί της φωτογραφίας).

Όταν στεγνώσει η μπογιά κόψτε, με το κοπίδι, πόρτες και παράθυρα.

Στήστε ξανά του κουτί, με την πλευρά με τις ρίγες προς τα έξω. Στερεώστε το κολλώντας τις πλευρές του με χαρτοταινία στο εσωτερικό τους. Διπλώστε το από πάνω, για να στερεωθεί η σκεπή.

Για τη σκεπή χρησιμοποιήστε ξανά το κοπίδι για να κόψετε το δεύτερο κουτί στη μέση, διαγώνια. Με το ψαλίδι κόψτε το καφέ χαρτί χειροτεχνίας σε λωρίδες πλάτους 12 εκ. και μήκους όσο το πλάτος της σκεπής (για το σχέδιο χρειάστηκαν 20 τέτοιες λωρίδες). Για να μοιάζουν αυτές με κεραμίδια κόψτε κυκλικά τις άκρες τους. Με την κόλα σε στικ, και ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, ξεκινήστε να κολλάτε μία-μία της λωρίδες, τη μία πάνω από την άλλη (όπως στη φωτογραφία).

Καλύψτε τα τριγωνικά κομμάτια στο μπροστά και πίσω μέρος της σκεπής με το καφέ χαρτί χειροτεχνίας.

Όσο για την ταμπέλα, πάνω από την πόρτα του σπιτιού, γράψτε σε ένα χαρτονάκι ό,τι όνομα εσείς θέλετε και κολλήστε το με κόλλα.

Γκαράζ για αυτοκινητάκια

Αναρωτιέστε πού μπορεί να συγκεντρώνει το παιδί όλα τα αυτοκινητάκια του; Φτιάξτε μαζί ένα γκαράζ!

Τι θα χρειαστείτε:

2 μεγάλα κουτιά δημητριακών
Ψαλίδι
Υγρή πολυχρηστική κόλλα (δείτε εδώ http://www.heart2craft.com/el/shoppe/detail/40-/product_details/870-aleenes-acid-free-qtackyq-glue----118ml?sef=hcfp)
5 ρολά χαρτιού τουαλέτας
Κίτρινο χαρτί χειροτεχνίας
Ένα μεγάλο βιβλίο
Γκρι χαρτί χειροτεχνίας

Τι θα κάνετε:

Κόψτε το μπροστά φύλλο από το ένα κουτί δημητριακών (αλλά μην το πετάξετε). Στερεώστε τα πλαϊνά μέρη με την πολυχρηστική κόλλα. Για την είσοδο και έξοδο στο γκαράζ φτιάξτε δύο «ράμπες» κόβοντας δύο κομμάτια από το χαρτόνι, πλάτους 5 εκατοστών (όπως στη φωτογραφία).

Κόψτε αν χρειάζεται τα ρολά χαρτιού ώστε να έχουν ύψος 10 εκατοστών. Καλύψτε τα με την κόλλα και «ντύστε» τα με το κίτρινο χαρτί. Στη συνέχεια κολλήστε τα ρολά στις τέσσερις γωνίες και στο κέντρο του φύλλου που κόψατε πριν λίγο από το κουτί των δημητριακών. Βάλτε κόλα στην πάνω επιφάνεια των ρολών ώστε να κολλήσει εκεί το υπόλοιπο κουτί που ετοιμάσετε προηγουμένως. Ακουμπήστε το από πάνω έτσι ώστε να σχηματιστεί ο δεύτερος όροφος του γκαράζ. Τοποθετήστε από πάνω ένα μεγάλο βιβλίο (όχι πολύ βαρύ) για να «κάτσει» ο όροφος μέχρι να στεγνώσει η κόλλα.

Καλύψτε με γκρι χαρτί τις εμφανείς επιφάνειες του γκαράζ και με λεπτές λωρίδες από το κίτρινο χαρτί σχηματίστε «θέσεις» στο γκαράζ σας.

Το άλλο κουτί των δημητριακών θα σας χρειαστεί για να κόψετε λωρίδες στο πλάτος των «ραμπών» του πάνω ορόφου του γκαράζ, ώστε, όταν τις κολλήσετε σε αυτές να ακουμπούν μέχρι το πάτωμα (για να μπορούν να ανεβαίνουν τα αυτοκινητάκια).

Διακοσμητικά σανδάλια

Μία εξαιρετική ιδέα για να διακοσμήσετε τους τοίχους στο δωμάτιο του παιδιού!

