Απολαυστικές συνταγές για λάτρεις της μπεσαμέλ!

Απολαυστικές συνταγές για λάτρεις της μπεσαμέλ!

Για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής βρήκαμε πέντε συγκλονιστικές συνταγές με λαχανικά, κοτόπουλο και κρέας, στις οποίες πρωταγωνίστρια που κλέβει την παράσταση είναι η αφράτη, μελωμένη, πεντανόστιμη μπεσαμέλ! Δοκιμάστε τις και πείτε μας...

Κοτόπιτα με καρότο, αρακά και μπεσαμέλ

Υλικά:

Για τη κοτόπιτα:

2 φύλλα σφολιάτας
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλου ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
150 γραμμάρια αρακά κατεψυγμένο
1 καρότο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
Αλάτι - πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. αλεύρι
1/2 κιλό γάλα

Εκτέλεση:

Βάζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα για να βράσει για περίπου 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ρυθμίζοντας τη φωτιά σε χαμηλή ένταση ρίχνετε σε ένα τηγάνι 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο, να ζεσταθεί. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνετε και το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.

Προσθέτετε στη μπεσαμέλ το βρασμένο κοτόπουλο μαζί με τον αρακά, καρότο και την κεφαλογραβιέρα. Ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε όσο θέλετε. Λαδώνετε ένα ταψάκι και βάζετε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνετε το μείγμα και το απλώνετε να πάει παντού. Από πάνω βάζετε και το δεύτερο φύλλο και κλείνετε καλά τις άκρες. Τρυπάτε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης και ραντίζετε με νερό. Ψήνετε για περίπου 45 λεπτά.

Συνταγή: sidagi.gr

Μοσχάρι με πατάτες και μπεσαμέλ

Υλικά:

750 γρ. μοσχάρι σε κύβους
250 γρ. αρακά
2 μεγάλες πατάτες σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο σε κύβους
3 μεγάλες ντομάτες σε κύβους
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 πράσινες πιπεριές σε κύβους
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 αυγά
1 ποτήρι τριμμένο κεφαλοτύρι
6 κουταλιές μαργαρίνη
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρετε σε λίγη μαργαρίνη το κρέας, προσθέτετε το κρεμμύδι, λίγο νερό και αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτετε σοταρισμένα το καρότο, τις πατάτες, τον αρακά, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε να βράσουν για λίγο ακόμη μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και αδειάζετε το φαγητό σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη ή σε ένα μεγάλο, καλύπτοντάς το με τη ντομάτα και την πιπεριά.

Για τη μπεσαμέλ, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι και το αφήνετε να ψηθεί χωρίς να πάρει χρώμα ανακατεύοντας συνέχεια. Βράζετε το γάλα, το ρίχνετε σιγά σιγά στο αλεύρι και ανακατεύετε. Μόλις πήξει το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζετε το μείγμα στα πυρίμαχα σκεύη, προσθέτετε το κασέρι και ψήνετε στον φούρνο στους 180°C.

Συνταγή: letscook.gr

Σπανάκι ογκρατέν με μπεσαμέλ (για τεμπέληδες)

Υλικά:

1 κουτί μπεσαμέλ (έτοιμο)
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 κρεμμύδι
2 αυγά
150 γρ. γραβιέρα
150 γρ. κασέρι
200 γρ. ρεγκάτο
1 ½ λίτρο γάλα
3 κ. σούπας βούτυρο

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε 2 είδη τυριών με 300γρ. φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.

