Τσικνοπέμπτη: Υγιεινές διατροφικές συμβουλές για το σπίτι και την ταβέρνα

Τσικνοπέμπτη: Υγιεινές διατροφικές συμβουλές για το σπίτι και την ταβέρνα

Η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα αφιερωμένη στο κρέας. Και παρόλο που οι διατροφολόγοι επιμένουν να το αποφεύγουμε σε καθημερινή βάση, αύριο όλο και ένα κοψίδι θα "τσιμπήσουμε" είτε στο σπίτι είτε σε κάποιο κουτούκι ή ταβέρνα. Για να μην διακινδυνεύσετε την δίαιτά σας (και πιθανώς την ισορροπία του στομαχιού σας!) λάβετε υπ'όψιν τις συμβουλές της ειδικού, αναφορικά με ποιο κρέας να προτιμήσετε και με ποιο συνοδευτικό να το απολαύσετε.

Τι κρέας να διαλέξετε την Τσικνοπέμπτη

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη αναφέρει πως είτε ψήσετε στο σπίτι, είτε βγείτε έξω για φαγητό, καλό είναι να προτιμήσετε κρέατα με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες.

Μια καλή επιλογή είναι τα παϊδάκια κοτόπουλου αντί για παϊδάκια αρνιού καθώς θα γλιτώσετε τουλάχιστον 200 θερμίδες για την ίδια μερίδα! Ωστόσο, αν θέλετε οπωσδήποτε αρνίσια παϊδάκια, αποφύγετε τουλάχιστον αυτά που προέρχονται από μέρη κοντά στο λαιμό του ζώου γιατί είναι τα πιο λιπαρά! Επίσης, μη χορτάσετε με αυτά, 1-2 αρνίσια παϊδάκια είναι αρκετά.

Αν ψήσετε λουκάνικα στο σπίτι, προτιμήστε λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου τα οποία έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, καθώς ένα κανονικό λουκάνικο έχει αρκετές θερμίδες (περίπου 300) και 15 γραμμάρια λίπους, πολλά από τα οποία γλιτώνετε αν προτιμήσετε κάποια από τις παραπάνω επιλογές.

Μια καλή επιλογή είναι επίσης η χοιρινή ή μοσχαρίσια μπριζόλα (αφού πρώτα αφαιρέσετε το λίπος), η οποία αποδίδει λιγότερες από 200 θερμίδες και περίπου 6 γραμμάρια λίπους, αντί για κοκορέτσι ή αρνί που αποδίδουν πολλές θερμίδες και λιπαρά. Συγκεκριμένα, μια μερίδα κοκορέτσι περιέχει περίπου 300 θερμίδες και 150 mg χοληστερόλη, ενώ τα 100γρ αρνιού περιέχουν 15γρ και περίπου 300 θερμίδες, το λιγότερο. Ακόμα καλύτερες επιλογές είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο ή το ψαρονέφρι.

Η κ. Δαμβουνέλη υπογραμμίζει πως αν είστε στο σπίτι, ένα καλό μαρινάρισμα πριν το ψήσιμο είναι απαραίτητο! Έτσι δίνετε πιο πλούσια γεύση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το μαρινάρισμα προστατεύει από χημικές ουσίες που παράγονται με το ψήσιμο πρωτεϊνούχων τροφίμων σε υψηλή φωτιά (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες). Προτιμήστε «μαρινάδες» που έχουν ως βάση το λεμόνι και το ξύδι. 

Με ποια συνοδευτικά να το συνδυάσετε

Ο καλύτερος τρόπος για να συνοδεύσετε το ψητό είναι με μια πολύχρωμη σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο, αποφεύγοντας σος και μαγιονέζες που έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά! Τόσο τα λαχανικά, όσο και το ελαιόλαδο έχουν να σας προσφέρουν ανεκτίμητα αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά οξέα αντίστοιχα.

Μια ακόμα πολύ υγιεινή και γευστική επιλογή για συνοδευτικό είναι τα ψητά λαχανικά, που ταιριάζουν με την περίσταση, όπως μανιτάρια και πιπεριές, με λίγο ξίδι μπαλσάμικο!

Προτιμήσετε πατάτες φούρνου αντί τηγανητές, ειδικά αν φάτε έξω, ενώ αν είστε στο σπίτι μπορείτε να "τσιμπήσετε" λίγες πατάτες τηγανητές (~10 sticks) έχοντας χρησιμοποιήσει καλής ποιότητας λάδι. Επίσης, βάλτε από κάτω τους απορροφητικό χαρτί ή χαρτοπετσέτα, για να φύγει λίγο από το λάδι τους. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το καστανό ρύζι ή ακόμα και το λευκό αν είστε έξω. Αντί για πατάτες ή ρύζι μπορείτε να επιλέξετε αλάδωτη πίτα με λίγη ρίγανη ή 1 μαύρο ψωμάκι.

Αν θέλετε σος για να συνοδεύσετε το κρέας σας μια καλή επιλογή είναι η απλή μουστάρδα, η οποία περιέχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά!

Αλκοόλ και επιδόρπιο

Όσον αφορά το αλκοόλ μέτρια κατανάλωσή του όχι μόνο δεν θα σας επιβαρύνει αλλά θα σας δώσει και αντιοξειδωτικά με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση. Οι άντρες ας περιοριστούν σε δυο - τρία ποτήρια κρασί και οι γυναίκες σε ένα με δυο. Τέλος, δώστε προσοχή και στο επιδόρπιο. Προτιμήστε κάποιο με λίγα λιπαρά (ήδη μπορεί να έχετε καταναλώσει αρκετό λίπος μέσω του κρέατος), όπως είναι το γιαούρτι ή τα φρούτα ή το γλυκό κουταλιού ή συνδυασμό τους. Αν δε μπορείτε να αποφύγετε ένα πιο λιπαρό γλυκό, γιατί είναι π.χ. το αγαπημένο σας, αρκεστείτε σε δυο - τρεις κουταλιές, για να πάρετε όλη τη γεύση που χρειάζεστε.

Συμβουλή για όσους υποφέρουν από το στομάχι τους

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε την ημέρα εκείνη στην διατροφή σας όσοι υποφέρετε από έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρες κ.λπ. Οπωσδήποτε να αποφύγετε κοψίδια, γύρο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και ό,τι άλλο μπορεί να έχει πολύ λίπος και πολλά βελτιωτικά γεύσης.

v