Πώς να προετοιμαστείτε για τον θηλασμό όταν είστε έγκυος

Πώς να προετοιμαστείτε για τον θηλασμό όταν είστε έγκυος

Ένα μεγάλος λάθος που κάνουν πολλές μέλλουσες μανούλες, ή τουλάχιστον που έκαναν μερικά χρόνια πριν καθώς σήμερα η ενημέρωση είναι σαφώς εκτενέστερη, είναι ότι περιμένουν την ημέρα του τοκετού τους για να ασχοληθούν με το γιγαντιαίο κεφάλαιο: Θηλασμός. Βλέποντας γύρω τους άλλες μαμάδες να θηλάζουν με άνεση τα μωρά τους, θεωρούν ότι είναι κάτι απλό που θα καταφέρουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι...

Σαφέστατα, ο θηλασμός διδάσκεται στην πράξη και η κάθε μαμά βρίσκει τον τρόπο της για να χαρίσει αυτό το πολύτιμο δώρο στο μωρό της. Γιατί, όμως, να μην κάνετε την ζωή σας λίγο πιο εύκολη τις πρώτες ημέρες στο μαιευτήριο (και μετά, στο σπίτι), όντας λίγο καλύτερα προετοιμασμένη; Το πιθανότερο είναι ότι θα τα καταφέρετε μια χαρά. Δεν χάνετε, όμως, κάτι να γνωρίζετε και τα παρακάτω:

Συζητήστε το

Αν έχετε αποφασίσει να θηλάζετε αποκλειστικά το μωρό σας αφού γεννηθεί συζητήστε τόσο με τον σύντροφό σας, αλλά και με φίλες σας που έχουν ήδη θηλάσει, προκειμένου να σας πουν τις εμπειρίες τους. Ακόμα, συζητήστε το και με τον/την γυναικολόγο σας, για να ενημερώσει σχετικά το προσωπικό του μαιευτηρίου όπου θα γεννήσετε, προκειμένου να αποφύγετε να δοθεί ξένο γάλα στο μωρό σας.

Πάρτε μαθήματα θηλασμού

Οι περισσότερες μαίες σήμερα παραδίδουν κατ'οίκον μαθήματα θηλασμού, προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα τις μέλλουσες μανούλες για την σημαντική αυτή διαδικασία. Σε αυτά θα μάθετε τεχνικές και τρόπους που θα κάνουν τον θηλασμό πολύ πιο εύκολο όταν έρθει η στιγμή.

Διαβάστε βιβλία και προσωπικές εμπειρίες (με μέτρο)

Το να έχετε ένα βιβλίο-οδηγό για τον θηλασμό εύκαιρο στο σπίτι, για όταν έρθει το μωρό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς εκεί θα μπορείτε να ανατρέχετε κάθε φορά που κάτι θα σας προβληματίζει. Όσο για εμπειρίες θηλασμού, θα βρείτε άφθονες στο διαδίκτυο, αρκεί να τις διαβάζετε με μέτρο γιατί η κάθε γυναίκα μπορεί σε αυτές να περιγράφει ακραίες καταστάσεις που κατά κανόνα σπανίζουν και να τρομάξετε (άλλωστε, μια γυναίκα που θήλασε χωρίς προβλήματα γιατί να μπει στον κόπο να το μοιραστεί με όλον τον ψηφιακό κόσμο;). Το βιβλίο «Θηλασμός: Μία υπέροχη εμπειρία» αποτελεί εξαιρετική επιλογή.

Βρείτε έναν μέντορα

Μπορεί να είναι η καλύτερή σας φίλη, η μητέρα σας, η μαία σας... Όποιος κι αν είναι, ο άνθρωπος αυτός, πέρα από γνώσεις και εμπειρία στον θηλασμό θα πρέπει να μπορεί και να σας στηρίξει στο υπέροχο αυτό ταξίδι, από το οποίο ωστόσο δεν λείπουν και οι δυσκολίες. Οι σωστές συμβουλές και μερικά θετικά λόγια παρότρυνσης θα σας φανούν πολύτιμα τις στιγμές που θα νιώθετε ότι δεν αντέχετε άλλο.

