Πώς αλλάζει το παιδί μετά τα 4

Πώς αλλάζει το παιδί μετά τα 4

Ανέκαθεν με εντυπωσίαζε το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά. Οι εξωτερικές σωματικές αλλαγές δείχνουν φυσικές, όμως αυτό που πραγματικά με σοκάρει είναι το πώς γίνονται μικρά ανθρωπάκια με την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα. Ο γλυκός μου γιος, ο Ησαΐας είναι 4 ετών πλέον και... πω πω, φέτος είναι πραγματικά η χρονιά που ο μικρός αναδεικνύει τον χαρακτήρα του και επιδιώκει να προσδιορίσει τον ρόλο του και την θέση του στην οικογένειά μας.

Ο Ησαΐας ξέρει τι θέλει στην ζωή του και είναι αποφασισμένος να το πάρει. Έχει άποψη, μαθαίνει διαρκώς και παρουσιάζει αλλαγές που πραγματικά εντυπωσιάζουν:

Αμφισβητεί

Λέω ναι, λέει όχι. Λέω πάνω, λέει κάτω. Το 4 ετών παιδί μου είναι βέβαιο ότι ξέρει τα πάντα και ότι εγώ κάνω λάθος.

Σπρώχνει τα όρια

Παρόλο που το παιδί μου ανέκαθεν έσπρωχνε τα όριά μου, από τα 4 και μετά το κάνει με πολύ πιο μεθοδικό και συστηματικό τρόπο.

Καταλαβαίνει πότε πρέπει να «τιμωρηθεί»

Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά για «χρόνο για να ηρεμήσει και να σκεφτεί». Ακολουθούμε την τακτική αυτή από τότε που ήταν 2 ετών και ανέκαθεν δίναμε μάχη για να τον στείλουμε στο δωμάτιό του για να ηρεμήσει κάθε φορά που ξέφευγε από τα όρια. Πλέον είναι λες και καταλαβαίνει την διαδικασία και ποιο ήταν το λάθος του και έτσι πραγματικά αξιοποιεί την «τιμωρία» του για να σκεφτεί τις πράξεις του.

Ζητά συγνώμη!

«Συγνώμη μαμά!»: Είναι οι ακριβείς λέξεις του που δείχνουν ότι καταλαβαίνει τη σημασία του να απολογείσαι. Αυτό είναι κάτι που έχει σημασία στην οικογένειά μας. Όλοι κάνουμε λάθη, απλά πρέπει να τα παραδεχόμαστε και να απολογούμαστε γι'αυτά και ο Ησαΐας ξέρει πλέον πώς να το κάνει. Δεν μπορώ να πω ότι έχει πάντα την διάθεση να το κάνει, αλλά και μόνο ότι προσπαθεί μου αρκεί.

Είναι ύπουλος!

Παμπόνηρος και πανούργος. Στα 4 χρόνια του έχει καταλάβει ότι με την πονηριά μπορεί κανείς να πετύχει αυτά που θέλει. Δεν ήταν λίγες οι φορές την περασμένη εβδομάδα που τον πιάσαμε να παίρνει το iPad κρυφά στο δωμάτιό του πριν κοιμηθεί το βράδυ -κάτι που είναι ενάντια στους κανόνες που έχουμε θέσει (είναι ικανός να παίζει όλο το βράδυ ή μέχρι να τελειώσει η μπαταρία!)

Είναι τρυφερός

Η καλύτερη αλλαγή, πάντως που έχω, να αναγνωρίσω στον 4 ετών γιο μου είναι η τρυφερότητά του! Με ξυπνά το πρωί με ένα φιλί στο μάγουλο, του αρέσουν οι αγκαλιές και το χουζούρι ανάμεσά μας... Ξέρω πως αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα, γι'αυτό προσπαθώ να το χορτάσω όσο περισσότερο γίνεται!

Με βοηθά

Μπορώ να πω ότι πρώτη φορά, μετά τα 4, παίρνει το παιδί μου μόνο του την πρωτοβουλία να με βοηθά με τις δουλειές του σπιτιού. Περισσότερο απ'όλα του αρέσει να βοηθά στο μαγείρεμα, αλλά μαζεύει και το τραπέζι, τα ρούχα από την απλώστρα... Τώρα μένει να του μάθω να τα διπλώνει κιόλας!

Παρόλο που η ηλικία των 4 ετών έχει τις δικές της προκλήσεις, μπορώ να πω ότι είναι και η πιο απολαυστική μέχρι τώρα! Το παιδί μου είναι υγιές, δραστήριο, έχει μάθει να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, έχει μάθει να είναι ευγενικό, με λατρεύει και μου το δείχνει. Τι παραπάνω να ζητήσω;

*Το κείμενο ανήκει στην μαμά blogger Molly Thornberg.

v