Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας!

Διασκεδαστικές δραστηριότητες για να περνάτε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας!

Μπορεί η καθημερινότητά μας να είναι έντονη και πιεστική, ωστόσο τα χόμπι οφείλουν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της, μιας και εκτονώνουν το άγχος, δημιουργούν συναισθήματα χαράς και ευφορίας, ενισχύουν την δημιουργικότητα και αποτελούν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Τι γίνεται, όμως, όταν ο χρόνος για το χόμπι μειώνει τον χρόνο με το παιδί; Αντί ο χρόνος που αφιερώνετε εσείς και τα παιδιά σας στα διαφορετικά χόμπι σας να είναι ξεχωριστός, γιατί δεν δοκιμάζετε να τα συνδυάσετε; Δείτε πώς:

Κηπουρική

H κηπουρική είναι μια δραστηριότητα που προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους αισθήματα ευφορίας. Η επαφή με την φύση, το άγγιγμα των φυτών, οι υπέροχες μυρωδιές, ο κύκλος της ζωής... είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που γοητεύουν ενήλικες αλλά και μικρό παιδάκια.

Αν είστε λάτρης της φύσης και θέλετε να ασχοληθείτε με την κηπουρική, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στο να φτιάξετε έναν μικρό λαχανόκηπο! Αγοράστε εργαλεία κηπουρικής, κατάλληλα για παιδιά. Κάντε έναν προγραμματισμό και συμπεριλάβετέ τα σε όλες τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν προκειμένου να ετοιμαστεί ο μικρός σας κήπος. Διαλέξετε κάποια φυτά και ορίστε τα παιδιά υπεύθυνα για αυτά! Μπορείτε να φτιάξετε και διάφορες χειροτεχνίες με το όνομα του κάθε φυτού! Η δική σας ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί έτσι να μοιραστεί, μιας και εσείς θα ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας λουλούδια (και θα μεγαλώσετε κάποια λαχανικά που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας), αλλά και τα παιδιά θα μάθουν τι τρώνε, με διασκεδαστικό και υγιεινό τρόπο.

Βόλτα σε μουσεία ή εικαστικές εκθέσεις

Η επαφή με την τέχνη είναι ό,τι πιο δημιουργικό μπορεί να συναντήσει ένα παιδί από την παιδική του ηλικία. Οξύνει τον νου και την κριτική σκέψη, διευρύνει την φαντασία και βάζει τα θεμέλια για να να χτιστεί μια ευγενική και καλλιτεχνική φύση. Αυτό μόνο που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι να μην γίνει με... καταναγκαστικό τρόπο, όσο κι αν εκείνοι είναι λάτρεις της τέχνης! Είναι καλό να προσεγγίσετε το παιδί ανάλογα με την προσωπικότητά του και να βρείτε τι είναι αυτό που μπορεί να το αγγίζει και να το εκφράζει περισσότερο.

Κάντε το με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο, χρησιμοποιώντας παράλληλα κάποιες κούκλες ή σχέδια που μπορεί να κάνουν την τέχνη πιο κατανοητή στο ηλικιακό του πλαίσιο. Κάντε βόλτα σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και σε εκθεσιακούς χώρους που μπορεί να του εξιτάρουν την φαντασία και να το κάνουν να ενθουσιαστεί περισσότερο με αυτό το πιο... κουλτουριάρικο χόμπι! Μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να απολαύσετε το δικό σας χόμπι παρέχοντας ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο στο παιδί. 

Κολύμπι

Τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται για το νερό, γι' αυτό η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που συνήθως προτιμούν. Το έχουν στο μυαλό τους σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα που έχει να κάνει με το παιχνίδι, ενώ το αγαπούν ακόμα περισσότερο αν το αγαπάτε και εσείς. Εκτός του ότι αρέσει στα παιδιά, η κολύμβηση προσφέρει ένα σωρό πλεονεκτήματα τα οποία αξίζει να αναλογιστείτε πριν ενθαρρύνετε το παιδί να την ξεκινήσει. Το παιδί μαθαίνει να πειθαρχεί στους κανόνες και τα όρια που βάζει ο προπονητής, κοινωνικοποιείται και ανακαλύπτει τις δυνατότητές του. Η κολύμβηση, επίσης, γυμνάζει όλο το σώμα καθώς στην άσκηση συμμετέχουν όλες οι μυϊκές ομάδες.

