Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για παιδί

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για παιδί

Η δεκαετία των 20 είναι η καλύτερη αναπαραγωγική περίοδος για τη γυναίκα σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν ενδείκνυται, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις για δημιουργία οικογένειας λόγω χαμηλής συναισθηματικής ωριμότητας και ενδεχομένως ασταθούς οικονομικής/επαγγελματικής κατάστασης. Από την άλλη πάλι, όταν η καριέρα μας έχει πάρει το δρόμο της και υπάρχει το κατάλληλο οικονομικό υπόβαθρο για το ξεκίνημα οικογένειας, τα χρόνια έχουν περάσει και η γονιμότητα... φθίνει.

Αν και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, αρκετοί επιστήμονες συγκλίνουν στα 32 ως μια καλή ηλικία σύμφωνα με κοινωνικούς, οικονομικούς και φυσικούς παράγοντες, υπάρχουν πολλοί ώριμοι 20άρηδες που τα καταφέρνουν μια χαρά αναλαμβάνοντας το ρόλο των γονιών, όπως επίσης και αρκετοί 40άρηδες νέοι γονείς που νίκησαν τις πιθανότητες υπογονιμότητας και ξεκίνησαν οικογένεια. Τελικά πότε είναι η καλύτερη περίοδος για τον ερχομό ενός παιδιού; Συγκεντρώσαμε τα πλεονεκτήματα της απόκτησης παιδιού σε νεαρότερες και πιο μεγάλες ηλικίας και η απόφαση... δική σας!

Αποκτώντας παιδί σε μικρότερη ηλικία

Έχετε περισσότερη ενέργεια

Τα παιδιά απαιτούν αποθέματα αντοχής, δύναμης και ενέργειας προκειμένου να καταφέρετε να αντεπεξέλθετε στο βραδινό τους κλάμα ως μωρά, στις γκρίνιες τους ως δίχρονα και στο διάβασμά τους αργότερα. Όσο πιο νωρίς σας βρουν όλα αυτά ηλικιακά, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σας να τα χειριστείτε χωρίς να πάθετε... υπερκόπωση.

Μειώνετε τις πιθανότητες αποβολής

Καθώς το αναπαραγωγικό σύστημα βρίσκεται στην ακμή του σε νεότερες ηλικίες, οι πιθανότητες αποβολών ή ανωμαλιών ελαχιστοποιούνται, μειώνοντας ένα σοβαρό άγχος που προκύπτει όταν η εγκυμοσύνη έρθει σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Οι γονείς σας είναι ακόμη νέοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν

Αυτό χωρίς πολλές εξηγήσεις σημαίνει ότι θα μπορούν πιο εύκολα να σας προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, αφού θα τους το επιτρέπει η ηλικία τους. Αν εσείς είστε 25 και η μητέρα σας 50, τότε έχετε μια πολύ ενεργή και δυναμική γιαγιά στη διάθεσή σας, η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στο να λέει παραμύθια...

Μαθαίνετε πιο εύκολα

Η εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερες ηλικίες προκαλεί συνήθως την ανάγκη να τα μάθουμε όλα πριν τα ζήσουμε, διαβάζοντας πάσης φύσεως βιβλία για τη μητρότητα και ρωτώντας κάθε μαμά που θα βρεθεί στο δρόμο μας, λόγω της πιο ώριμης σκέψης που μας διακατέχει στα 35+. Πολλές φορές, όμως, οι εμπειρίες των άλλων περιπλέκουν τα πράγματα. Το γεγονός ότι σε νεαρότερες ηλικίες η διαδικασία αυτή δεν είναι και τόσο συνηθισμένη, συν του ότι δεν έχετε ακόμα την εμπειρία της μητρότητας ούτε εσείς, ούτε ο κύκλος σας, σας βάζει στο παιχνίδι πιο δυναμικά. Ο φόβος σίγουρα να καιροφυλακτεί, αλλά η διάθεση να μάθετε από τη δική σας εμπειρία είναι αυξημένη και τελικά δεν μπερδεύεστε τόσο από συγκεχυμένες πληροφορίες από τους γύρω σας.

Θα είστε ακόμα νέοι όταν μεγαλώσουν τα παιδιά σας

Εκ των πραγμάτων, η απόκτηση παιδιού σε μικρή ηλικία μειώνει το χάσμα των γενεών και εξασφαλίζει καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, ειδικά σε ηλικίες που θα χρειάζεται την κατανόησή σας λίγο παραπάνω, όπως π.χ. στην εφηβεία. Πέρα από αυτό, όταν το παιδί φύγει για σπουδές, εσείς μπορεί να είστε ακόμη 40 ή 45, κάτι που σας δίνει την ευκαιρία να ζήσετε ξανά σαν ζευγάρι απολαμβάνοντας τη ζωή και την ελευθερία σας από την αρχή.

