Πώς να διαχειριστείτε το υπερκινητικό παιδί!

Πώς να διαχειριστείτε το υπερκινητικό παιδί!

Το να είσαι μαμά είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο. Το να είσαι μαμά ενός υπερκινητικού παιδιού συνήθως είναι εξαντλητικό! Όλα τα παιδιά είναι από την φύση τους ενεργητικά και αγαπούν την περιπέτεια. Τους αρέσει να τρέχουν, να βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους, να γελούν και να ουρλιάζουν. Οι αντοχές, όμως, των γονιών δεν ανταποκρίνονται πάντα στις φυσικές αυτές ανάγκες των παιδιών.

Δεν είστε λίγες οι μαμάδες που μας λέτε συχνά ότι τα παιδιά σας είναι υπερδραστήρια: Ότι δεν μπορούν να κάτσουν σε ένα μέρος ούτε για μια στιγμή, ότι δεν τους φτάνουν τα αμέτρητα παιχνίδια τους για να απασχοληθούν, ότι διαρκώς τρέχουν πάνω-κάτω σε όλο το σπίτι φωνάζοντας. Υπάρχουν μέρες που κάποιες μαμάδες απλά ανυπομονούν να έρθει η ώρα του ύπνου, για να σταματήσει όλη αυτή η ένταση και το κυνηγητό! Υπάρχουν και πιο δύσκολες μέρες που κάποιες μαμάδες απλά καταρρέουν από την υπερένταση, τις πιάνουν κλάματα και νιώθουν ακόμα και τύψεις που δεν έχουν την απαιτούμενη ενέργεια για να κάνουν διαρκώς χαρούμενο το παιδί τους.

Τα καλά νέα είναι ότι αν είστε μία από αυτές τις μαμάδες... δεν είστε μόνες! Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι, καθώς είναι αδύνατο να συμβαδίζετε πάντα με την υπερκινητικότητα του παιδιού σας, υπάρχουν τρόποι να την διαχειρίζεστε άκοπα και να περνάτε έτσι όλοι καλά!

Χώρος και χρόνος για κίνηση!

Το υπερκινητικό παιδί έχει ανάγκη από κίνηση και σωματική εκτόνωση! Χρειάζεται να περνά καθημερινά αρκετό χρόνο σε μέρη όπου μπορεί να τρέξει ελεύθερα. Η καθημερινή επίσκεψη σε κάποιο πάρκο ή γήπεδο είναι ιδανική, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για να έχετε και εσείς την ευκαιρία να ασκηθείτε.

Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, μπορείτε να έχετε μαζί και το καροτσάκι του, ώστε ακόμα κι αν κουραστεί να συνεχίσετε την βόλτα σας με το καροτσάκι, σε ηπιότερους πλέον ρυθμούς. Αλλά και μέσα στο σπίτι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να εκτονωθεί σωματικά, π.χ. τοποθετώντας στο πάτωμα μικρά μαξιλάρια ως εμπόδια, για να πηδά από πάνω τους ή βάζοντάς του δυνατά την αγαπημένη του μουσική για να χορεύει! Σκοπός, σε κάθε περίπτωση, είναι να μάθετε στο παιδί να διοχετεύει την ενέργειά του σε κάτι ευχάριστο αλλά και δημιουργικό, σε μία δραστηριότητα που ενδεχομένως να του μάθει και κάτι και που θα αποτελεί διέξοδο για εκείνο καθώς θα μεγαλώνει.

Αφιερώστε του αποκλειστικό χρόνο

Μερικές φορές τα παιδιά λειτουργούν υπερκινητικά μόνο και μόνο για να κερδίσουν την προσοχή των γονιών. Βαριούνται εύκολα τα παιχνίδια τους και έτσι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να παίξουν μαζί μας. Βρείτε, λοιπόν, λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το παιδί, χωρίς να σας αποσπά κάτι άλλο την προσοχή. Αφήστε, λοιπόν, για λίγο τις υπόλοιπες δουλειές, χαμηλώστε τα τηλέφωνα και διαβάστε του ένα βιβλίο, παίξτε με τα αυτοκινητάκια του ή ντύστε της κούκλες της. Θα δείτε πως ύστερα από λίγο, που θα σας έχει «χορτάσει», το παιδί θα είναι πιο ήρεμο.

Προσέχετε τι τρώει

Υπάρχουν τροφές που εκτινάσσουν την ενέργεια του παιδιού. Ειδικά εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, οι οποίες μπορεί να διεγείρουν το παιδί σε τρομακτικό βαθμό! Σκεφτείτε, λοιπόν, κατά πόσο το παιδί καταναλώνει πολλή ζάχαρη καθημερινά (μήπως πίνει πολλούς συμπυκνωμένους χυμούς; Μήπως τρώει πολλές καραμέλες;). Προσπαθήστε να μειώσετε την πρόσληψη σακχάρων από το παιδί και αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα. Άλλωστε, και οι παιδίατροι τονίζουν ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού η κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να είναι πολύ περιορισμένη.

Κοιμάται αρκετά;

Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετές ώρες καθημερινά –τουλάχιστον 10 ώρες βραδινού ύπνου αν είναι άνω των 2 ετών. Η έλλειψη ύπνου κάποια παιδιά τα κουράζει και τα κάνει να κοιμούνται αρκετά το μεσημέρι, σε κάποια άλλα παιδιά, όμως, προκαλεί ακόμα περισσότερη υπερένταση και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά.

Αγαπάτε το παιδί σας!

Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το παιδί σας, τόσο καλύτερα θα συνειδητοποιείτε ότι η υπερκινητικότητά του είναι φυσιολογικότατη. Αποδεχτείτε την, λοιπόν, ως έχει και βρείτε τρόπους όχι μόνο για να εκτονώνετε το παιδί, αλλά και για να διαχειρίζεστε καλύτερα τις δικές σας ενοχές, κάθε φορά που σας τελειώνουν τα κουράγια. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε διαρκώς χαρούμενο το παιδί σας. Είστε, όμως, υποχρεωμένοι να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Και το να αγαπάει το παιδί του ο γονιός είναι αυτό που έτσι κι αλλιώς μπορεί να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο!

v