Τι θα χρειαστείτε:

Άδεια κουτιά δημητριακών (όσα θέλετε)
Ψαλίδι
Μολύβι
Αυτοκόλλητη ταινία
Διακοσμητικά για χειροτεχνίες (φύλλα, λουλουδάκια, στρασάκια κ.λ.π.)

Τι θα κάνετε:

Κόψτε τα κουτιά δημητριακών για να κρατήσετε τις δύο μεγάλες πλευρές από το κάθε ένα και κρατήστε τα υπόλοιπα χαρτονένια μέρη για να κόψει το παιδί από αυτά λωρίδες (όσες θέλει).

Βάλτε το παιδί να πατήσει στα χαρτονένια φύλλα, με ένα μολύβι σχηματίστε περιμετρικά την πατούσα του και με ένα ψαλίδι κόψτε το χαρτόνι στο σχήμα του ποδιού.

Στη συνέχεια, από τις λωρίδες που κόψατε, σχηματίστε λουράκια για τα σανδάλια, τα οποία θα στερεώσετε με την αυτοκόλλητη ταινία.

Στο τέλος, ζητήστε από το παιδί να διακοσμήσει τα σανδάλια του όπως αυτό θέλει, με φύλλα, φτερά, στρασάκια κ.λ.π., ή να χρωματίσει τα χαρτόνια ή τις λωρίδες.

Βαρκούλα του ψαρά

Αν σας έχει περισσέψει κάποιο μεγάλο χαρτόκουτο (π.χ. από κάποια ηλεκτρική συσκευή), μπορείτε να το μετατρέψετε σε φανταστική βαρκούλα για τον κήπο!

Τι θα χρειαστείτε:

Πλαστικό κάλυμμα (π.χ. για ξύλα) σε μπλε χρώμα
Μεγάλο χαρτόκουτο
Μπλε μπογιά και μεγάλο πινέλο
Ένα μακρύ κοντάρι ή πλαστικό σωλήνα
Ένα παλιό λευκό σεντόνι
Ένα μεγάλο συρραπτικό
Δύο παλιές σκούπες για κουπιά

Τι θα κάνετε:

Απλώστε το μπλε πλαστικό κάλυμμα στον κήπο ή την αυλή σας, τοποθετήστε το κουτί πάνω του και κόψτε (με ένα κοπίδι) τη μία του πλευρά, έτσι ώστε να μπορούν να μπουν μέσα τα παιδιά.

Με τη μπλε μπογιά και το πινέλο ζωγραφίστε κύματα γύρω από το κουτί. Στη συνέχεια, στερεώστε στο εσωτερικό του το κοντάρι ή τον σωλήνα και τοποθετήστε το σεντόνι (πιάνοντάς το με συρραπτικό), έτσι ώστε να μοιάζει με πανί.

Ανοίξτε και δύο «θέσεις» για τα κουπιά, στα πλαϊνά του κουτιού, και είναι έτοιμο!

Πόδια δεινοσαύρου!

Αν το παιδί εντυπωσιάζεται με οτιδήποτε έχει σχέση με δεινοσαύρους, δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες πατούσες!

Τι θα χρειαστείτε:

Δύο κουτιά από χαρτομάντηλα
Αυτοκόλλητη ταινία
Μπογιά (ή μπογιές) σε ό,τι χρώμα θέλετε
Ένα σφουγγάρι κουζίνας
Υγρή πολυχρηστική κόλλα (δείτε εδώ)

Τι θα κάνετε:

Ανοίξτε το πάνω μέρος από δύο άδεια κουτιά από χαρτομάντηλα έτσι ώστε να χωρά το πόδι του παιδιού στο φάρδος αλλά, με την αυτοκόλλητη ταινία, κλείστε το άνοιγμα κατά μήκος, ώστε να μη «φεύγει» το κουτί από το πόδι (όπως στη φωτογραφία).

Καλύψτε την επιφάνεια της αυτοκόλλητης ταινίας με την κόλλα, στο εσωτερικό του κουτιού, με άλλη αυτοκόλλητη ταινία, για να μην κολλάει το πόδι του παιδιού καθώς θα περπατά.

Ζητήστε από το παιδί να βάψει τα κουτιά σε ό,τι χρώμα θέλει.

Από το σφουγγάρι της κουζίνας μπορείτε να κόψετε 6 μικρά, τριγωνικά κομμάτια και να τα κολλήσετε στο μπροστινό μέρος του κάθε κουτιού, ως νύχια.

Αφήστε τα «νύχια» να στεγνώσουν και παραδώστε στα παιδιά τις πατούσες του δεινοσαύρου!

Πηγή: spoonful

v