Τραχηλική βλέννη: Δείτε πώς είναι στις πιο γόνιμες ημέρες σας

Τραχηλική βλέννη: Δείτε πώς είναι στις πιο γόνιμες ημέρες σας

Δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσει μια γυναίκα πότε ακριβώς πρέπει να κάνει σεξ προκειμένου να επιτύχει την πολυπόθητη σύλληψη και να αποκτήσει μωράκι. Ξέρετε ότι πρέπει να έχετε ωορρηξία, αλλά πότε ακριβώς έχετε; Παρόλο που τυπικά η ωορρηξία πραγματοποιείται 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο, ο αριθμός αυτός μπορεί να κυμαίνεται από γυναίκα σε γυναίκα και η ακρίβεια, αν θέλετε να μείνετε έγκυος, είναι απαραίτητη!

Στα φαρμακεία θα βρείτε τεστ ωορρηξίας, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να υπολογίσουν πότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Όπως, μάλιστα, λέει και ο μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος κ. Αλέξανδρος Αρμενιάκος, "μία γυναίκα με σταθερή περίοδο, μπορεί να υπολογίσει πότε έχει ωορρηξία και να το διασταυρώσει χρησιμοποιώντας ένα μόνο τεστ ωορρηξίας κάθε μήνα. Η γυναίκα με ασταθή κύκλο, όμως, ίσως χρειαστεί περισσότερα τεστ ανά μήνα, ανάλογα με το πότε περίπου μπορεί να έχει ωορρηξία".

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος για να ελέγχεται η ωορρηξία μιας γυναίκας, παρατηρώντας την τραχηλική της βλέννη. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιούνταν πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν οι κολπικοί υπέρηχοι, είτε από γιατρούς είτε από μαίες, προκειμένου να βοηθήσουν μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Στις μέρες μας αποτελεί έναν μη επιστημονικό τρόπο για να καταλάβει η γυναίκα, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα (π.χ. πόνος αριστερά ή δεξιά στην κοιλιά, αέρια, συχνοουρία, ίσως και λίγο αίμα), ότι κάνει ωορρηξία.

Ο κ. Αρμενιάκος επισημαίνει ότι, καθώς κάθε γυναίκα έχει διαφορετικό pH κόλπου και διαφορετικά επίπεδα βακτηρίων, είναι πιθανό να εκκρίνει διαφορετικές ποσότητες βλέννης: "Υπάρχουν γυναίκες που ακόμα και στην ωορρηξία δεν είναι ιδιαίτερα υγρές, ενώ άλλες που είναι υγρές καθ'όλη την διάρκεια του κύκλου, άρα πιθανώς να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αν αυτό που νιώθουν είναι ωορρηξία".

Σε κάθε περίπτωση, η υφή και η μορφή της τραχηλικής βλέννης αλλάζει σε κάθε φάση του κύκλου. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές φάσεις εκκρίσεων: Γόνιμη, πολύ γόνιμη, μη γόνιμη και καθόλου γόνιμη. Αν τις ημέρες που υπολογίζετε να έχετε ωορρηξία φορέσετε ένα μαύρο εσώρουχο πιθανώς να μπορέσετε να διακρίνετε, παρατηρώντας τη βλέννη, πότε είστε πολύ γόνιμη και να αυξήσετε έτσι τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος!

Φάση 1η: Τραχηλική βλέννη σα νερό = Γόνιμη

Σύμφωνα με τον κ. Αρμενιάκο, οι περισσότερες γυναίκες, το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα είναι «στεγνές». Στη συνέχεια, όσο πλησιάζει η στιγμή της ωορρηξίας και αρχίζουν να αυξάνονται τα οιστρογόνα, ταυτόχρονα αυξάνονται και τα «υγρά» της γυναίκας, τα οποία έχουν μορφή «νερουλή». Η μορφή αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη, μετά την μορφή της πολύ γόνιμης βλέννης που θα δείτε παρακάτω. Είναι, λοιπόν, αρκετά καλή για να βοηθήσει το σπέρμα να εισχωρήσει, αλλά όχι άριστη. Θα καταλάβετε, λοιπόν, ότι είστε στη φάση αυτή αν η τραχηλική βλέννη στάζει σα νερό ή γλυστρά από το δάχτυλά σας.

Φάση 2η: Τραχηλική βλέννη σαν ασπράδι αυγού = Πολύ γόνιμη

Η πιο γόνιμη φάση της βλέννης σας, την οποία αν έχετε ομαλό κύκλο 28 ημερών θα παρατηρήσετε από την 11η έως την 13η ημέρα, μπορεί να περιγραφεί ως ασπράδι ωμού αυγού, λόγω της ελάστινης υφής και του διαυγούς χρώματός της. Η υφή αυτή είναι η ιδανική για να οδηγήσει το σπέρμα στο ωάριο. Αν, λοιπόν, την αναγνωρίσετε φροντίστε να κάνετε σεξ άμεσα! Ο κ. Αρμενιάκος λέει ότι "ένα 24ωρο πριν και ένα 24ωρό μετά την ωορρηξία η γυναίκα έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να μείνει έγκυος".

Φάση 3η: Κρεμώδης, οπάκ τραχηλική βλέννη = Μη γόνιμη

Όταν η ωορρηξία θα έχει ολοκληρωθεί μπορεί να δείτε την τραχηλική βλέννη σας να αποκτά πιο οπακ και κρεμώδη μορφή –σαν υδαρή κρέμα χεριών. Μάλιστα, δεν θα έχει την ελάστινη μορφή του τζελ, αλλά θα διασπάται εύκολα. Η υφή αυτή δεν βοηθά το σπέρμα να εισχωρήσει, αλλά στην φάση αυτή δεν έχει σημασία, αφού δεν θα υπάρχουν ωάρια για να γονιμοποιηθούν.

Φάση 4η: Θολή, κολλώδης τραχηλική βλέννη = Καθόλου γόνιμη

Αυτή είναι η τελευταία φάση του κύκλου σας, ακριβώς πριν σας έρθει περίοδος. Η υφή της βλέννης είναι παχιά, κολλώδης και θολή και κάνει αδύνατη την είσοδο για το σπέρμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από μολύνσεις το ενδομήτριο. Η φάση αυτή δεν είναι καθόλου γόνιμη. Η βλέννη στο στάδιο αυτό περιγράφεται συχνά σαν να έχει την υφή κόλλας στικ.

Το εργαλείο του Mama365 "Υπολογισμός Ωορρηξίας" θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο να γνωρίζετε πότε είστε γόνιμη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v