Τι συμβαίνει στο μυαλό του έφηβου παιδιού σας;

Τι συμβαίνει στο μυαλό του έφηβου παιδιού σας;

Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Ξαφνικά έρχονται (όλοι) αντιμέτωποι με μια ηλικία που έχει να λύσει θεμελιώδη συναισθηματικά, σωματικά και και ψυχικά θέματα. Στην προσπάθειά της να κατανοήσει τι συμβαίνει στο μυαλό των εφήβων, ομάδα επιστημόνων ρώτησε μια άλλη ομάδα εφήβων το πολύ απλό: Εάν μπορούσατε να πείτε στους γονείς σας ένα πράγμα για εσάς, ποιο θα ήταν αυτό; Οι απαντήσεις θα σας προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη.

"Σταμάτα να διορθώνεις τα λάθη μου"

Όταν βλέπετε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, λογικό είναι να προσπαθείτε να τους βρείτε λύσεις. Ωστόσο, πολλές φορές όταν εστιάζετε πολύ στο πρόβλημα, καταλήγετε να κάνετε το παιδί να αισθάνεται... προβληματικό. Προτού ξεκινήσετε να δίνετε συμβουλές στο παιδί για το πώς μπορεί να κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα, αναρωτηθείτε αν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή για θέμα ασφάλειας. Αν όχι, αντί να κάνετε μια πρόταση, δείξτε απλά την στήριξή σας με ένα σχόλιο. Εν ολίγοις, πριν προσπαθήσετε εσείς να δώσετε λύση στο πρόβλημα δείτε αν αυτό μπορεί να το κάνει πρώτα το παιδί. 

"Σκέψου πώς ήταν όταν ήσουν εσύ έφηβος. Πώς αισθανόσουν;"

Εάν κάποιος σας πρόσφερε ένα μεγάλο ποσό για να επιστρέψετε στην εφηβεία, θα το κάνατε; Οι περισσότεροι δεν θα το έκαναν. Θυμηθείτε πώς ήταν εκείνη η περίοδος. Μαλώνατε συχνά με τους γονείς σας, δεχόσασταν πολύ μεγάλη πίεση, έπρεπε να αντιμετωπίσετε μεγάλο συναισθηματικό φόρτο και να διαχειριστείτε φιλίες που γκρεμίζονταν, η μία μετά την άλλη. Όσο πιο πολύ μεγαλώνουμε τόσο περισσότερο ξεχνάμε πόσο δύσκολη ήταν η εφηβεία. Το παιδί σας υποφέρει το ίδιο, ίσως περισσότερο ίσως λιγότερο. Αν δυσκολεύεστε να το καταλάβετε, ίσως θα βοηθούσε να γυρίσετε λίγο τον χρόνο πίσω. 

"Έχω ευθύνη για τα λάθη που κάνω. Έχε μου εμπιστοσύνη."

Όταν τα παιδιά κάνουν λάθη, οι γονείς οφείλουν να τα εμπιστεύονται. Κανένας έφηβος δεν θέλει να του υπενθυμίζουν ξανά και ξανά ότι κάνει λάθη. Οπότε όταν ένα θέμα έχει λήξει, μην το συνεχίζετε. Εμπιστευτείτε το παιδί, πως θα έχει μάθει από την εμπειρία του, και μην του το "χτυπάτε" συνέχεια.  Αν θέλετε να δείτε καλά αποτελέσματα, να δείτε δηλαδή πως το παιδί έχει μια σωστή συμπεριφορά, να το ενθαρρύνετε αντί να το αποδοκιμάζετε με διαρκείς αρνητικές παρατηρήσεις. 

"Σταμάτα να με ελέγχεις"

Η εμπειρία του να είσαι γονιός είναι μια διαδικασία στην οποία παλεύεις να μάθεις πώς να σταματήσεις να ελέγχεις το άτομο που αγαπάς περισσότερο στον κόσμο! Το να βλέπεις το παιδί να κάνει λάθος επιλογές είναι από μόνο του εξαιρετικά άσχημο. Ο έλεγχος, ωστόσο, που νιώθει ένας γονιός είναι περισσότερο μια ψευδαίσθηση μιας και ο ίδιος μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση, αγάπη, στήριξη κ.λ.π. στο παιδί, αλλά η αλήθεια είναι πως τελικά εκείνο θα επιλέξει τα βήματα. Επίσης, αν αισθανθεί πως θέλετε να χορέψει στον δικό σας χορό, παρά ότι εσείς στηρίζετε την απόφασή του, τότε είναι απίθανο να σας ακούσει. 

"Δεν μπορώ πάντα να τα διαχειρίζομαι όλα ήρεμα"

Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται με ηρεμία καταστάσεις άγχους, αλλά πολλές φορές δεν θα μπορεί να το κάνει. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να το επιπλήξετε! Μερικές φορές ο έφηβος θα απογοητευτεί ή θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες και τότε εσείς, αντί να τον κατηγορήσετε για επιθετικότητα, θα πρέπει να του δείξετε όλη την στήριξη και την κατανόηση που διαθέτετε. Επίσης καλό είναι να αναλογιστείτε κατά πόσο εσείς οι ίδιοι έχετε την ικανότητα να αντιμετωπίζετε συνεχώς τα πάντα με απόλυτη ηρεμία. 

"Δεν συγκρίνομαι με τα αδέρφια μου. Είμαστε το ίδιο καλοί, αλλά είμαστε διαφορετικοί."

Είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να πέφτουν στην παγίδα να συγκρίνουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες, άλλες δυνατότητες και άλλες αδυναμίες. Εάν συγκρίνετε συνέχεια τα παιδιά σας τότε θα καταλήξετε να γίνουν θυμωμένα και χωρίς αυτοπεποίθηση. Θα γκρεμίσετε, επίσης, την σχέση σας μαζί τους. Οπότε την επόμενη φορά που θα θέλετε να πείτε π.χ. πόσο το άλλο παιδί σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, σκεφτείτε το πιο σοβαρά και πιο ψύχραιμα.

Πηγή: empoweringparents.com

v