Οι φίλοι σας θα έχουν χρόνο να σας βοηθήσουν

Αν ανοίξετε πρώτοι εσείς το... χορό της οικογένειας, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι φίλοι σας που δεν θα έχουν ακόμη παιδιά, θα έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Κατ' επέκταση θα μπορούν να σας προσφέρουν τη βοήθειά τους πιο συχνά σε σχέση με το να είχαν κι αυτοί τη δική τους οικογένεια και υποχρεώσεις.

Θα προλάβετε και τα... δισέγγονά σας

Ίσως το ότι θα έχετε ήδη μεγαλώσει μια «φουρνιά» εγγονιών και στη συνέχεια θα έρθουν και τα δισέγγονα να μην σας φαίνεται εκ πρώτης όψεως και τόσο δελεαστικό, αλλά σκεφτείτε το: αν των παιδιών σας τα παιδιά είναι δυο φορές παιδιά σας, πόση αγάπη θα νιώθετε για τα δισέγγονά σας και πόσο τυχεροί θα είστε που θα προλάβετε να τα ζήσετε;

Αποκτώντας παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία

Έχετε (πιθανότατα) απαλλαχτεί από το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης

Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, παρ' όλα αυτά είναι πιο πιθανό να έχετε αποκατασταθεί επαγγελματικά και οικονομικά μετά τα 35, παρά στα 25. Αυτό σας δίνει περισσότερη σιγουριά να νιώσετε έτοιμοι να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί, στο οποίο θα μπορείτε να παρέχετε τουλάχιστον τα απαραίτητα, χωρίς να έχετε τόσο έντονο το άγχος διαβίωσης.

Έχετε ήδη βαρεθεί τα ξενύχτια και τις εξόδους

Κλείνοντας πάνω από μια δεκαετία ξενυχτιών, ταξιδιών, εκδρομών, εξόδων, συγκεντρώσεων, συναυλιών, πάρτι κ.ο.κ., ίσως νιώθετε ότι είστε πλήρεις από αυτά. Πλέον μπαίνουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή σας και το παιδί έρχεται σε μια χρονική στιγμή που είστε έτοιμοι να αφοσιωθείτε σε αυτό, χωρίς να νιώθετε ότι «χάνετε» από την προσωπική σας ζωή.

Βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους φίλους σας

Έχουν ήδη κάνει και οι ίδιοι παιδιά και η συμβουλή τους όσον αφορά το ποιο κάθισμα αυτοκινήτου ή καρότσι είναι το καλύτερο και το πιο οικονομικό, αποτελεί σημαντική βοήθεια για εσάς. Συν του ότι μπορείτε να οργανώνετε όλοι μαζί διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά σας κι έτσι να μη χάνετε κι εσείς τον πολύτιμο χρόνο με τους φίλους σας.

Είστε πιο σοφοί

Πόσες φορές έχετε μετανιώσει για πράγματα που κάνατε πιο μικροί και σκέφτεστε πόσο διαφορετικά βλέπετε τα πράγματα σήμερα, όντας πιο ώριμοι, σε σχέση με πριν 5 ή 10 χρόνια; Σίγουρα πολλές! Αυτό σας εξασφαλίζει ότι θα βλέπετε τα πράγματα πιο ώριμα και σοφά όταν βρίσκεστε κοντά στα 40, σε σχέση με τα 20, άρα θα έχετε και μεγαλύτερη πιθανότητα να παίρνετε ενδεχομένως πιο σωστές αποφάσεις για εσάς και το παιδί σας.

...και πιο δυναμικοί

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήσασταν πάντα, πολλές φορές στα 35+ αντιμετωπίζετε πιο εύκολα καταστάσεις που πριν 10 χρόνια θα σας έκαναν να... βάλετε τα κλάματα. Αυτόματα, αυτό σας καθιστά ακόμη πιο έτοιμους για τη δημιουργία οικογένειας.

Η εμπειρία σας μπορεί να σας βοηθήσει

Αν δεν το παρακάνετε ρωτώντας του πάντες και διαβάζοντας κάθε βιβλίο που έχει στο εξώφυλλό του μαμάδες και μωρά, το πιθανότερο είναι το ώριμο μυαλό σας και η βοήθεια των γύρω σας να σας οδηγήσει στο σωστό δρόμο στο μεγάλωμα του παιδιού σας και στην καλύτερη ισορροπία της ζωής σας.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε παρ' όλα αυτά, είναι πως αν αντιληφθείτε σωστά τον εαυτό σας, τη σχέση σας και την επιθυμία σας, τίποτα δεν θα μπορέσει να σας αποτρέψει από το να δημιουργήσετε μια υπέροχη οικογένεια, τη στιγμή που θα καταλάβετε εσείς πως είναι η κατάλληλη. Είτε αυτή έρθει στα 25, είτε λίγο πριν σβήσετε τα 40στά σας κεράκια.

v