Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναϊό MERS

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κοροναϊό MERS

Με αφορμή το περιστατικό με τον Έλληνα ταξιτζή, ο οποίος τελικά δεν πάσχει από τον κοροναϊό, κρίσιμα στοιχεία για τον συγκεκριμένο ιό και τον πραγματικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων δίνουν 14 ερωτήσεις και απαντήσεις των επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Αρνητικά είναι τελικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη τον 69χρονο ασθενή που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον κοροναϊό mers. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν ωστόσο την εξέλιξη της υγείας των 73 ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο ασθενή. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε όλες τις πληροφορίες προκειμένου να υπάρχει η σωστή πρόληψη και ενημέρωση γύρω από τον θανατηφόρο ιό. 

Τι είναι ο νέος κοροναϊός;

Ο νέος κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν τo κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Παρόλα αυτά, ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί;

Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή/και θάνατο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη πολύ περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν.

Πώς μεταδίδεται;

Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε πώς έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό όσοι έχουν νοσήσει. Η διερεύνηση όμως των κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να προσδιοριστεί ποια είναι η πηγή του ιού, ποιοι τύποι έκθεσης οδηγούν στη μόλυνση, ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης, ποια είναι η κλινική εικόνα και η πορεία της νόσου.

Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο;

Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί δύο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει, αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό – μέλος της οικογένειας.

Υπάρχει εμβόλιο για το νέο κοροναϊό;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Ποια είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κοροναϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης, η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα:

Υγιεινή χεριών: Πλένετε τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής. Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους. Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε καθαριστικά χειρών βασισμένα στο οινόπνευμα.

Υγιεινή του Αναπνευστικού: Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Πηγή: iatronet.gr

v