Πώς θα βάψετε τέλεια πασχαλινά αυγά: Οδηγίες και έξυπνα tips!

Πώς θα βάψετε τέλεια πασχαλινά αυγά: Οδηγίες και έξυπνα tips!

Ο καθένας μπορεί να βάψει κόκκινα πασχαλινά αυγά. Λίγοι, όμως, καταφέρνουν κάθε χρόνο να πετύχουν τέλειο χρώμα και μηδέν ραγίσματα! Δείτε οδηγίες βήμα-βήμα για το πώς θα βάψετε φέτος τα αυγά σας και προσέξτε τις συμβουλές που ακολουθούν, οι οποίες εγγυώνται ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες!

Τι θα χρειαστείτε

  • Καλά βρασμένα αυγά
  • Χαρτί κουζίνας
  • Ψηλά μπολ (για να χωρούν τα αυγά όταν τα βουτάτε)
  • Τρυπητή κουτάλα (για βούτηγμα αυγών)
  • Λευκό ξύδι
  • Βαφή για αυγά (στα χρώματα της επιλογής σας)
  • Χλιαρό νερό
  • Λάδι (όχι απαραίτητα ελαιόλαδο)

Τι θα κάνετε

Καταρχήν, για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια επιλέξτε μη τοξικές βαφές αυγών, οι οποίες να μην βάφουν τα αυγά ενώ αυτά βράζουν. Δηλαδή, βράστε πρώτα καλά τα αυγά και έπειτα βουτήξτε τα στη βαφή, ως εξής:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, 4 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί και τη βαφή αυγών. Ανακατεύετε πολύ καλά.

Τοποθετείτε τα βρασμένα αυγά σε δόσεις μέσα στην κατσαρόλα με το παραπάνω διάλυμα και τα αφήνετε εκεί για 3-5 λεπτά. Τα αυγά πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο της κατσαρόλας, όχι το ένα πάνω στο άλλο.

Τα τελευταία αυγά που θα τοποθετήσετε μέσα στην κατσαρόλα ίσως χρειαστούν 5 λεπτά για να βαφτούν εξίσου καλά με τα πρώτα, τα οποία μπορεί να είναι έτοιμα και σε 3 λεπτά.

Στη συνέχεια βγάζετε τα αυγά με την τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν πολύ καλά –μπορείτε να τα ακουμπήσετε στις χάρτινες αυγοθήκες τους.

Τέλος, φοράτε αδιάβροχα γάντια και γυαλίζετε τα αυγά με λίγο λάδι που θα στάξετε σε χαρτί κουζίνας.

Αν χρησιμοποιήσετε κάποια άλλου είδους βαφή που να χρωματίζει τα αυγά ενώ βράζουν, ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευασίας!

Χρήσιμες συμβουλές:

- Πλύνετε καλά τα αυγά πριν τα βράσετε.

- Επιλέξτε λευκά αυγά αν θέλετε έντονο, φωτεινό αποτέλεσμα στο χρώμα και σκουρόχρωμα αυγά αν θέλετε το χρώμα να «βγει» πιο βαθύ.

- Λένε ότι αν ρίξετε λίγο αλάτι στην κατσαρόλα ενώ βράζουν τα αυγά, προστατεύετε αυτά με το λεπτό τσόφλι από ράγισμα. Δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε!

- Αν κάποιο αυγό ραγίσει ενώ βράζει, βγάλτε το αμέσως από την κατσαρόλα, τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο για να μην φύγει το ασπράδι του, και ξαναβάλτε το μέσα στην κατσαρόλα για να βράσει καλά. Αν δεν θέλετε να βάψετε το συγκεκριμένο αυγό με την βαφή, για να μην «περάσει» η βαφή στο εσωτερικό του, μπορείτε να το στολίσετε με διαφορετικούς τρόπους.

Δείτε εδώ όμορφες εναλλακτικές ιδέες για βάψιμο αυγών.

- Μη βάζετε πολλά αυγά μαζί στην κατσαρόλα για να βράσουν, γιατί μπορεί να χτυπηθούν και να σπάσουν. Επίσης, το νερό δεν χρειάζεται να βράζει σε «δυνατή» φωτιά, ακριβώς για να αποφευχθεί το χτύπημα των αυγών.

- Φροντίστε τα βρασμένα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν βαφτούν.

- Αν τυχόν τα μπερδέψετε, για να ξεχωρίσετε τα άβραστα από τα βρασμένα αυγά, γυρίστε τα σαν σβούρα πάνω σε μια λεία επιφάνεια. Τα βρασμένα αυγά θα γυρίζουν γρήγορα και σταθερά, ενώ τα άβραστα αργά και ακανόνιστα.

- Τα βρασμένα αυγά δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από μία εβδομάδα και αυτό με την προϋπόθεση ότι ήταν φρέσκα όταν βάφτηκαν.

- Για να καθαρίσετε την κατσαρόλα από το χρώμα, μετά το βάψιμο, ρίξτε άσπρο ξύδι και μαγειρική σόδα, και τρίψτε με ένα σφουγγάρι. Στη συνέχεια μπορείτε να την πλύνετε κανονικά και με απορρυπαντικό.

v