Κοιλιοπλαστική μετά τον τοκετό: Πότε, πώς και με πόσα

Κοιλιοπλαστική μετά τον τοκετό: Πότε, πώς και με πόσα

Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες καθώς έχει σκοπό να διορθώσει οποιοδήποτε αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή της κοιλιάς. Για τις γυναίκες που έχουν γεννήσει, ωστόσο, το θέμα της κοιλιακής χαλάρωσης είναι ακόμα πιο έντονο και συχνά ανυπόφορο. Η επέμβαση αυτή, λοιπόν, έρχεται με σύγχρονες μεθόδους να δώσει εξαιρετικές και πολύ άμεσες λύσεις, με στόχο την επίπεδη κοιλιά και, κυρίως, την ανεβασμένη αυτοπεποίθηση.

Τι είναι η κοιλιοπλαστική

Η πλαστικός χειρουργός κ. Χριστίνα Χριστοφορίδου αναφέρει πως η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται σε γυναίκες οι οποίες, με το πέρας της εγκυμοσύνης, έχουν αποκτήσει περίσσεια δέρματος και λίπους, χαλάρωση κοιλιακών μυών, ραβδώσεις και αλλοίωση εμφάνισης του ομφαλού. Η κοιλιοπλαστική έρχεται να προσφέρει την επιθυμητή επίπεδη κοιλιά και να αφαιρέσει τις ραβδώσεις (υπολείμματα μπορούν να φύγουν με laser). Είναι η πρωταρχική επέμβαση στην αποκατάσταση της εμφάνισης μιας γυναίκας που έχει γεννήσει και είναι μέρος αυτού που ονομάζουμε «mommy's makeover» (που περιλαμβάνει επίσης λιποαναρρόφηση και ανόρθωση-αύξηση στήθους). Η κοιλιοπλαστική υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια αλλά εδώ και μια πενταετία έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη εξέλιξη σε τεχνικές, ως εκ τούτου είναι πλέον πιο διαδεδομένη.

Μια πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών των ΗΠΑ (ASPS) δείχνει ότι αν το κόστος δεν ήταν ένα ζήτημα, το 62 % των μητέρων είπαν ότι θα έκαναν "mommy makeover". Σύμφωνα με τις στατιστικές της ASPS, ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις "mommy makeover» είναι σε άνοδο και συγκεκριμένα η κοιλιοπλαστική έχει αυξηθεί κατά 85% την τελευταία δεκαετία στην ηλικία των 25-45 ετών. 

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται 

Όλες οι γυναίκες που έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν κοιλιοπλαστική. Συνήθως είθισται να την εφαρμόζουν γυναίκες που πήραν 15-20 κιλά στην εγκυμοσύνη τα οποία μπορεί να τα έχασαν αλλά δυστυχώς, τους έμεινε η ανεπιθύμητη κοιλιά. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές υπάρχουν χαρακτηριστικά όπως κρεμάμενη κοιλιά, τοπικό πάχος, χαλάρωση στους μύες και πιθανές κήλες (πχ. ομφαλοκήλες).

Πότε μπορεί να γίνει η κοιλιοπλαστική

Η κ. Χριστοφορίδου επισημαίνει ότι η κοιλιοπλαστική είναι καλό να γίνεται 6-12 μήνες ύστερα από τον τοκετό. Αυτό γιατί χρειάζεται να πάρει το σώμα την τελική μορφή του, που αλλάζει ως έναν βαθμό. Η κ. Χριστοφορίδου αναφέρει πως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό γυναικών που μαζί με την καισαρική κάνουν και μίνι κοιλιοπλαστική, μέθοδος που ουσιαστικά αφαιρεί την περίσσεια του δέρματος κάτω από τον ομφαλό.

Σημαντικές προϋποθέσεις για να κάνει κοιλιοπλαστική μια γυναίκα, είναι να έχει σταθεροποιημένα κιλά, να μη θέλει να κάνει άμεσα ξανά παιδί (τουλάχιστον για έναν χρόνο), να μειώσει το κάπνισμα και να μην παίρνει αντισυλληπτικά καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για θρόμβωση.

Μέθοδοι κοιλιοπλαστικής

Κλασική κοιλιοπλαστική – χαλάρωση κάτω και πάνω από τον ομφαλό (μετάθεση ομφαλού και τομή στο εφήβαιο). Η εξελιγμένη της μορφή ονομάζεται «High Superior Tension». Η επέμβαση διαρκεί 2-2.5 ώρες, η γυναίκα χρειάζεται να μείνει μία μέρα στην κλινική και έχει ανάρρωση σε 4-6 εβδομάδες.

Μίνι κοιλιοπλαστική – μικρή χαλάρωση κάτω από τον ομφαλό (διατήρηση ομφαλού και τομή στο εφήβαιο). Η επέμβαση διαρκεί 1 ώρα, η γυναίκα δε χρειάζεται να μείνει στην κλινική και έχει ανάρρωση σε 1-2 εβδομάδες.

Ανάστροφη κοιλιοπλαστική – χαλάρωση πάνω από τον ομφαλό (τομή κάτω από το στήθος). Η επέμβαση διαρκεί 2-2.5 ώρες, η γυναίκα χρειάζεται να μείνει μία μέρα στην κλινική και έχει ανάρρωση σε 2 εβδομάδες.

Όπως μας ενημερώνει η κ. Χριστοφορίδου, η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής κοστίζει 1.500-4.500 ευρώ, ανάλογα την μέθοδο και την περίπτωση.

Ανάρρωση

Αφού γίνει η επέμβαση, η γυναίκα πρέπει να φοράει έναν ελαστικό κορσέ για έναν μήνα, να αποφεύγει την γυμναστική για το διάστημα αυτό, καθώς επίσης και κάθε δραστηριότητα (και το σεξ) για δύο περίπου εβδομάδες.

Η κ. Χριστοφορίδου αναφέρει πως τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι μόνιμα, εάν η γυναίκα δεν έχει μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος της και αν δεν έχει επόμενη γέννα. Εάν τώρα θέλει να κάνει επόμενο παιδί, θα πρέπει να το προγραμματίσει για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά το χειρουργείο. Στην περίπτωση αυτή έχει τη δυνατότητα να κάνει ξανά κοιλιοπλαστική, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό της.

v