Συμβουλές που δεν έχετε ξανακούσει για τον ύπνο του μωρού

Συμβουλές που δεν έχετε ξανακούσει για τον ύπνο του μωρού

Αν πρόσφατα αποκτήσατε το πρώτο σας μωρό, το πιθανότερο είναι ότι έχετε βαρεθεί να ακούτε συμβουλές, από εδώ και από εκεί, για το πώς θα καταφέρετε να το κοιμίσετε (όλο) το βράδυ. Ακόμα και 3 μηνών να έχει φτάσει το μωρό σας, δεν αποκλείεται να μην έχει κοιμηθεί ακόμα για περισσότερες από 3 ώρες συνεχόμενα...

Μεταφέροντας το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου σε φίλους και γνωστούς σας θα ακούσετε πολλά: Κάποιοι θα σας πουν να πάρετε βιβλία που δίνουν οδηγίες για το πώς να βάλετε το μωρό σε πρόγραμμα (είστε, όμως, σε θέση να τηρήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα με το πρώτο σας μωρό;). Άλλοι θα σας πουν να ακολουθήσετε την μέθοδο «άσε το μωρό να κλάψει» (γνωστή και ως Μέθοδος Ferber) –δεν το λυπάστε, όμως το κακόμοιρο; Από την άλλη, έχετε κουράγιο να το νανουρίζετε για ώρα κάθε φορά που ξυπνά το βράδυ, μέχρι να καταφέρει να ξανακοιμηθεί;

Πριν σας πιάσει απογοήτευση, σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι κάποια μωρά δυσκολεύονται με τον ύπνο από την φύση τους. Από την άλλη, υπάρχει τρόπος για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι μια τυπική, συστηματική διαδικασία ύπνου (π.χ. μπάνιο – γάλα – ύπνος), καθώς και το να βάζετε το μωρό για ύπνο νυσταγμένο αλλά ξύπνιο βοηθούν. Παρακάτω θα δείτε και κάποιες λιγότερο γνωστές συμβουλές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις όποιες προσπάθειες κάνετε για να εκπαιδεύσετε το μωρό σας να κοιμάται:

Ζεστάνετε την κούνια του μωρού με μια ζεστή πετσέτα

Αυτό αφορά, βέβαια, περισσότερο τους χειμερινούς μήνες, αλλά εσείς θα κρίνετε αν θα βοηθήσει και τώρα, το καλοκαίρι: Αυτό, λοιπόν, που μπορεί να ενοχλεί το μωρό σας είναι ότι, την ώρα του ύπνου, από την ζεστή σας αγκαλιά μεταφέρεται στα κρύα σεντόνια της κούνιας του. Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τους νέους γονείς να μην τυλίγουν το μωρό τους με κουβέρτα, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Αντίθετα, συνιστούν ζεστά πυτζαμάκια, ενώ κάποιοι (στο εξωτερικό κυρίως) προτείνουν και το φάσκιωμα. Μπορείτε, ωστόσο, να ζεστάνετε μία πετσέτα με ένα πιστολάκι και να την ακουμπήσετε στα σεντόνια για μερικά λεπτά, πριν βάλετε το μωρό στην κούνια! Εννοείται ότι θα την βγάλετε πριν ξαπλώσετε το μωρό.

Εξαφανίστε την σκόνη από το δωμάτιο

Αν το μωρό σας έχει μπουκωμένη μυτούλα το βράδυ μπορεί να φταίνε τα αλλεργιογόνα που ενδεχομένως υπάρχουν στο δωμάτιο. Τα νεογέννητα αναπνέουν κυρίως από τη μύτη, άρα δυσκολεύονται πολύ να κοιμηθούν όταν οι ρινικές δίοδοι είναι ερεθισμένες. Φροντίστε, λοιπόν, να ξεσκονίζετε συχνά και απομακρύνετε κουβέρτες και λούτρινα ζωάκια από το δωμάτιο του μωρού.

Να βάζετε και οι δύο το μωρό για ύπνο

Με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι τραυματικό για το μωρό όταν η μαμά δεν θα μπορεί να το βάλει για ύπνο και θα το αναλαμβάνει ο μπαμπάς. Άλλωστε, καθώς η μαμά περνά έτσι κι αλλιώς περισσότερο χρόνο της ημέρας με το μωρό, ο ύπνος είναι μία καλή ευκαιρία για να δεθεί το μωρό και με τον μπαμπά! Οι δυο τους μπορούν έτσι να περάσουν πολύ τρυφερές στιγμές που θα βοηθήσουν στο να χτιστεί μια πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ τους.

