Διακοπές με νεογέννητο μωρό: 5 πολύτιμες συμβουλές ασφαλείας

Διακοπές με νεογέννητο μωρό: 5 πολύτιμες συμβουλές ασφαλείας

Μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και των αμέτρητων ξενυχτιών, οι διακοπές σίγουρα φαντάζουν σαν όαση στην καθημερινότητά σας. Από την άλλη, καθώς αυτές θα είναι οι πρώτες διακοπές με το νεογέννητο μωρό σας, εύλογα σας κυριεύει άγχος και προβληματισμός: Μήπως είναι πολύ μικρό για διακοπές; Κάνει να μπει στη θάλασσα; Κι αν το τσιμπούν κουνούπια; Λύστε όλες σας τις απορίες και δείτε πώς μπορείτε να κάνετε ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές με το νεογέννητο μωρό σας!

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, ένα νεογέννητο μωρό σίγουρα είναι αρκετά ευαίσθητο και θέλει προσοχή, είτε βρίσκεστε σε διακοπές, είτε όχι. Παρ' όλα αυτά, μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος σας και να πάτε τις πρώτες σας διακοπές μαζί, ακόμη κι αν το μωρό σας είναι 2-3 μηνών, όπως συμβουλεύει η παιδίατρος κ. Μαρία Γαλανάκου-Θαρουνιάτη. Αρκεί να έχετε υπόψη σας κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να σιγουρέψετε την ασφάλειά του και ταυτόχρονα να απολαύσετε τις διακοπές σας.

Προφυλάξτε το από τη θάλασσα και τον ήλιο

Αποφύγετε να πάρετε το νεογέννητο μωρό σας στην παραλία και να το βουτήξετε στη θάλασσα, τουλάχιστον μέχρι 3-4 μηνών, όπως συμβουλεύει η παιδίατρος. Εκτός του ότι η θάλασσα σε αυτή την ηλικία δεν έχει καμιά θεραπευτική ιδιότητα, η θερμοκρασία της είναι ακόμη χαμηλή για την επαφή με το μωρό, στο οποίο προκαλεί αίσθημα κρύου, ενώ υπάρχουν πάντα και οι κίνδυνοι μολύνσεων (στα μάτια, στα αυτιά, στο δέρμα κ.λπ). Πέραν αυτού, αν βρίσκεται στην παραλία πολλές ώρες , ακόμη κι αν δεν κάνει μπάνιο, ενδέχεται να πάθει αφυδάτωση από τη ζέστη, ενώ ο ήλιος, όσο προστατευμένο κι αν είναι στη σκιά, μπορεί μέσω της αντανάκλασης να ερεθίσει το δέρμα του. Καλό θα ήταν να αφήνετε το νεογέννητο στο δωμάτιο με τη γιαγιά ή το σύζυγο εκ περιτροπής προκειμένου να κάνετε μια βουτιά και αν το μωρό είναι μεγαλύτερο και το πάρετε μαζί σας, εξασφαλίστε ότι η θάλασσα είναι απόλυτα καθαρή και χωρίς πολύ κόσμο για να βουτήξει τα ποδαράκια του και να βραχεί τοπικά. Τέλος, προφυλάξτε το με ειδική αντηλιακή προστασία και η παραλιακή σας βόλτα φροντίστε να γίνεται από τις 6 το απόγευμα και μετά.

Ταξιδέψτε με όποιο μέσο θέλετε –με τις κατάλληλες προϋποθέσεις

Αν πάτε κάπου οδικώς, φροντίστε το μωρό σας να βρίσκεται δεμένο στο ειδικό καθισματάκι με τη ράχη ανάποδα, στο πίσω κάθισμα. Στο αεροπλάνο φροντίστε να πιπιλά κάτι κατά την προσγείωση και την απογείωση, είτε αυτό είναι η πιπίλα του, είτε το μπιμπερό ή το στήθος σας και αν προτιμάτε το καράβι... κανένα πρόβλημα! Τα μωρά δεν έχουν αίσθηση ναυτίας, όπως εξηγεί η κ. Γαλανάκου-Θαρουνιάτη, οπότε δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετά υγρά, ώστε να το κρατήσετε ενυδατωμένο.

Προσέξτε το θηλασμό

Μπορεί τα δικά σας γεύματα να αλλάζουν στις διακοπές, στο νεογέννητο μωρό σας, όμως, πρέπει να τηρηθεί το απαραίτητο πρόγραμμα. Αν θηλάζετε, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά για να βοηθήσετε την παραγωγή γάλακτος και έχετε παντού και πάντα μαζί σας μωρομάντηλα, προκειμένου να καθαρίζετε το στήθος σας πριν το θηλασμό από αλάτια ή άμμο.

Αντιμετωπίστε σωστά τα διάφορα τσιμπήματα

Το αγγελούδι σας, δυστυχώς, αποτελεί καλή «λεία» για πάσης φύσεως κουνούπι, μύγα, σφήκα κ.ο.κ. Σε περίπτωση που συμβεί το... κακό, πρέπει να εφαρμόσετε τοπικά στο τσίμπημα μια λοσιόν κορτιζονούχο για να αποτρέψετε τη δημιουργία οιδήματος, όπως και κρύες κομπρέσες. Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τη χορήγηση αντισταμινικού. Για να προφυλαχτείτε από τα κουνούπια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιτρονέλα και ταμπλέτες αντικουνουπικές χωρίς άρωμα, και πάλι υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου.

Επιλέξτε το κατάλληλο δωμάτιο

Τα πράγματα στην επιλογή δωματίου αλλάζουν. Πλέον η τηλεόραση και το... τζακούζι στο μπάνιο περνάνε σε δεύτερη μοίρα κι αυτό που προέχει είναι η καθαριότητα του δωματίου, η προφύλαξη του μωρού σας από μικρόβια και ο απαραίτητος χώρος για τα πράγματά του. Πρέπει απαραιτήτως να έχετε μαζί σας τα δικά του προσωπικά σεντονάκια και το παρκοκρέβατο, έτσι ώστε να έχει το δικό του οικείο, καθαρό και βολικό χώρο. Φροντίστε, ακόμη, να υπάρχει αρκετός χώρος στο δωμάτιο για να το τακτοποιήσετε.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας:

-Τα γάλατα του μωρού
-Τις πάνες και τις κρεμούλες του
-Τον αποστειρωτή, τις πιπίλες και τα μπιμπερό
-Τα ειδικά σαμπουάν, αφρόλουτρα και αντηλιακά του
-Καπέλο και φορμάκια
-Σεντονάκια
-Φακελάκια με ηλεκτρολύτες για περίπτωση εμετών ή διάρροιας
-Αντικουνουπικά
-Κορτιζονούχο λοσιόν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v