Ιδιωτική ασφάλεια υγείας: Παροχές, τιμές και τι να προσέξετε!

Ιδιωτική ασφάλεια υγείας: Παροχές, τιμές και τι να προσέξετε!

Αν έχετε απηυδήσει με το κρατικό σύστημα υγείας -και ποιος δεν έχει;- η ιδιωτική ασφάλεια υγείας υπάρχει για να δώσει λύσεις και να σας κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη και σίγουρα πολύ πιο αξιοπρεπή: Είτε σας ενδιαφέρει η πρωτοβάθμια περίθαλψη (επισκέψεις σε γιατρούς, ιατρικές εξετάσεις κ.λ.π.), είτε η δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή), οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν προγράμματα για κάθε σας ανάγκη, με το ανάλογο κόστος φυσικά. Δείτε όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να κάνετε κάποια ιδιωτική ασφάλεια υγείας.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας

Τα περισσότερα ιδιωτικά ασφαλιστήρια υγείας, των μεγάλων τουλάχιστον εταιριών, μπορούν να καλύψουν:

Πρωτοβάθμια νοσηλεία

  • Απεριόριστες επισκέψεις σε γιατρούς του δικτύου της ασφαλιστικής εταιρίας.
  • Δυνατότητα να έχει πρόσβαση ο ασφαλισμένος σε γιατρούς της δικής του επιλογής, οι οποίοι δεν ανήκουν στο δίκτυο της ασφαλιστικής, με πλήρη κάλυψη της επίσκεψης (ανάλογα με το είδος του προγράμματος που θα κάνει και τα χρήματα που διατίθεται να πληρώνει).
  • Απεριόριστες διαγωνιστικές εξετάσεις σε όλα τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
  • Επίδομα τοκετού, από 2.000 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με το πρόγραμμα που θα κάνετε.
  • Απεριόριστες κατ'οίκον επισκέψεις από γιατρούς της ασφαλιστικής εταιρίας.
  • Ένα πλήρες check-up ανά έτος.

Δευτεροβάθμια νοσηλεία

Δηλαδή ποσοστό του κόστους νοσηλείας μέχρι και το πλήρες κόστος σε ιδιωτική ή δημόσια κλινική, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αμοιβών για ιατρούς, χειρούργους και αναισθησιολόγους. Το πλήρες κόστος συνήθως καλύπτεται αν η ιδιωτική ασφάλεια λειτουργεί επικουρικά με τον ΕΟΠΠΥ, το οποίο συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα, ανάλογα με το συμβόλαιο που θα κάνετε, το κόστος νοσηλείας μπορεί να φτάσει και τα 2.000.000 ευρώ, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι μεγάλες ασφαλιστικές αναλαμβάνουν και έξοδα αερομεταφοράς.

Μία ακόμα σημαντική παροχή που μπορείτε, ακόμα, να έχετε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας είναι η εξής: Αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, η εταιρία μπορεί, σε συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς ομίλους, να αναλάβει να στείλει όλες τις γνωματεύσεις σας στο εξωτερικό, προκειμένου να βρεθεί πού στον κόσμο υπάρχει ο καλύτερος εξειδικευμένος γιατρός που θα αναλάβει την περίπτωσή σας.

Πόσο θα σας κοστίσει μία ασφάλεια υγείας

Το κόστος κάθε προγράμματος ασφάλισης εξαρτάται φυσικά από την εταιρεία που θα επιλέξετε, τις παροχές που θα ζητήσετε (ποσοστιαία ή πλήρης κάλυψη νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς κ.λ.π.) και τους κανόνες εκτίμησης κινδύνου της εκάστοτε εταιρείας. Αναφορικά με την τελευταία παράμετρο, ισχύει γενικά ότι όσο νεώτερο και όσο πιο υγιές είναι το άτομο που θα κάνει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα ασφάλιστρα, ενώ δεν θα υπάρχουν επασφάλιστρα που συνδέονται με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιά, διαβήτης κ.λ.π.), τα οποία αφορούν τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα δεν θα ασφαλιστείτε, αλλά το κόστος θα είναι υψηλότερο.