Εκτέλεση:

Ζεματίζετε το σπανάκι και το στραγγίζετε πολύ καλά. Τσιγαρίζετε το στραγγισμένο σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο βούτυρο. Βάζετε το σπανάκι σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ. Προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά χοντροκομμένα και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Προσθέτετε το 1/3 της έτοιμης μπεσαμέλ (2 φλιτζάνια τσαγιού γεμάτα) στο σπανάκι και ανακατεύετε καλά. Καλύπτετε το σπανάκι με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Λιώνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και περιχύνετε την επιφάνεια της μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένα τυριά. Ψήνετε στους 200 C για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Συνταγή: jotis.gr

Λαχανικά με δροσερή μπεσαμέλ

Υλικά:

2 μεγάλα καρότα κομμένα σε φέτες
6 μεγάλες πιπεριές κομμένες κάθετα στη μέση
4 κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους κομμένα σε λωρίδες
5 πατάτες μετρίου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 πιάτο ντομάτα τριμμένη ή 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμέμο
150 γρ. τυρί φέτα τριμμένη σε χοντρά κομμάτια
Μισή δόση κρέμας μπεσαμέλ (3 κουταλιές βούτυρο, 3 κουταλιές αλεύρι, 700 περίπου γρ. γάλα)
2 αυγά
1 γιαούρτι
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Τηγανίζετε τις πατάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, αφού πρώτα τα αλευρώσετε -μπορείτε αν θέλετε αντί για το τηγάνισμα να τα ψήσετε στο φούρνο, αφού τα αλείψετε πρώτα με λάδι.

Σε ένα τηγάνι, ρίχνετε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ντομάτα, μία πρέζα ζάχαρη, αλάτι-πιπέρι και τα αφήνετε για 10 λεπτά να τσιγαριστούν. Προσθέτετε και το δυόσμο. Βράζετε ξεχωριστά τα καρότα και να ρίχνετε μέσα στην σάλτσα. Σε ένα ταψί στρώνετε με τη σειρά, τις πατάτες και τις πιπεριές, απλώνετε τη σάλτσα, το τυρί και τα κολοκυθάκια.

Σε μία κατσαρόλα παρασκευάζετε τη μπεσαμέλ: λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, το αφήνετε 1 λεπτό να τσιγαριστεί, ρίχνετε το γάλα κρύο, αλάτι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι ή σύρμα, μέχρι να γίνουν κρέμα, αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να γίνει χλιαρή.

Χτυπάτε τα 2 αυγά μαζί με το γιαούρτι με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν κρέμα και ανακατεύοντας τα προσθέτετε στη μπεσαμέλ. Ρίχνετε το μείγμα της μπεσαμέλ πάνω στα λαχανικά και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Λαζάνια με μανιτάρια και μπεσαμέλ

Υλικά:

2 πακέτα λαζάνια
5 μακρόστενες μελιτζάνες
3 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε λωρίδες
Μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
200 γρ. κασέρι τριμμένο
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι - πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

8 κ.σ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
3 κ.σ. βούτυρο
1 λίτρο γάλα φρέσκο
3 αυγά
αλάτι - πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 φλυτζ. τυρί τριμμένο

Εκτέλεση:

Κόβετε τις μελιτζάνες σε λωρίδες, τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι. Τις ξεπλένετε, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και τις ακουμπάτε σε λαδόκολλα. Τις αλείφετε με το ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο γκριλ για 4-5 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα σοτάρετε για 8-10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε. ​Σε ένα πυρέξ στρώνετε μια σειρά από λαζάνια.

Βάζετε την μισή ποσότητα από όλα τα υλικά, καλύπτοντας την επιφάνεια των ζυμαρικών. Τοποθετείτε άλλη μια στρώση από λαζάνια και επαναλαμβάνετε την διαδικασία με τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μαϊντανό. Στρώνετε άλλη μια σειρά από λαζάνια.

Περιχύνετε τη μπεσαμέλ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του πυρέξ, έτσι ώστε να φτάσει η μπεσαμέλ μέχρι κάτω. Ψήνετε για 30 λεπτά. Τέλος πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε το φαγητό στο γκριλ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Για τη μπεσαμέλ: Βάζετε το γάλα, το κορν φλάουρ το βούτυρο, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο σε μία κατσαρόλα και ανάβετε το μάτι της κουζίνας. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να χυλώσει. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και αφού κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύετε καλά.

Συνταγή: ekriti.gr

v