Η επιλόχειος κατάθλιψη απειλεί και τους άντρες

Η επιλόχειος κατάθλιψη απειλεί και τους άντρες

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι γυναίκειο «προνόμιο», υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology και διαπιστώνει πως το 9,7% των πατεράδων υποφέρει από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του παιδιού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις μητέρες κυμαίνεται στο 9,4%.

Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι νεότεροι ηλικιακά μπαμπάδες, αφού όσοι είναι κάτω των 30 ετών έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα βασίστηκε σε εκτιμήσεις της ψυχικής υγείας πατεράδων, όταν τα παιδιά τους ήταν μεταξύ 3 και 12 μηνών, 2 και 3 ετών, 4 και 5ετών. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, σε κάποιους άντρες η κατάθλιψη μπορεί να επιμείνει μέχρι και τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Τονίζουν δε ότι όσοι βιώνουν μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχολόγους, οι οποίοι θα αξιολογούν την σοβαρότητα της περίπτωσης και θα τους παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jan Nicholson, διευκρινίζει ότι τα τελευταία χρόνια που οι άντρες αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην οικογένεια ως γονείς, τα φαινόμενα ψυχολογικών προβλημάτων είναι πολύ πιο συχνά. «Όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι οι πατεράδες μπορούν να στηρίξουν σημαντικά τις γυναίκες με παιδιά. Οι ενδείξεις της έρευνας, ωστόσο, αποδεικνύουν πως και οι άντρες είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη γιατί έχουν πλέον και εκείνοι να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ύπνου και τις αμέτρητες υποχρεώσεις. Γι’αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται το πρόβλημά τους όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και πιο εύκολα», λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, καταλήγει ότι είναι ευθύνη τόσο των γιατρών που παρακολουθούν τη νέα μητέρα όσο και του εκάστοτε κρατικού συστήματος υγείας να προωθούν ενημερωτικά μηνύματα για την καλή ψυχολογία των πατεράδων.

Πηγή: Telegraph

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v