5 απίθανα πειράματα για παιχνίδι και μάθηση!

5 απίθανα πειράματα για παιχνίδι και μάθηση!

Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία και τα παιδιά έχουν άπειρο ελεύθερο χρόνο, τα παρακάτω πειράματα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να απασχοληθούν, φρεσκάροντας τις γνώσεις τους στην φυσική και διασκεδάζοντας με δημιουργικό παιχνίδι!

Φτιάξτε ένα στηθοσκόπιο!

Το στηθοσκόπιο είναι από τα όργανα του παιδιάτρου που ενθουσιάζει τα παιδιά περισσότερο από κάθε άλλο. Γιατί δεν δοκιμάζετε να φτιάξετε το δικό τους;

Τι θα χρειαστείτε:

2 χοάνες (ή σουρωτήρια)
Έναν διάφανο σωλήνα 60 εκ., ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει στο στόμιο της κάθε χοάνης (προμηθευτείτε τον από ένα μαγαζί σιδηρικών)
1 μπαλόνι
1 μονωτική ταινία
Ψαλίδι

Τι θα κάνετε:

Κόψτε την άκρη από ένα μπαλόνι και τραβήξτε το έτσι ώστε να «αγκαλιάσει» το μεγάλο άνοιγμα της μίας χοάνης. Στερεώστε το καλά με τη μονωτική ταινία.

Ενώστε με τον σωλήνα τις δύο χοάνες. Αν χρειάζεται να στερεωθούν καλύτερα χρησιμοποιήστε τη μονωτική ταινία.
Σε ένα ήσυχο δωμάτιο, δώστε στα παιδιά το «στηθοσκόπιο» και πείτε τους να βάλουν την χοάνη με το μπαλόνι στο μέρος της καρδιάς και την άλλη χοάνη στο αυτί! Θα ενθουσιαστούν ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς τους, ενώ θα μπορούν έπειτα να παίζουν για ώρα «τον γιατρό»!

Πηγή: fantasticfunandlearning

Το νερό κάνει τσουλήθρα!

Τα πείραμα αυτό πραγματικά αψηφά την βαρύτητα!

Τι θα χρειαστείτε:

Νήμα
Νερό
Ποτήρι και κανάτα με στόμιο

Τι θα κάνετε:

Μουσκέψτε ένα κομμάτι νήματος (περί το 1 μέτρο) και δέστε το στο χερούλι μιας κανάτας. Γεμίστε την κανάτα κατά τα 2/3 της με νερό. Περάστε το νήμα πάνω από το στόμιό της και την άλλη άκρη του τοποθετήστε την μέσα σε ένα ποτήρι.

Κρατήστε την κανάτα σε απόσταση περίπου 45 εκ. από το ποτήρι και χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι σας για να τεντώσετε το νήμα πάνω από το κέντρο του ποτηριού, όπως στην φωτογραφία. Ξεκινήστε αργά να χύνετε το νερό από την κανάτα, κατά μήκος του νήματος. Θα χυθεί λίγο έξω, όμως σύντομα το νερό θα αρχίσει να «κολλά» στο νήμα και έτσι θα μπορείτε να το χύσετε πιο γρήγορα, όλο μέσα στο ποτήρι!

Πώς γίνεται αυτό; Στα μόρια του νερού «αρέσει» να κολλούν μεταξύ τους. Στην Φυσική αυτό ονομάζεται «συνοχή». Έχοντας πρώτα μουσκέψει το νήμα, έχετε δημιουργήσει μια υγρή επιφάνεια, πάνω στην οποία μπορεί να κολλήσει το ρεύμα του νερού.

Πηγή: spoonful

Τα δέντρα αναπνέουν!

Διανύουμε την κατάλληλη εποχή προκειμένου να παρατηρήσουν τα παιδιά πώς τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Τι θα χρειαστείτε:

Κορδόνι
Διάφανη πλαστική σακούλα
Δέντρο

Τι θα κάνετε:

Κάποια ηλιόλουστη μέρα, δέστε με ένα κορδόνι ένα διάφανο πλαστικό σακουλάκι γύρω από το κλαδί ενός δέντρου με πράσινα φύλλα. Αφήστε το εκεί για 1-2 ώρες.

Όταν επιστρέψετε θα παρατηρήσετε πως το εσωτερικό της σακούλας θα είναι καλυμμένο με σταγόνες νερού.
Πώς γίνεται αυτό; Τα φυτά και τα δέντρα, αντί για μύτη και στόμα έχουν αμέτρητες μικροσκοπικές τρυπούλες στα φύλλα τους (τα λεγόμενα στόματα) μέσω των οποίων αναπνέουν. Ακριβώς όπως και με την δική μας αναπνοή, η εκπνοή των φυτών είναι γεμάτη υγρασία, η οποία συμπυκνώνεται μέσα στην σακούλα, καθώς αυτή ζεσταίνεται από τον ήλιο. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και όταν θολώνουμε έναν καθρέφτη με την αναπνοή μας.

