Αγόρι που νιώθει απομόνωση στο σχολείο

Αγόρι που νιώθει απομόνωση στο σχολείο

Ερώτηση:

O γιος μου είναι 5 ετών, δίδυμος με έναν αδελφό με αναπηρία, και πήγε πρώτη φορά φέτος στο νηπιαγωγείο (δεν έχει πάει στο παρελθόν σε παιδικούς σταθμούς). Είναι γεννημένος πρόωρος στους 6.5 μήνες κύησης. Είναι έξυπνο παιδί, έμαθε μόνος του να διαβάζει κ.λ.π., μας το είπαν και από το σχολείο. Όμως δυσκολεύεται πολύ να κάνει φίλους στο σχολείο. Μου παραπονιέται ότι παίζει μόνος του, ότι δεν τον θέλουν τα παιδιά. Δεν είναι σε θέση να διακρίνει τι κάνει ο ίδιος και δεν τον θέλουν τα παιδιά. Επίσης, είναι ζωηρός και συχνά του φωνάζουν ή τον βάζουν τιμωρία στο καρεκλάκι. Εγώ νομίζω, όμως, ότι όπως είναι μόνος του και βαριέται, κάνει διάφορες αταξίες, αυτός είναι ο λόγος της ζωηράδας. Ζήτησα την βοήθεια των νηπιαγωγών για την ένταξή του, αλλά μου είπαν πως έχουν πολλά παιδιά και είναι δύσκολο αλλά θα προσπαθήσουν. Δεν έχω δει καμία διαφορά. Τι να κάνω για να τον βοηθήσω; 

Απάντηση:

Το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια για να κοινωνικοποιηθεί, διότι με τον αδελφό του δεν μπόρεσε να αναπτύξει σχέση διάδρασης. Ίσως να ήταν σκόπιμο να είχε πάει λίγο νωρίτερα σε χώρους με άλλα παιδάκια και να είχατε προτιμήσει να τον στείλετε σε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό με λιγότερους μαθητές. Λίγο αργά απευθύνεστε για όλο αυτό.

Ο γιος σας χρειάζεται να μάθει κοινωνικές δεξιότητες, διότι μάλλον μοιάζει να έχει επηρεαστεί από το θέμα της υγείας του αδελφού του. Φαίνεται ότι η προσοχή σας κυρίως έπεσε στο άλλο παιδάκι σας με αποτέλεσμα ίσως να μην έχετε προσέξει επαρκώς αυτό. Τον αφήσατε στον “αυτόματο πιλότο”. Επισκεφθείτε έναν ειδικό για να κάνει μια εκτίμηση και να βοηθήσει το παιδί σας να επαναπροσδιορίσει στην σκέψη του κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις και μπορέσει να εξελιχθεί. Φροντίστε το θέμα τώρα για να μην χειροτερέψει η εικόνα του εαυτού του και δυσκολευτεί κι άλλο στο μέλλον.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v