Εάν σας αρέσει να κολυμπάτε και θέλετε να συνδυάσετε το χόμπι σας με τον χρόνο του παιδιού σας, τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γραφτείτε μαζί σε ένα κολυμβητήριο. Εσείς μπορείτε να αθληθείτε στην μεγάλη πισίνα και το παιδί να κάνει την προπόνησή του σε μια μικρότερη, με την επίβλεψη των γυμναστών. Μπορεί να μην περνάτε ακριβώς όλη την ώρα μαζί, θα μοιραστείτε όμως όλη την προετοιμασία και την χαρά, καθώς και τις εντυπώσεις μετά το κολύμπι. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να αξιοποιήσετε ιδανικά την ώρα σας. 

Μουσικές δραστηριότητες 

Αν ασχολήστε ενεργά με τη μουσική, π.χ. με κάποιο μουσικό όργανο, για να "παίξετε μουσική" με παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να πειραματιστείτε με το ίδιο σας το σώμα, όπως με παλαμάκια ή χτυπήματα των ποδιών. Ηχητικά παιχνίδια μπορείτε να κάνετε με απλά αντικείμενα, όπως είναι οι εφημερίδες, τα μπουκάλια, τα κουτάλια κ.λ.π. Το νερό αποτελεί, επίσης, ιδανικό στοιχείο για παιχνίδι με ήχους και αρέσει πολύ στα παιδιά, καθώς μπορούν να παράγουν πλήθος ήχων, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως λεκάνες, κούπες, κουβαδάκια κ.α.

Για παιδί μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να συνδυάσετε την δική σας αγάπη για την μουσική φέρνοντας το παιδί σε επαφή με κάποιο μουσικό όργανο (π.χ. κιθάρα, φλογέρα κ.λ.π) ή να του μάθετε τα βασικά στο όργανο που εσείς παίζετε. Μπορείτε να αφιερώστε, δηλαδή, κάποια ώρα της ημέρας για να εξασκήστε εσείς στο όργανο, αφήνοντας παράλληλα χώρο στο παιδί να σας παρατηρεί και δίνοντάς του να καταλάβει αυτό που κάνετε. Στη συνέχεια μπορείτε να αφήσετε και εκείνο να παίξει το δικό σας ή το δικό του όργανο και ίσως να επιχειρήσετε να κάνετε ένα μικρό συγκρότημα μαζί, συνδυάζοντας τους δυο ήχους. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι επαγγελματικό, σίγουρα όμως θα σας διασκεδάσει. Άλλωστε, με τον τρόπο αυτόν θα κρίνετε αν έχει έρθει η ώρα να γράψετε το παιδί στο ωδείο!

Ανάγνωση βιβλίων

Η ανάγνωση βιβλίων είναι σημαντικό να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, μιας και ενισχύεται έτσι η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Το βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία αλλά και στην σκέψη του παιδιού, καθώς η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις του επιτρέπουν να ονειρευτεί και να σκεφτεί. Η ανάγνωση παιδικών βιβλίων δίνει στο παιδί μια ακόμα δυνατότητα: Να αναπτύξει καλύτερα τις γλωσσικές του ικανότητες και να χτίσει γερά θεμέλια πάνω στα οποία, στη συνέχεια, θα στηριχθούν οι ικανότητές του.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, εάν είστε βιβλιοφάγος, είναι να ορίσετε μία ή δύο ώρες μέσα στη μέρα, κατά τις οποίες σε μια πολύ όμορφη γωνιά θα μπορείτε να διαβάζετε εσείς το δικό σας βιβλίο και το παιδί το δικό του. Μπορείτε, μάλιστα, να συνοδεύετε την δραστηριότητά σας με κουλουράκια και χυμό! Στη συνέχεια, μπορείτε να συζητάτε με το παιδί για αυτά που έχετε διαβάσει, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν τον εποικοδομητικό διάλογο. Αφήστε το παιδί να σας πει τις εντυπώσεις του και εσείς περιγράψτε με απλά λόγια την ιστορία που διαβάζετε. Αυτό θα εξιτάρει ακόμη περισσότερο την φαντασία του παιδιού και θα ενισχύσει τις γνώσεις του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v