Κορίτσι με επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο

Κορίτσι με επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο

Ερώτηση:

Γεια σας! Η κόρη μας είναι 8 χρονών και πάει στην Δευτέρα δημοτικού. Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: αρκετά συχνά μου παραπονιέται η δασκάλα της ότι γίνεται επιθετική προς τα άλλα παιδιά της τάξης της. Όταν συζητάω μαζί της και την ρωτάω γιατί το κάνει αυτό, μου απαντά ότι είτε την κορόιδεψαν, είτε της πείραξαν τα πράγματά της χωρίς να την ρωτήσουν. Έχω προσπαθήσει με άπειρους τρόπους να της εξηγήσω πως αυτός ο τρόπος δεν είναι σωστός για να λύνουμε τις διαφορές μας, πως όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα το συζητάμε ή ζητάμε βοήθεια από την δασκάλα, εφόσον είμαστε στο σχολείο. Εκείνη επιμένει να λύνει τις διαφορές της μόνη της. Έχω δοκιμάσει τον διάλογο, έχω δοκιμάσει την στέρηση, την τιμωρία και δυστυχώς τρείς φορές βγήκα τελείως από τα ρούχα μου και τη μάλωσα σε έντονο ύφος. Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι το μεσημέρι που θα πάω να την πάρω από το σχολείο, εάν θα μου κάνουν παράπονα ή όχι. Μαθησιακά προβλήματα δεν έχει, το αντίθετο η δασκάλα μου λέει ότι είναι η καλύτερη μαθήτρια της τάξης, με κλίση στα μαθηματικά. Όλες αυτές τις συμπεριφορές τις βγάζει μόνο στο σχολείο. Με άλλα παιδιά σε πάρτι, στο σπίτι μας με φίλους, ξαδέλφια της κ.λ.π. δεν έχω παρατηρήσει ποτέ κάτι ακραίο! Στο σπίτι κάποιες φορές θυμώνει υπερβολικά όταν δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει να κάνει. Τότε την αφήνω να ξεθυμάνει και μετά την συζητάω. Έτσι είναι πάντα πιο δεκτική, ενώ εάν προσπαθήσω να της μιλήσω εκείνη την ώρα πηγαίνει κόντρα συνεχώς. Επίσης, δεν κλαίει εύκολα. Συνήθως κλαίει όταν θα νευριάσει πάρα πολύ από τα νεύρα της. Πώς μπορώ να την βοηθήσω να διαχειριστεί τα νεύρα της και πώς γίνεται να έχει τόσα νεύρα σε τόσο μικρή ηλικία; Στο σπίτι μας, με τον σύζυγο, δεν μαλώνουμε ποτέ, ούτε με το φιλικό μας περιβάλλον, συγγενικό κ.λ.π. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού μπορεί να έχει αντιγράψει αυτή την συμπεριφορά και πώς μπορώ ουσιαστικά να την βοηθήσω πριν την απομονώσουν τα παιδιά του σχολείο της. Η συμβουλή σας θα μου ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη. Σας ευχαριστώ πολύ! 

Απάντηση:
Η κόρη σας φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολία στο σχολείο. Υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί να δέχεται κοροϊδευτικά σχόλια; Τα παιδιά μπορεί να γίνουν πολύ σκληρά και αυτό συνήθως γίνεται πιο εμφανές στο σχολείο. Η κόρη σας έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που την διαφοροποιεί; Για ποιο λόγο την κοροϊδεύουν; Αρχικά διερευνήστε το γιατί κι αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για αυτό έτσι ώστε να μην την τραυματίζουν με σχόλια. Δυστυχώς δεν αναφέρετε γιατί την κοροϊδεύουν κι έτσι δεν μπορούμε να απευθύνουμε το ζήτημα ως προς το αντικείμενο για το οποίο την κακοποιούν λεκτικά. Βρείτε το και πιάστε το από εκεί.

Το πρόβλημά σας χρειάζεται να είναι το τι είναι αυτό που πληγώνει την κόρη σας και όχι τι θα σας πει η δασκάλα. Χάνετε την ουσία του θέματος. Κάτι πληγώνει την κόρη σας. Την ρωτήσατε για τα συναισθήματά της ή μόνο την μαλώνετε χωρίς να ακούτε το πώς νιώθει; Μιλήστε μαζί της για το πώς νιώθει και πάρτε ρόλο εσείς για την προστασία της. Μιλήστε με τους γονείς των παιδιών που την πειράζουν. Βοηθήστε το παιδί σας. Αυτή την στιγμή είστε απέναντί της. Πηγαίνετε δίπλα της και μπείτε στην θέση της. Προστατέψτε την από αυτό που την βασανίζει. Ασχοληθείτε ενεργά και μην σκέφτεστε τι θα σας πουν στο σχολείο. Βρείτε τους γονείς των παιδιών που την πειράζουν. Η λεκτική βία που της ασκούν δεν διαφέρει από την σωματική. Μπείτε στον ρόλο σας και πάρτε ευθύνη.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v