Επενδύστε σε ένα καλό θήλαστρο

Η χρήση του θηλάστρου, κατά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, μπορεί να βοηθήσει στην αποθήκευση «προμηθειών», αν ανήκετε στις γυναίκες που αργούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Δύο με τρεις εβδομάδες χρήσης του θηλάστρου αρκούν για να δώσετε ώθηση στην παραγωγή σας! Μάλιστα, συμβουλεύουμε να προτιμήσετε κάποιο ηλεκτρικό θήλαστρο που να μην χρειάζεται να το κρατάτε διαρκώς, για μεγαλύτερη ευκολία. Αν, πάλι, σας φανεί πολύ ακριβό, στην αγορά θα βρείτε και πολύ πιο οικονομικά μηχανικά θήλαστρα.

Κρατήστε επαφές με τη μαία σας

Θα την χρειαστείτε κατά την διάρκεια του θηλασμού σας, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, καθώς θα μπορεί να σας δίνει συμβουλές και απαντήσεις ανά πάσα στιγμή. Εναλλακτικά, βρείτε μία σύμβουλο θηλασμού κοντά στο σπίτι σας, την οποία θα μπορείτε να επισκέπτεστε ή να καλείτε για βοήθεια αφού γεννηθεί το μωρό σας.

Οργανώστε τον χώρο θηλασμού σας

Αποφασίστε, πριν γεννηθεί το μωρό, πού θα το θηλάζετε συνήθως –ιδιαίτερα τα βράδια που θα ξυπνάτε. Θα χρειαστείτε ένα ήσυχο μέρος, με μια αναπαυτική πολυθρόνα, ένα μαξιλάρι (ενδεχομένως κάποιο μαξιλάρι θηλασμού) και... ενδεχομένως μια μικρή τηλεόραση! Χρήσιμα θα σας φανούν και μερικά πανάκια για να σκουπίζετε το μωρό σας.

Προμηθευτείτε εγκαίρως ό,τι άλλο μπορείτε να χρειαστείτε για τον θηλασμό

Αυτό, πέρα από τα πανάκια που αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να είναι ανταλλακτικά για το θήλαστρο, σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος, ασπίδες θηλής, μπιμπερό, αποστειρωτή, ειδική βάση για να ζεσταίνεται το μπιμπερό, απορροφητικά pads (επιθέματα) για το στήθος, σουτιέν θηλασμού, κρέμα λανολίνης για τις θηλές... Θα νιώθετε ευτυχείς όταν, επιστρέφοντας από το μαιευτήριο, δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε για τίποτε από όλα αυτά!

Σουτιέν και ρούχα που διευκολύνουν τον θηλασμό

Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε ένα σουτιέν θηλασμού μπορεί και να τρομάξετε από το πόσο «χοντροκομμένο» δείχνει! Στην πράξη, όμως, δεν θα πιστεύετε πόσο μπορεί να σας εξυπηρετήσει. Μάλιστα, μην περιοριστείτε μόνο στο ένα σουτιέν, καθώς θα νιώθετε την ανάγκη να το αλλάζετε συχνά για να πλυθεί. Αγοράστε, λοιπόν, τουλάχιστον 2 ή 3, σε διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις, για να ταιριάζουν και με τα ρούχα σας! Μιλώντας για ρούχα, πέρα από κάποιες μπλούζες θηλασμού που θα βρείτε στην αγορά και μπορεί να σας εξυπηρετήσουν, προμηθευτείτε και μπόλικες πουκαμίσες με κουμπιά στο μπροστινό μέρος!

Διατροφή και συμπληρώματα για τον θηλασμό

Για το θέμα αυτό θα σας μιλήσει πιο εξονυχιστικά ο γυναικολόγος ή η μαία σας, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν τροφές και ουσίες που υποστηρίζεται από ειδικούς ότι ενισχύουν την παραγωγή γάλακτος, π.χ. δεν είναι λίγες οι γυναίκες που λαμβάνουν σε σκεύασμα μαγιά μπύρας. Επίσης, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε πολύ καλά όταν θηλάζετε, αλλά και να ακολουθείτε υγιεινή και θρεπτική διατροφή!

Διαβάστε εδώ πώς να αντιμετωπίσετε την ανεπαρκή παραγωγή μητρικού γάλακτος.

v