Ψωμί: Μύθοι και αλήθειες για το βασικότερο στοιχείο της διατροφής μας

Ψωμί: Μύθοι και αλήθειες για το βασικότερο στοιχείο της διατροφής μας

Το ψωμί είναι από τις τροφές που έχουν κατηγορηθεί όσο λίγες για τους «παχυντικούς» του υδατάνθρακες και την υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη. Δεν είναι, λίγοι, μάλιστα εκείνοι που, επειδή προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν εντελώς το ψωμί από αυτήν.

Μήπως, όμως, γινόμαστε λίγο υπερβολικοί; Το ψωμί, ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποτελέσει βασικό τρόφιμο αιώνες τώρα. Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τι πραγματικά προσφέρει το ψωμί στη διατροφή μας και πώς μπορεί να μας βλάψει;

Μύθος: Το ψωμί είναι μόνο θερμίδες

Αλήθεια: Εξαρτάται από το είδος του ψωμιού που θα επιλέξει κανείς. Το ψωμί ολικής άλεσης, για παράδειγμα, ή το πολύσπορο, είναι γεμάτο φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες, ενώ κάνει καλό και στην καρδιά.

Μύθος: Το ψωμί δεν έχει ωφέλιμα στοιχεία

Αλήθεια: Πέρα από τις φυτικές του ίνες, το ψωμί "είναι καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος), σιδήρου, ενώ προμηθεύει τον οργανισμό και με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα, σε συνδυασμό με λίγο τυρί, το ψωμί αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του κρέατος", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου σε άρθρο του. Τα "κακά" του ψωμιού τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα των συσκευασμένου, είναι ότι περιέχει συντηρητικά και περισσότερο αλάτι. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιλέγετε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξαργασμένο ψωμί.

Μύθος: Η γλουτένη κάνει κακό

Αλήθεια: Η γλουτένη κάνει κακό σε άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή έχουν αλλεργία στο σιτάρι. Για όλους τους υπόλοιπους η γλουτένη δεν κάνει κακό, αλλά δεν έχει και οφέλη, εκτός κι αν περιέχεται σε ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως. Έτσι, κι αλλιώς, τα πάντα στη διατροφή είναι θέμα μέτρου. Αν τρώτε λίγο ψωμί συνοδεύοντας μία υγιεινή διατροφή, δεν κινδυνεύει η δίαιτά σας. Αν τρώτε πολύ ψωμί συνοδεύοντας μία κακή διατροφή, τότε η δίαιτά σας επιβαρύνεται.

Μύθος: Το ψωμί παχαίνει

Αλήθεια: Ξανά, έχει να κάνει με το είδους του ψωμιού, αλλά και με την ποσότητα. Για την ακρίβεια, έρευνα του 2003 έδειξε ότι γυναίκες που έτρωγαν ψωμί ολικής άλεσης έχασαν βάρος πιο γρήγορα από γυναίκες που δεν έτρωγαν καθόλου ψωμί. Μάλιστα, ο κ. Παπαλαζάρου τονίζει ότι "μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο".

Μύθος: Το ψωμί προκαλεί στομαχικά προβλήματα

Αλήθεια: Το πρόβλημα δεν είναι το ψωμί αλλά αυτά που συνοδεύει που μπορεί να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα (π.χ. οι σάλτσες!). Μάλιστα, το ψωμί ολικής άλεσης ενισχύει τη διαδικασία της χώνεψης, ενώ προκαλεί και αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να πεινά κανείς λιγότερο.

Μύθος: Το ψωμί προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις

Αλήθεια: Για την ακρίβεια, το ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο, χάρη στα Ω3 που περιέχουν, μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές.

Το μυστικό, λοιπόν, για να βάλετε ξανά το ψωμί στη ζωή σας είναι να το προτιμάτε στις εκδοχές της ολικής άλεσης, της σίκαλης ή πολύσπορο και να το καταναλώνετε με μέτρο!

Γιατί όχι, να το φτιάχνετε και μόνοι σας! Δείτε πώς στα Σχετικά Άρθρα παρακάτω...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v