Πώς να μάθετε στο παιδί να τρώει μόνο του

Πώς να μάθετε στο παιδί να τρώει μόνο του

Η διαδικασία ταΐσματος του παιδιού είναι εξαιρετικά σημαντική για τους γονείς. Από την βρεφική ακόμη ηλικία, ακολουθούν μια ολόκληρη ιεροτελεστία προκειμένου καταρχάς να φάει και σταδιακά να φάει... μόνο του! Αν το "μόνο του" σας φαίνεται βουνό, τότε δείξτε ψυχραιμία! Υπάρχουν συγκεκριμένα κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί και στο φαγητό του.

Πότε το παιδί αρχίζει να τρώει μόνο του

Όταν το μωρό είναι 7-9 μηνών αρχίζει να προσπαθεί να πιάσει το κουτάλι με το οποίο εσείς το ταΐζετε. Δεν μπορεί όμως να συντονιστεί και να βάλει στο στοματάκι του όλη την τροφή που χρειάζεται. Είναι όμως το πρώτο βήμα για να μάθει να τρώει μόνο του. Όταν γίνει 15 μηνών, και με καθημερινή εξάσκηση, θα μπορεί πλέον να φάει μόνο του με το κουτάλι ή ένα πιρούνι με στρογγυλεμένες άκρες. Στα 2 χρόνια το παιδί είναι πλέον σε θέση να φάει κανονικά μόνο του, εφόσον έχει εξασκηθεί σωστά.

Δείτε παρακάτω μυστικά για να αρχίσει να τρώει μόνο του:

Ξεκινήστε με ένα τρόφιμο απλό και... μικρό!

Αν είστε σε μια διαδικασία που θέλετε να μάθετε στο παιδί πώς να τρώει, τότε αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκινήσετε με κάτι μικρό. Τα σνακ είναι μια πολύ καλή επιλογή! Μπορείτε να κόψετε λαχανικά ή φρούτα σε φέτες και να του τα δώσετε για να αρχίσει να τα κρατάει μόνο του και να τα μασουλάει. Στην συνέχεια μπορείτε να περάσετε σε πιο ολοκληρωμένα γεύματα όπως σε τοστάκια, μικρά σαντουιτσάκια, λαχανικά, κρέας ή ρύζι. Επίσης έχετε στο νου πως οι πιο παχύρρευστες υφές, όπως το γιαούρτι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω στο κουταλάκι.

Μπορεί το γεγονός ότι το παιδί θα πιάσει το φαγητό με το χέρι να σας τρομοκρατεί (από φόβο ότι θα λερώσει τα ρούχα του και όλη την κουζίνα) αλλά με την αφή το παιδί μπορεί να μάθει πολλά και να πάρει κίνητρο για να ασχοληθεί περισσότερο με το φαγητό, με τελικό σκοπό να το δοκιμάσει.

Αγοράστε του το δικό του κουταλάκι

Τα παιδιά μπορούν να φάνε πλήρως με ένα κουταλάκι γύρω στην ηλικία των 2 ετών αλλά συνήθως μαθαίνουν πολύ νωρίτερα. Εάν έχουν τα δικά τους "σκεύη" (τα οποία μπορείτε να αγοράσετε μαζί) θα οικειοποιηθούν καλύτερα με την τροφή και με την όλη διαδικασία. Θα θέλουν να το βάλουν στο στόμα, ειδικά αν το κουταλάκι έχει πάνω κάποιον από τους αγαπημένους τους ήρωες, και αυτό θα κάνει την δουλειά σας ευκολότερη. Όταν αρχίσουν να πιάνουν το κουταλάκι, πιάστε το κι εσείς μαζί τους και βουτήξτε το σε μια μικρή ποσότητα φαγητού. Στην συνέχεια κατευθύνετε το χεράκι τους μέσα στο στόμα τους. Εάν το επαναλάβετε αρκετές φορές, το παιδί θα καταλάβει τι πρέπει να κάνει. 

Ήρθε η ώρα για ένα μικρό μπολάκι...

Τα πλαστικά μπολάκια είναι μια πολύ καλή ιδέα, ειδικά εάν έχουν επίσης ζωγραφισμένα αγαπημένα κινούμενα σχέδια. Έτσι θα προσπαθεί να «καθαρίσει» το πιάτο του για να τα δει στον πάτο! Το κόλπο είναι να βάζετε μέσα στο μπολ λίγο φαγητό κάθε φορά, να μην το γεμίζετε δηλαδή. Εάν βλέπετε πως το τρώνε, τότε προσθέστε ολοένα και περισσότερο φαγητό μέσα στο σκεύος. Μέχρι να συνηθίσουν την διαδικασία μπορεί να χρειαστεί να τους δίνετε κι εσείς μερικές κουταλιές πού και που, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Ενθαρρύνετε το παιδί να τρώει μόνο του και θα σας ακολουθήσει. 

Και τώρα φτάσαμε στο πιρούνι!

Δώστε στο παιδί ένα πιρουνάκι αφού έχει τελειοποιήσει την τεχνική του να τρώει με το κουτάλι. Τα παιδιά μπορούν συνήθως να χρησιμοποιήσουν ένα πιρούνι στην ηλικία των 15-18 μηνών. Ξεκινήστε με κάποιες μπουκιές από τυράκι ή με κομμένες φέτες από κοτόπουλο ή με μερικά κομματάκια φρούτων. Στην αρχή μπορεί να έχουν δυσκολία για να πιάσουν την τροφή με το πιρούνι, γι' αυτό κι εσείς θα πρέπει να κάνετε μαζί τους την κίνηση. Όσο περνάει ο χρόνος βοηθήστε τα λιγότερο και αφήστε τα να εξοικειωθούν.

Κάντε το φαγητό μια διασκεδαστική εμπειρία

Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει πως το φαγητό δεν είναι καταναγκαστική υπόθεση. Δοκιμάστε να παίξετε το παιχνίδι "Τάισε με", δηλαδή κόψτε φετούλες από κάποιο φαγητό και προτρέψτε το παιδί να σας ταΐσει στο στόμα. Μασήστε την κάθε μπουκιά με ενθουσιασμό και στην συνέχεια επιχειρήστε να το ενθαρρύνετε να ταΐσει τον εαυτό του. Θα δείτε πως θα το βρει πολύ διασκεδαστικό! 

Φάτε μαζί του

Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσει να τρώει μόνο του το παιδί είναι να σας δει εσάς "πώς το κάνετε". Καθίστε μαζί του στο τραπέζι και χρησιμοποιήστε με προσοχή το πιρούνι, το κουτάλι και το ποτήρι. Αφήστε το να σας παρατηρήσει. Στην συνέχεια ενθαρρύνετέ το να κάνει το ίδιο! Το πιο πιθανό βέβαια είναι να μην χρειαστεί να μπείτε σε αυτή την διαδικασία, μιας και το παιδί θα σας μιμηθεί πολύ σύντομα.

Μην αγχώνεστε με την ακαταστασία

Αν το παιδί σας κάνει... χαμό όταν τρώει, μην αγχώνεστε! Αντισταθείτε στον πειρασμό να το μαλώσετε και πείστε τον εαυτό σας ότι αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία προκειμένου να μάθει να τρώει μόνο του. Αν το παιδί αντιστέκεται να μάθει, δείξτε υπομονή. Φροντίστε το φαγητό που του δίνετε να είναι αγαπημένο του. Και μην ξεχνάτε ότι ακόμα και να λερώσει το σπίτι είστε πάντα εξοπλισμένοι με σύνεργα καθαρισμού για κάθε ενδεχόμενο!

v