Πώς να καθαρίσετε την καμινάδα

Πώς να καθαρίσετε την καμινάδα

Στο πλαίσιο της «ολικής επαναφοράς» που χρειάζεται το σπίτι με το πέρας του χειμώνα, πέρα από τη γενική καθαριότητα και ανανέωση που η νοικοκυρά θα αναλάβει για να υποδεχθεί το καλοκαίρι, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με τη «βρώμικη» δουλειά του καθαρισμού της καμινάδας του τζακιού. Δείτε γιατί είναι απαραίτητο να καθαρίζεται κάθε χρόνο η καμινάδα και πώς θα το κάνετε σωστά!

Η καμινάδα του τζακιού δεν χρειάζεται τόσο τακτικό καθάρισμα όσο η εστία, ενώ μπορείτε ανά διαστήματα να χρησιμοποιείτε τα βουρτσάκια, από τον εξοπλισμό του τζακιού, για να «τραβάτε» προς τα κάτω τυχόν στάχτες που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα. Ωστόσο, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ή στα δύο χρόνια (ανάλογα με την χρήση του τζακιού σας) ένας καλός καθαρισμός είναι απαραίτητος, αν δεν θέλετε να κινδυνεύσετε η καμινάδα σας να πιάσει φωτιά.

Διαβάστε εδώ πώς θα καθαρίσετε τέλεια την εστία του τζακιού.

Γιατί φωτιά; Γιατί πέρα από τα κατάλοιπα της στάχτης, στο εσωτερικό της καμινάδας συγκεντρώνεται και πίσσα, η οποία με τον καιρό κρυσταλλώνεται. Όταν, όμως, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες από τη φωτιά, η πίσσα αυτή γίνεται ένα μαλακό και εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποια καθαριστικά προϊόντα για καμινάδες (τόσο ειδικές βούρτσες όσο και σκόνες –δείτε εδώ και εδώ), ωστόσο δεν είναι εύκολη δουλειά να τα χρησιμοποιήσετε κατά μήκος όλης της καμινάδας (ειδικά η πρόσβαση στο πάνω μέρος της καμινάδας είναι και δύσκολη και επικίνδυνη). Μπορείτε να δοκιμάσετε να καθαρίσετε μόνοι σας την καμινάδα, χρησιμοποιώντας την ειδική βούρτσα, με επέκταση στο κοντάρι της. Αν και δεν είναι ό,τι πιο απλό, δείτε πώς θα το κάνετε στο πορακάτω video:

Εναλλακτικά, μία απλή και όχι ιδιαίτερα ακριβή λύση είναι να καλέσετε κάποιο συνεργείο καθαρισμού για καμινάδες που θα λύσει το πρόβλημα της κολλημένης πίσσας με την χρήση εξειδικευμένων προϊόντων για μηχανικό καθαρισμό τζακιού. Τα συνεργεία αυτά, φυσικά, μπορούν με επιπλέον κόστος να αναλάβουν τον συνολικό καθαρισμό του τζακιού σας.

Ενδεικτικά, για τον καθαρισμό της καμινάδας οι τιμές που θα βρείτε στην αγορά είναι περί τα 35-40 ευρώ, ενώ για πλήρη καθαρισμό της εστίας (με χρήση ειδικών καθαριστικών υγρών) υπολογίστε επιπλέον 70 ευρώ.

Για υπηρεσίες καθαρισμού τζακιού μπορείτε να απευθυνθείτε εδώ και εδώ.

Επιλέξτε, λοιπόν, τη λύση που σας βολεύει και μην ξεχνάτε: Ο καθαρισμός της καμινάδας είναι απαραίτητος για λόγους ασφάλειας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v