Μ. Τετάρτη η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Μ. Τετάρτη η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων

Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, θα καταβληθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων, που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το επίδομα θα λάβουν οι 669.702 δικαιούχοι που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται στα 136.817.889 ευρώ.

Το ποσό του επιδόματος

Το ποσό του πρώτου αυτού επιδόματος θα είναι ίσο με αυτό που θα λάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο του 2014, με βάση τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Για την απόδοση του πρώτου τριμήνου δεν προαπαιτείται η υποβολή εντύπου Α21, με βάση τη νέα κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της κοινής υπουργικής απόφασης, η προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από τον δικαιούχο.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκαταβλήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που καταβάλλει τα επιδόματα.

Επίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της υποβολής του Ε1 ήδη από τις 20 Μαρτίου 2014, ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2014.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος TaxisNet και αφού έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).

Όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χορήγηση Οικογενειακών Επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους.

Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

v