Έτσι, ένα ενδεικτικό κόστος συμβολαίου για μια υγιή γυναίκα 40 ετών, μέσω κάποιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, μπορεί να ξεκινά από 40 ευρώ τον μήνα και να περιλαμβάνει δευτεροβάθμια νοσηλεία με αερομεταφορά και ένα ετήσιο check-up. Από το πόσο αυτό και μετά, ανάλογα με τις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητά σας, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές συμβολαίων με τις αντίστοιχες παροχές.

Το κόστος του πιο πλούσιου συμβολαίου, το οποίο θα περιλαμβάνει κάθε πιθανή παροχή σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια νοσηλεία, με 100% κάλυψη σε Ελλάδα και εξωτερικό, είτε είστε ασφαλισμένη είτε όχι, και με όριο εξόδων τα 2.000.000 ευρώ, ανέρχεται στα 190-200 ευρώ τον μήνα (για την ίδια περίπτωση ασφαλισμένης που αναφέρθηκε παραπάνω).

Τι να γνωρίζετε - τι να προσέχετε

Προσοχή στα ψιλά γράμματα

Καταρχήν, πριν υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο με οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρία θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε εξονυχιστικά τους όρους του συμβολαίου. Αυτό πρέπει να το κάνετε για να είστε ενήμερη για όλα τα «ψιλά γράμματα» της ασφαλιστικής που έχετε επιλέξει, όπως τυχόν όρους για πλαφόν στις αμοιβές των ιατρών, τι ακριβώς περιλαμβάνει η νοσηλεία σε νοσοκομείο (π.χ. τύπο δωματίου, κατά πόσο καλύπτεται αποκλειστική νοσηλεύτρια κ.λ.π.).

Προσοχή στην ασφαλιστική εταιρία

Ασφαλέστερο είναι για το συμβόλαιο υγείας σας να επιλέξετε μία «μεγάλη» εταιρία, δηλαδή κάποια που να υπάρχει χρόνια στον χώρο, άρα που να μη δημιουργεί ανησυχία ότι μπορεί μία μέρα να «κλείσει», βάζοντας σε κίνδυνο τα χρήματά σας. Άλλωστε, οι μεγάλες εταιρίες έχουν κατά κανόνα και πιο ξεκάθαρους όρους στα συμβόλαιά τους.

Ασφάλειες και μέσω τραπεζικών προγραμμάτων

Χρήσιμο είναι, πάντως, να γνωρίζετε ότι ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας αναλαμβάνουν πλέον και όλες οι μεγάλες τράπεζες σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες. Έτσι, αν συνεργάζεστε άμεσα με κάποια τράπεζα, την οποία εμπιστεύεστε, απευθυνθείτε στον τραπεζικό σας σύμβουλο, ο οποίος θα σας ενημερώσει πλήρως για τις δυνατότητες σε συμβόλαια, οι οποίες όχι μόνο δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές που θα σας δώσει ένας ασφαλιστής, αλλά μπορεί να είναι και πιο συμφέρουσες.

Ενδεικτικά, μεγάλος τραπεζικός όμιλος προσφέρει αποκλειστικά σε γυναίκες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με 90 ευρώ τον χρόνο, το οποίο περιλαμβάνει: Απεριόριστες δωρεάν επισκέψεις σε εφημερεύοντες ιατρούς βασικών ειδικοτήτων σε νοσοκομεία του ομίλου, τακτικές επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, δωρεάν εξετάσεις -με παραπεμπτικό από τους παραπάνω γιατρούς- για εξετάσεις ύψους έως 150 ευρώ, και έκπτωση αν το κόστος των εξετάσεων ξεπεράσει το ποσό αυτό και δωρεάν ετήσιο check-up, το οποίο περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, test Pap και υπέρηχο μαστών, καθώς και ειδικές τιμές σε άλλες εξετάσεις.