Πηγή: spoonful

Ανακαλύπτοντας τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης

Όταν τα παιδιά είναι κρυωμένα και «μπουκωμένα» πιθανώς να έχουν παρατηρήσει πως η αίσθηση της γεύσης τους μειώνεται. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Η απάντηση στο παρακάτω πείραμα.

Τι θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι με χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι με χυμό μήλο
1 ποτήρι με χυμό φραγκοστάφυλο
1 ποτήρι με ζαχαρόνερο
1 ποτήρι με αλατόνερο
1 ποτήρι με διαλυμένη σόγια
1 ποτήρι με χυμό λεμόνι
1 ποτήρι με χυμό lime

Τι θα κάνετε:

Βάλτε ένα ταμπελάκι σε κάθε ποτήρι με το όνομα του κάθε χυμού που περιέχει.

Δέστε τα μάτια των παιδιών με ένα μαντήλι και δώστε τους να δοκιμάσουν μία μικρή γουλιά από κάθε ποτήρι, ζητώντας τους να κρατήσουν τη μύτη τους κλειστή.

Ζητήστε τους, έπειτα από κάθε δοκιμή, να γράψουν σε ένα χαρτί τι πιστεύουν ότι είναι αυτό που δοκίμασαν (φροντίστε να έχετε γράψει και εσείς σε ένα χαρτί τη σειρά των ποτών που δοκίμασαν). Στη συνέχεια λύστε τους τα μαντήλια και παρατηρήστε αν η δική τους λίστα συμφωνεί με την δική σας.

Τα παιδιά θα παρατηρήσουν ότι ακόμα και κρατώντας τις μύτες τους συνεχίζουν να αναγνωρίζουν περισσότερο τις γεύσεις, συγκριτικά με όταν είναι «μπουκωμένα». Εξηγήστε τους ότι η μύξα που προκαλεί το «μπούκωμα» βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, αλλά και του λαιμού, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ακόμα περισσότερο η αίσθηση τόσο της όσφρησης όσο και της γεύσης.

Μπορείτε, επίσης, να χωρίσετε τις πέντε βασικές γεύσεις: πικρό, γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικάντικο, και να πείτε στα παιδιά να τοποθετήσουν την γεύση που δοκίμασαν σε μία από τις πέντε κατηγορίες. Επιπλέον, μπορούν να συμπληρώσουν τις κατηγορίες με άλλες γεύσεις-τροφές που θυμούνται να έχουν δοκιμάσει.

Τέλος μπορείτε να τους δώσετε διάφορες ακόμα αξιοπερίεργες πληροφορίες για τη μύτη τους, όπως π.χ. ότι:

-Η μύτη ενός υγιούς ενήλικα παράγει περίπου ένα λίτρο μύξας κάθε μέρα.

-Ο άνθρωπος, σε όλη του τη ζωή, μακραίνει περίπου 2 μέτρα τρίχες στη μύτη!

-Η πιο μακριά ανθρώπινη μύτη φτάνει τα 8,8 εκ. μήκος.

-Η μυρωδιά που αναγνωρίζουν οι άνθρωποι περισσότερο από κάθε άλλη είναι αυτή της πράσινης πιπεριάς.

Πηγή: muminthemadhouse

Συννεφένια βάζα

Το σύννεφο έφερε βροχή! Μια ποιον τρόπο, όμως;

Τι θα χρειαστείτε:

Νερό στο οποίο έχετε διαλύσει χρώμα (3-4 δοχεία με διαφορετικό χρώμα, π.χ. κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο)
1 διάφανο ποτήρι με νερό
Αφρό ξυρίσματος
Ένα σταγονόμετρο (π.χ. αυτό που χρησιμοποιείτε για να δίνετε σιρόπι στο παιδί)

Τι θα κάνετε:

Βάλτε αφρό ξυρίσματος στο πάνω μέρος του ποτηριού με το νερό. Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο αφρός είναι το σύννεφο και ότι από πάνω θα ρίξετε το έγχρωμο νερό για να δείτε τι θα γίνει: Έτσι, χρησιμοποιώντας το σταγονόμετρο, πείτε στα παιδιά να αρχίσουν να ρίχνουν πάνω στον αφρό έγχρωμο νερό, ένα χρώμα κάθε φορά.

Στην αρχή δεν θα παρατηρήσουν κάτι ιδιαίτερο, όμως όσο συνεχίζουν να ρίχνουν έγχρωμο νερό το «σύννεφο» θα αρχίσει να βαραίνει και το έγχρωμο νερό θα αρχίσει να περνά μέσα από το «σύννεφο» και να χρωματίζει το νερό!
Κάπως έτσι, λοιπόν, θα αρχίσει να... βρέχει! Το «σύννεφο» βάρυνε και δεν μπόρεσε να κρατήσει άλλο το νερό. Παρατηρήστε πώς στροβιλίζονται και ενώνονται τα χρώματα μεταξύ τους, σχηματίζοντας νέα χρώματα! Συζητήστε, με τα παιδιά τι ακριβώς έγινε στο πείραμα αυτό και εξηγήστε τους ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και όταν βρέχει!

Πηγή: learnwithplayathome

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v