Τι να λέτε (και να μη λέτε) σε μία φίλη με πρόβλημα γονιμότητας

Τι να λέτε (και να μη λέτε) σε μία φίλη με πρόβλημα γονιμότητας

Οι άνθρωποι περνούν από διάφορες δοκιμασίες στην πορεία της ζωής –κάποιες από αυτές είναι πιο επίπονες από άλλες. Κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν σύντροφο, άλλοι παλεύουν με κάποια ασθένεια, αλλά χάνουν αγαπημένα πρόσωπα σε νεαρή ηλικία. Από όλες αυτές τις δοκιμασίες η υπογονιμότητα είναι συνήθως η πιο παρεξηγημένη.

Για ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας, κάθε μήνας που περνά χωρίς την εμφάνιση της πολυπόθητης δεύτερης ροζ γραμμούλας στο τεστ εγκυμοσύνης, αποτελεί έναν μικρό θάνατο. Τον θάνατο της ελπίδας, των ονείρων και της πιθανότητας ερχομού ενός μωρού, που θα έχει τα μάτια της μαμάς και τη μύτη του μπαμπά!

Τα υπογόνιμα ζευγάρια βιώνουν τον δικό τους, ιδιαίτερο πόνο, τον οποίον όσοι έχουν (ή δεν θέλουν) παιδιά δε μπορούν να γνωρίζουν. Είναι, λοιπόν, συχνά δύσκολο να πεις κάτι «σωστό» στα άτομα αυτά, για να τα κάνεις να νιώσουν καλύτερα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστή συμβουλή ή κατάλληλες λέξεις, ωστόσο μπορείτε να λάβετε υπ'όψιν τα παρακάτω πριν ξεκινήσετε κάποια σχετική συζήτηση με την αγαπημένη σας φίλη:

Περιμένετε να μιλήσει εκείνη πρώτα

Αν ξέρετε ότι η φίλη σας αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας, μην ξεκινήσετε εσείς τέτοια συζήτηση –περιμένετε να το κάνει εκείνη. Μπορεί να υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα όταν, για παράδειγμα, αρχίζει ξαφνικά να αποφεύγει δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με παιδιά ή δείχνει λιγότερο ενδιαφέρον σε παιδικά θέματα, τα οποία παλιότερα την απασχολούσαν. Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουρη είστε ότι η φίλη σας αντιμετωπίζει ή όχι κάποιο πρόβλημα, συνεχίστε να φέρεστε φυσιολογικά μέχρι να νιώσει έτοιμη να σας μιλήσει.

Μην αμφισβητείτε τις μεθόδους των ειδικών

Όταν η φίλη σας αποφασίσει να ανοιχτεί και να σας μιλήσει γι'αυτό το ευαίσθητο θέμα, μην αρχίσετε να απαριθμείτε όλες τις πιθανές μεθόδους που μπορεί να δοκιμάσει για να μπορέσει να τεκνοποιήσει. Η διαδικασία που συνιστούν οι γυναικολόγοι διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Κάποια ζευγάρια ξεκινούν νωρίς διαδικασίες τεχνητής γονιμοποίησης, άλλα δεν έχουν τα χρήματα για να το κάνουν. Με τον πάροδο του χρόνου ένα από τα τρία θα συμβεί: Το ζευγάρι θα αποκτήσει παιδί, το ζευγάρι θα σταματήσει να προσπαθεί και δεν θα αποκτήσει παιδί ή θα αναζητήσει άλλους δρόμους για να αποκτήσει παιδί, π.χ. θα υιοθετήσει.

Σταματήστε να παραπονιέστε για την εγκυμοσύνη σας

Είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο για τη φίλη σας να σας βλέπει έγκυο, ενώ εκείνη δεν μπορεί –ακόμα χειρότερο να σας ακούει να παραπονιέστε. Το πιθανότερο είναι πως, όταν εσείς παραπονιέστε για τις ναυτίες σας, εκείνη σκέφτεται: Με τα χαράς θα έκανα εμετό για εννέα συνεχόμενους μήνες, αν αυτό σήμαινε ότι θα γίνω μαμά! Πριν, λοιπόν, αρχίσετε να γκρινιάζετε για τις ραγάδες σας, σκεφτείτε σε ποιον μιλάτε και πώς μπορεί να νιώθει.

Μην υποτιμάτε τη μητρότητα

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το να λένε στους φίλους τους, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά, πόσο τυχεροί είναι -επειδή τα παιδιά τους έχουν τρελάνει, επειδή τα έξοδα δεν καλύπτονται με τίποτα ή επειδή φαντάζονταν πως το να είσαι γονιός είναι εύκολο- τους βοηθούν. Το υπογόνιμο ζευγάρι που θα ακούσει αυτά θα σκεφτεί ότι υποτιμάτε το ότι είστε γονείς, επειδή... είστε! Θα νιώσει, λοιπόν, πικρία, απογοήτευση και ζήλια.

Θυμηθείτε τη φίλη σας την Ημέρα της Μητέρας

Η Ημέρα της Μητέρας για τις τυχερές που έχουν παιδιά είναι ημέρα γιορτής. Για κάποιες άλλες γυναίκες, όμως, είναι μια επίπονη υπενθύμιση ότι ίσως δεν γίνουν ποτέ μαμάδες. Έτσι, την ημέρα εκείνη στείλτε στη φίλη σας μία κάρτα ή λουλούδια, λέγοντάς της πόσο την αγαπάτε και ότι δεν είναι μόνη της. Άλλωστε, πιθανότατα αυτό είναι και το μόνο που θέλει –να ξέρει ότι δεν είναι μόνη της, ότι μπορεί να σας μιλήσει, ακόμα κι αν δεν έχετε τίποτα να της πείτε.

Πηγή: Familyshare

v