Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και ποιοι είναι οι αδικημένοι

Κοινωνικό Μέρισμα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και ποιοι είναι οι αδικημένοι

Ως την Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης κοινωνικού μερίσματος.

 

Στην ηλεκτρονική φόρμα (www.gsis.gr) οι φορολογούμενοι θα καλούνται να δηλώσουν τα απολύτως απαραίτητα: Oνοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατοικίας, πλήθος φορολογουμένων που συνοικούν και βέβαια τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το επίδομα.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr προβλήματα και αδικίες θα υπάρξουν με τα φιλοξενούμενα άτομα αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογίζεται και το εισόδημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου τον οποίο τον φιλοξενεί και όχι μόνο του δικαιούχου. Αυτή την λεπτομέρεια κρύβει η υπουργική απόφαση για το μέρισμα. Έτσι για παράδειγμα, σε έναν νέο άνεργο φιλοξενούμενο στο σπίτι των γονέων του θα υπολογιστεί και το εισόδημα των γονέων του και όχι μόνο το δικό του

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογα με το πότε θα γίνει η αίτηση το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε τρεις φάσεις.

Ποιοι είναι δικαιούχοι; Όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 650.000 νοικοκυριά.

Ποια είναι τα κριτήρια; Ξεκινούν από 6.000 ευρώ φορολογητέου εισοδήματος (πραγματικό ή τεκμαρτό) και 125.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας, με προσαύξηση αυτών ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Το εισοδηματικό όριο των 6.000 ευρώ ισχύει για άγαμους και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας των 125.000 ευρώ ισχύει επίσης για τον άγαμο, ενώ για το ζευγάρι αυξάνεται σε 200.000 ευρώ. Έτσι για οικογένεια με δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ.

Ποια εισοδήματα μετράνε; Αυτά που δηλώθηκαν πέρυσι στις φορολογικές δηλώσεις, άρα τα εισοδήματα του 2012. Το ίδιο ισχύει και για την ακίνητη περιουσία. Προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις ακινήτων του περασμένου έτους.

Μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία: Λαμβάνεται ειδική μέριμνα. Για μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρία άνω του 67% το εισοδηματικό κατώφλι ορίζεται στα 8.000 ευρώ. Όταν στην οικογένεια υπάρχει παιδί με αναπηρία άνω του 67%, προβλέπεται επιπλέον προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου κατά 1.000 ευρώ.

Άνεργοι: Για τους μακροχρόνια άνεργους, επίσης θα ληφθούν υπ' όψιν τα εισοδήματα του 2012, μηδενίζοντας όμως τα εισοδήματα από εξαρτημένη εργασία. Για τους νέους άνεργους εντός του 2013, μετά τις 30 Ιουνίου οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φέτος, θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος δικαιούχων.

Πόσο είναι το επίδομα; Ξεκινά από 500 ευρώ για τον άγαμο και διευρύνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών φτάνοντας τα 833 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά. Γενικά οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν ότι η ενίσχυση ξεκινά από 500 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 83,3 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά δικαιούται επίδομα 1.000 ευρώ.

Πότε θα καταβληθεί; Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, όσοι υποβάλουν αιτήσεις έως το τέλος Απριλίου, θα δουν το επίδομα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έως τις 10 Μαΐου.

Τι θα ισχύσει για τους ανασφάλιστους; Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί ορίζουν ότι δικαιούνται παροχή ασθενείας έως τις 28-2-2015 οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή συνεχίζουν ανασφάλιστοι σε άλλον φορέα την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εφόσον το μέσο ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα στο διάστημα 2011-2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ και οι οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν τα έτη 2011-2013. Η κάλυψη ασθενείας αφορά και τα μέλη των οικογενειών τους, ενώ με αντίστοιχα κριτήρια παρέχεται κάλυψη ασθενείας και σε ασφαλισμένους του τομέα μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων καθώς και σε υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v