Γιατί απέβαλα;

Γιατί απέβαλα;

Ερώτηση:

Γεια σας. Παρακαλώ πολύ, αν έχετε την καλοσύνη και τον χρόνο, θα ήθελα τη γνώμη σας για το πιο κάτω ιστορικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Όταν έμεινα έγκυος δεν το γνώριζα, ενώ είχα μύκητες και έβαζα κολπική κρέμα για 7 ημέρες. Εξετάσθηκα για πρώτη φορά και ανάφερα στο γιατρό μου καφεοειδή κολπική αιμορραγία. Μου δόθηκε αγωγή με προγεστερόνη. Στην επόμενη εξέταση διαπιστώθηκε μικρό υποχοριονικό αιμάτωμα αλλά ο γιατρός μου είπε θα φύγει με τον καιρό. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο του Β΄ τριμήνου διεπιστώθη ετερόπλευρη διάταση πλάγιας κοιλίας εγκεφάλου γι’αυτό διενεργήθηκε άμεσα αμνιοπαρακέντηση για χρωμοσωμιακό έλεγχο του εμβρύου. Το αμνιακό υγρό είχε χρώμα σκούρο κίτρινο κάτι που παραξένεψε τον γιατρό, ο οποίος είπε συμβαίνει κάποτε. Την επόμενη μέρα άρχισα να νιώθω μικροσυσπάσεις, τις οποίες δεν γνώριζα ότι ήταν συσπάσεις και δεν ανέφερα τίποτα στο γιατρό μου. Σε 4 ημέρες εισήχθηκα στο νοσοκομείο λόγω πολλών πόνων και παρατηρήθηκε αυτόματη πρόωρη ρήξη των μεμβρανών, όπου και διεκόπη η τοκολυτική αγωγή. Υποβλήθηκα σε μαιευτική απόξεση και έγινε και καλλιέργεια αμνιακού υγρού, η οποία ήταν θετική για ουρεόπλασμα. Δεν ξέρω αν είναι ικανοποιητικό το ιστορικό που σας στέλνω για να μου πείτε τη γνώμη σας, αλλά σας παρακαλώ πολύ, όπως έχω την γνώμη σας γιατί απόβαλα. Γιατρέ μπορεί να υπήρχε κάποια μόλυνση μέσα στον αμνιακό σάκο (γιατί το αμνιακό υγρό κατά την αμνιοπαρακέντηση ήταν σκούρο κίτρινο και γι’αυτό απόβαλα μετά;) Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση:

Αγαπητή κυρία συμπάσχω με τον πόνο σας που χάσατε το μωρό σας αλλά τόσο η αμνιοπαρακέντηση πολλές φορές (1%) οδηγεί σε απώλεια του εμβρύου, όσο και μικρόβια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο αμνιακό υγρό και κατ' επέκταση στη μήτρα και στο έμβρυο ώστε να γίνει αποβολή. Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών το οποίο δεν είναι αμελητέο που χάνει την εγκυμοσύνη του στο 2ο τρίμηνο, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ψυχολογικά επιβαρυντικό για τις ίδιες. Νομίζω ότι πρέπει να ξεχάσετε το γεγονός και να προχωρήσετε σε μία εγκυμοσύνη. Η ηλικία σας είναι μικρή και η τύχη θα είναι μαζί σας αυτήν τη φορά. Καλή επιτυχία.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v