Μπορώ να αποκτήσω άλλο παιδί φυσιολογικά;

Μπορώ να αποκτήσω άλλο παιδί φυσιολογικά;

Ερώτηση:

Πριν από δυο χρόνια απέκτησα ένα παιδάκι, με φυσιολογικό τρόπο. Βέβαια, είχα κάνει πιο πριν και μια ανεπιτυχή εξωσωματική (λόγω χαμηλής AMH, η τιμή της ήταν 5 και δεν είχα ανταπόκριση στα φάρμακα). Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να αποκτήσω άλλο παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή πρέπει να κάνω εξωσωματική; Να σας πω ότι όλες οι άλλες εξετάσεις μας ήταν καλές. 

Απάντηση:

Εφόσον πριν δύο χρόνια μείνατε έγκυος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορείτε να μείνετε πάλι έγκυος σύντομα και να κάνετε τα επόμενα παιδιά σας. Από εκεί και ύστερα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει επίσης ότι έχει εμφανιστεί κάποια παθολογία, κάποιο κρύωμα έχει κλείσει τις σάλπιγγες, οτιδήποτε, και δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Οπότε πρώτα απ'όλα για να απαντηθεί το ερώτημά σας θέλει εξετάσεις, θέλει σαλπιγγογραφία καινούργια, θέλει ορμονικές εξετάσεις, θέλει μία εκτίμηση, δηλαδή, από κάποιον ειδικό σε θέματα γονιμότητος για να σας απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Εύχομαι καλή επιτυχία.

* Ο Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v