Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Η άσκηση είναι μια δραστηριότητα απαραίτητη στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν κατά πόσο μπορούν να συνεχίσουν να την έχουν, όταν στην κοιλιά τους έχουν ένα.. μωράκι! O μαιευτήρας-χειρούργος γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης μάς μιλάει για τα είδη γυμναστικής που επιτρέπονται και για εκείνα που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Πλεονεκτήματα άσκησης στην εγκυμοσύνη

Η άσκηση ενισχύει την αντοχή και την ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μυς, κάτι που θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα προετοιμάσει τη φυσική δοκιμασία του τοκετού. Η γυμναστική αντιμετωπίζει ενοχλήσεις όπως η κούραση, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη και τα πρηξίματα, συνδράμει στον έλεγχο των αναπνοών και βοηθάει να ξαναβρείτε τη φόρμα σας αφού γεννηθεί το μωρό. 

Υποθετικά όλες οι εγκυμονούσες μπορούν και πρέπει να έχουν κάποια μορφή, έστω ήπιας άσκησης στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, αν έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποια από τις παρακάτω παθήσεις, χρειάζεστε την άδεια του γιατρού σας πριν γυμναστείτε: άσθμα ή πρόβλημα στους πνεύμονες, υψηλή πίεση, παχυσαρκία, προβλήματα στους μυς ή στους συνδέσμους, ιστορικό πρόωρων τοκετών ή αποβολών, ιστορικό προβλημάτων στον τράχηλο, επίμονες αιμορραγίες, προβλήματα στον πλακούντα.

Γυμναστική για αρχάριους

Ο κ. Χηνιάδης αναφέρει καταρχάς ότι μια γυναίκα που δεν γυμνάζεται καθόλου, είναι καλό να μην ξεκινήσει μόνη της γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν το κάνει θα πρέπει να είναι ήπιας φύσης και χαμηλού ρυθμού (15-20 λεπτά). Σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένο να συμβουλευτεί πρώτα τον γυναικολόγο της. Εκείνος θα της δώσει πιο εξειδικευμένες συμβουλές ανάλογα την φυσική της κατάσταση και την φάση της εγκυμοσύνης, εάν δηλαδή υπάρχει κάποιο αιμάτωμα, εάν έχει σημειωθεί ανεπάρκεια τραχήλου ή εάν υπάρχει χαμηλή προσκόλληση του πλακούντα. 

Μια μορφή άσκησης που καταρχάς συνιστάται είναι το κολύμπι που θεωρείται ιδανικό, καθώς χαλαρώνει την πίεση από τη σπονδυλική στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση. Τόσο το πρόσθιο, όσο η ελεύθερη κολύμβηση αλλά και το ύπτιο είναι απόλυτα ασφαλή στυλ κολύμβησης για την περίοδο της εγκυμοσύνης. To περπάτημα και το στατικό ποδήλατο είναι επίσης μορφές άσκησης που ενδείκνυνται για αυτήν την περίοδο. Για πιο ήπιες ασκήσεις που γυμνάζουν όλο το σώμα, δοκιμάστε γιόγκα ή πιλάτες για εγκύους –και τα δύο γυμνάζουν το σώμα και σας βοηθούν να ετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά για τη γέννα.

Συμβουλές για γυναίκες που αθλούνται

Ο κ. Χηνιάδης επισημαίνει πως όσες γυναίκες είναι γυμνασμένες μπορούν να συνεχίσουν την άσκησή τους, πάντα με την άδεια του γυναικολόγου, αλλά σε μικρότερο ρυθμό και πιο χαμηλή ένταση. Μια εγκυμονούσα λοιπόν που αθλείται μπορεί να συνεχίσει κανονικά το γυμναστήριο, αεροβική και βάρη, αρκεί να μην υπάρχουν αυξήσεις στην ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό συνεπάγεται ότι η γυναίκα δεν πρέπει να σηκώνει πολλά βάρη και ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσει τις επαναλήψεις των ασκήσεων. 

Ποια αθλήματα απαγορεύονται

Ο κ. Χηνιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πιο.. επικίνδυνα σπορ, όπως είναι οι πολεμικές τέχνες, καθώς και αυτά που υπάρχει κίνδυνος να πέσετε από ύψος, όπως είναι η ιππασία και η αναρρίχηση. Από τα θαλάσσια σπορ, αυτά που απαγορεύονται είναι το σκι και οι καταδύσεις. Στην λίστα των απαγορευμένων προστίθενται όλα τα extreme sports που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. 

Επιστροφή μετά την εγκυμοσύνη

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ξεκούραση μετά τον τοκετό για τουλάχιστον τέσσερις με έξι εβδομάδες πριν ξεκινήσετε γυμναστική ή έξι με οχτώ εβδομάδες αν γεννήσατε με καισαρική. 

v