Προετοιμάστε το από το πρωί

Σκεφτείτε το: Όταν έχετε μια κακή μέρα δεν σας είναι, συνήθως, πιο δύσκολο να κοιμηθείτε το βράδυ; Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά. Αγκαλιάστε και ανακουφίστε το μωρό σας όσο πιο πολύ μπορείτε κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι θα είναι λιγότερο ευερέθιστο την ώρα του ύπνου. Επιπλέον, θα το έχετε κάνει και πολύ πιο χαρούμενο!

Επιστρατεύστε τον μπαμπά

Πολλές μαμάδες υποστηρίζουν πως όταν το μωρό τους δυσκολεύεται να κοιμηθεί, το «παραδίδουν» στον μπαμπά, ο οποίος φαίνεται πως έχει έναν μοναδικό τρόπο να το ηρεμεί. Ο μπαμπάς, λοιπόν, «χώνει» το μωρό στο στήθος του, το αγκαλιάζει και ακουμπά απλά το πηγούνι του στο κεφαλάκι του μωρού. Στη συνέχεια μουρμουρίζει ή σιγοτραγουδά κάτι και η δόνηση της φωνής του φαίνεται πως ηρεμεί το μωρό.

Να είστε ελαστικοί

Το ότι μία μέθοδος λειτουργεί για ένα μωρό (ακόμα και για το προηγούμενο μωρό σας) δεν προϋποθέτει ότι θα λειτουργεί για όλα. Επίσης, το ότι μία μέθοδος «έπιασε» ένα βράδυ, δεν σημαίνει ότι θα «πιάσει» και το επόμενο. Όταν βλέπετε πως μία μέθοδος δεν λειτουργεί πια, δοκιμάστε να κάνετε αλλαγές, π.χ. στον τρόπο που νανουρίζετε το μωρό, στο πόσο το ταΐζετε κ.ο.κ.

Να έχετε ποικιλία στην προετοιμασία του ύπνου

Έτσι, το μωρό σας δεν θα συνηθίσει έναν μόνο τρόπο για να κοιμάται. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αλλάζετε την ρουτίνα του στο τάισμα, το νανούρισμα, το ποιος το βάζει για ύπνο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται μόνο μία συγκεκριμένη μέθοδο για να κοιμάται.

Σκεφτείτε την ώρα που το βάζετε για ύπνο

Μήπως βάζετε το μωρό σας για ύπνο πολύ νωρίς; Μήπως πολύ αργά; Δοκιμάστε να αλλάξετε λίγο την ώρα που το βάζετε για ύπνο (είτε νωρίτερα είτε αργότερα) και δείτε αν θα έχει αποτέλεσμα.

Δώστε χρόνο για εξάσκηση

Αν δεν αφήνετε ποτέ το μωρό σας να κοιμηθεί μόνο του, μην περιμένετε να το κάνει αυτοβούλως! Το να το βάζετε το ένα βράδυ ξύπνιο και το επόμενο να περιμένετε να κοιμηθεί στην αγκαλιά σας για να το πάτε στο κρεβάτι δεν του επιτρέπει να εξασκηθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Δοκιμάστε να μειώνετε σιγά-σιγά την παρουσία σας ή τον χρόνο που το νανουρίζετε, ώστε να μένει όλο και περισσότερο μόνο του στην κούνια του. Έτσι, πιθανώς να συνηθίσει να κοιμάται μόνο του πιο εύκολα. Φυσικά, αυτή η μέθοδος δεν είναι υποχρεωτική. Κάποιοι γονείς προτιμούν να κρατούν το μωρό τους κάθε βράδυ αγκαλιά μέχρι να κοιμηθεί, για να απολαμβάνουν κάθε στιγμή μαζί του. Ό,τι βολεύει τον καθένα είναι πλήρως αποδεκτό! Άλλωστε, κανένα παιδί δεν κοιμάται στην αγκαλιά των γονιών του μέχρι να ενηλικιωθεί!

Πάνω από όλα, χρειάζεται να κάνετε υπομονή. Το μωρό σας μπορεί να φτάσει και 8 ή 10 μηνών μέχρι να καταφέρει να κοιμηθεί για 8 ώρες συνεχόμενες. Το σημαντικό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι τα άυπνα βράδια δεν διαρκούν για πάντα. Απολαύστε, λοιπόν, τις αγκαλιές με το μωρό σας γιατί θα σας λείψουν όταν μεγαλώσει!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v