Πού κρύβονται οι βιταμίνες σε φρούτα και λαχανικά

Πού κρύβονται οι βιταμίνες σε φρούτα και λαχανικά

Οι περισσότεροι ενήλικες γνωρίζουν την αξία του να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι τα μέρη των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν τα πιο πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Αναφερόμαστε στις ρίζες, στις φλούδες, στα κοτσάνια και σε όλα εκείνα τα μέρη που συνήθως καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων. Κι όμως, είναι αυτά που έχουν τις πιο πολλές βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνουν μικροί και μεγάλοι καθημερινά. 

Φλούδα μήλου

Στη φλούδα συγκεντρώνονται οι περισσότερες βιταμίνες και οι αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Είναι επομένως καλύτερο τα μήλα να τρώγονται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχουν πλυθεί πολύ καλά! Οι φλούδες μπορούν ακόμη μπουν σε smoothies ή σε ζεστό πρωινό με γάλα και βρώμη.

Κοτσάνι από σέσκουλα

Στο κοτσάνι συγκεντρώνονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Ψιλοκομμένα μπορούν να σοταριστούν μαζί με τα φύλλα (απλώς για τα κοτσάνια ο χρόνος μαγειρέματος είναι μεγαλύτερος). Οπότε, την επόμενη φορά μην τα πετάξετε στα σκουπίδια!

Φλούδα πορτοκαλιού

Στο λευκό μέρος συγκεντρώνονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του πορτοκαλιού καθώς αυτό περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κυρίως φρούτο. Ξύσμα πορτοκαλιού μπορεί να προστεθεί σε διάφορα φαγητά για γεύση και άρωμα (π.χ. στο κρέας και τα όσπρια) ή μπορεί κανείς να φτιάξει γλυκό του κουταλιού με τις φλούδες. 

Φύλλα στο παντζάρι



Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται στα φύλλα μιας και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ιδιαίτερα ωφέλιμος, επίσης, είναι και ο φυσικός χυμός από παντζάρια.

Φλούδα από καρπούζι

Τα πιο πολλά θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται στην φλούδα του καρπουζιού που είναι πλούσια σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μέσα στο σώμα μετατρέπεται σε αργινίνη και είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κομμάτια του εσωτερικού λευκού της φλούδας μπορούν να προστεθούν σε smoothies μαζί με το κόκκινο του καρπουζιού και άλλα φρούτα.

Πρασινάδα στο γογγύλι

Τα φύλλα είναι το πιο θρεπτικό μέρος στο γογγύλι, μιας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και Κ καθώς και σε σίδηρο, ποτάσιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Μπορούν να μπουν σε σούπες ή ακόμη και σε μαγειρευτά.

Η φλούδα της πατάτας



Πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και φυτικές ίνες, βρίσκονται στη φλούδα της πατάτας (η φλούδα μια πατάτας περιέχει το 18% της συνιστώμενης πρόσληψης διαιτητικών ινών). Μπορείτε να την ψήσετε στον φούρνο, γεμιστή με τυριά, αλλαντικά ή λαχανικά. 

Κολοκύθα



Στους σπόρους και στη σάρκα της κολοκύθας υπάρχουν οι περισσότερες βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες, σε πίτες γλυκές ή αλμυρές, μαγειρεμένη με κρέας στη γάστρα ή με λαχανικά στο φούρνο ή ακόμα να την φτιάξετε νόστιμο πουρέ.

Το άρθρο βασίζεται σε δημοσίευμα της Huffington και έχει επιμεληθεί από την διατροφολόγο κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη.

v