Ο λόγος που ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να σας συμφέρει περισσότερο είναι αφενός γιατί πωλείται πιο μαζικά μέσω του τραπεζικού δικτύου και αφετέρου γιατί δεν περιλαμβάνει έξοδα ασφαλιστικού συμβούλου. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα έχετε τον προσωπικό σας ασφαλιστή τον οποίον θα μπορείτε να καλείτε ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, πριν καταλήξετε στο αν θα κάντε ασφαλιστήριο υγείας μέσω κάποιας τράπεζας, μέσω κάποιου ασφαλιστή ο οποίος πρακτορεύει διάφορες ασφαλιστικές εταιρίες ή απευθείας με κάποια ασφαλιστική εταιρία, πάρτε προσφορές από παντού, κάντε συγκρίσεις (για κόστη και καλύψεις) και αποφασίστε σύμφωνα πάντα με τις πραγματικές σας ανάγκες και όχι αυτές που θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν.

Ενημερωθείτε για το «μεικτό» κόστος

Όταν ενημερώνεστε για τις τιμές των ασφαλιστηρίων να ρωτάτε πάντα το «μεικτό» και όχι το «καθαρό» κόστος των παροχών. Το μεικτό ποσό είναι αυτό που τελικά θα πληρώσετε, συμπεριλαμβανομένων φόρων, προσαυξήσεων κ.λ.π., άρα αυτό σας ενδιαφέρει.

Μην αποκρύπτετε στοιχεία για την υγεία σας

Μην αποκρύψετε στοιχεία που αφορούν προϋπάρχουσες παθήσεις και μην αφήσετε κανέναν άλλον να συμπληρώσει για λογαριασμό σας τα σχετικά ερωτηματολόγια. Με τη δήλωση μιας πάθησης που μπορεί να έχετε μπορεί να σας αναγκάσει μεν να πληρώσετε επασφάλιστρο στο συμβόλαιό σας ή να σας εξαιρέσει από ορισμένες καλύψεις, αλλά σε ώρα ανάγκης θα ξέρετε ακριβώς τι δικαιούστε και δεν θα κινδυνεύσετε να μείνετε ακάλυπτες.

Επιλέξτε προσεκτικά τον ασφαλιστή σας

Τέλος, επιλέξτε προσεκτικά τον ασφαλιστή ή την ασφαλίστριά σας και μην εμπιστευτείτε οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σας, ακόμα κι αν είναι φίλος ή συγγενείς. Σημασία έχει το άτομο που θα αναλάβει την ασφάλεια, και τα χρήματά σας, να είναι έμπειρο, άρα να μπορεί να σας δώσει λύσεις και απαντήσεις σε οτιδήποτε προκύψει, και να είναι διαθέσιμο για εσάς ανά πάσα στιγμή θα το χρειαστείτε.

Ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια

Ένα από τα καίρια χαρακτηριστικά της αγοράς ασφαλιστηρίων συμβολαίων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα λεγόμενα «ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια», τα οποία σταδιακά κερδίζουν έδαφος έναντι των ισοβίων συμβολαίων που επικρατούσαν μέχρι σήμερα.

Πώς διαφοροποιούνται από τα δεύτερα; Είναι πιο φτηνά! Γιατί είναι πιο φτηνά; Τα ισόβια συμβόλαια παρείχαν κάλυψη θανάτου, δηλαδή αν ο ασφαλιζόμενος πέθαινε το συμβόλαιο έδινε ένα χρηματικό ποσό στην οικογένειά του. Επίσης, τα ισόβια «αποθεματοποιούσαν», δηλαδή αν ο ασφαλιζόμενος διέκοπτε το συμβόλαιό του η εταιρία έδινε πίσω χρήματα που είχε προπληρώσει. Οι δύο παραπάνω παράμετροι δεν υφίστανται πια με τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια. Με αυτά υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς αλλαγές στις παροχές και το κόστος του συμβολαίου του, πριν αυτό ακυρωθεί και φυσικά. Όσο το πληρώνει μπορεί να το διατηρεί –ακόμα και ισόβια.

* Οι παραπάνω πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από ρεπορτάζ σε ασφαλιστικές και τραπεζικές πηγές.

v